Ulissi ontzegt Sagan 1e Giro-zege: bekijk hier de sprint. De Gendt verzamelde publiciteit

  Giro d'Italia: Rit 2einde
  25 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAlcamo - AankomstAgrigento -
  Afstand149 km
  020406080100120149

   Diego Ulissi (UAE Team Emirates) heeft de eerste rit in lijn in deze Giro gewonnen. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) leek in de laatste rechte lijn op weg naar zijn 1e zege in Italië, maar hij was niet opgewassen tegen de Italiaan. Filippo Ganna (Ineos) blijft leider. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) verzamelde publiciteit in de ontsnapping.

   De 2e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Op het WK blokkeerden zijn benen, maar in de ronde van zijn vaderland mist Diego Ulissi zijn eerste afspraak niet. De Italiaan trekt de zegeroes van UAE dus gewoon door.
   • Winnaar van de dag (2): Vooraf werden Filippo Ganna weinig kansen toegedicht om zijn roze trui te verlengen, maar de Italiaan gaf geen krimp in Agrigento. Morgen krijgen we wel sowieso een opvolger op de Etna.
   • Verliezer van de dag (1): Peter Sagan doet wel mee, maar bevestigt de plaat die nu al een tijdje blijft hangen: goed, maar niet goed genoeg.
   • Verliezer van de dag (2): Astana verloor gisteren Miguel Angel Lopez na een val, vandaag stapte Aleksandr Vlasov ziek af. Kopman Jakob Fuglsang staat er nu nagenoeg alleen voor.

   Bekijk de sprint:

   2 op 2 voor de Italianen

   Hoe klein ook, als Thomas De Gendt een kans ruikt, dan laat hij die niet liggen.

    

   Na de bewogen tijdrit van gisteren vond De Gendt in het stekelige openingsuur een bondgenoot om zijn eerste aanvalskilometers te verzamelen.

    

   De Gendt kreeg 4 metgezellen mee en samen verzamelden ze tot 5 minuten, maar het huiswerk van de ploegmaats van Peter Sagan, Diego Ulissi en Michael Matthews kreeg een 10 op 10.

    

   De Gendt werd op 10 kilometer van de finish ingerekend, waarna de sprint richting de boog van de laatste 4 kilometer werd ingezet. Daar begon het slotknikje, 4 kilometer buffelen met een gemiddelde van 5 procent.

    

   Net voor de rode vod ontvouwde UAE zijn plan: Valerio Conti gaf er een lel op in dienst van kopman Ulissi.

    

   De Italiaanse springveer reageerde daarna op een stroomstoot van Luca Wackermann (Vini Zabu) en Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick Step), maar begon toch een beetje te panikeren toen Sagan in zijn eentje de overzetboot nog kon nemen.

    

   Met z'n drieën gingen ze de sprint aan: Honoré, Sagan en Ulissi. De Deen was kansloos, maar ook Sagan moest duidelijk zijn meerdere erkennen in de Italiaanse puncher.

    

   Filippo Ganna beet op zijn tanden en gaf geen seconde prijs op zijn concurrenten voor de roze trui.

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 16 uur 30. Bevestiging: Filippo Ganna heeft op zijn tanden gebeten en blijft leider. .
   2. 16 uur 27. De top 10: Ulissi, Sagan, Honoré, Matthews, Wackermann, Almeida, Brambilla, Nibali, Bilbao, Hamilton. .
   3. 16 uur 26. Hoe verliep de slotkilometer? Italië boven, opnieuw! Valerio Conti rolde de rode loper uit voor ploegmaat Diego Ulissi. De Italiaan reageerde op impulsen van Luca Wackermann en Mikkel Honoré. Peter Sagan zag het gevaar in en sprong richting de aanvallers. De Slovaak leek in een zetel te zitten, maar Ulissi had toch nog een pijl op zak en schoot die overtuigend af.  .
   4. 16 uur 26. Ganna lijkt zijn roze trui te redden.  .
   5. 16 uur 25. Ulissi wint! Neen, Sagan redt het weer niet. De Slovaak moet zich gewonnen geven tegen Ulissi.  .
   6. 16 uur 25. Ulissi, Honoré en Sagan gaan uitmaken wie hier wint. .
   7. 16 uur 24. Ulissi kijkt om en voelt de hete adem van Sagan. De Italiaan gaat dan maar hard tekeer.  .
   8. 16 uur 24. Wackermann speelt ridder of mis en lokt Honoré uit zijn tent. Ook Ulissi schuift mee en Sagan springt naar het trio. .
   9. Laatste km. Conti sleurt voor Ulissi, daarna zien we Ballerini en Vendrame.  . 16 uur 23.
   10. 16 uur 23. Conti geeft er nu een forse lel op. Maatje Ulissi zit in zijn zog.  .
   11. 16 uur 22. De roze trui is ook al teruggevallen tot de buik van de groep.  .
   12. 16 uur 22. Nog 2 kilometer en het blijft windstil. Matthews en Sagan zijn bij de pinken. Ook Nibali is alert, met Fuglsang in zijn wiel. .
   13. 16 uur 21. Ook Ciccone heeft postcorona zijn beste benen nog niet gevonden en laat los. .
   14. 16 uur 20. Démare ontploft . Démare begint te puffen en zakt erdoor. We mogen de Fransman afschrijven. .
   15. 16 uur 20. Groupama-FDJ en Bora-Hansgrohe bezetten de eerste rijen. Met hun tempo willen ze de adem van de aanvallers afsnijden.  .
   16. 16 uur 19. Démare nestelt zich in tweede positie. De Fransman geeft zich niet bij voorbaat gewonnen. In de groep zien we ook een crash van Whelan.  .
   17. 16 uur 18. Nog 4 kilometer. Daar is het bergje. UAE legt de ketting strak. .
   18. 16 uur 18. Het gaat dus om de ritzege, maar ook om de roze trui. Ganna heeft 22 seconden op Almeida.  .
   19. 16 uur 17. Het is nu een massasprint naar de boog van de laatste 4 kilometer. Nog 1.000 meter hebben ze om zich te onderscheiden. Swift offert zich op voor Thomas. .
   20. Hier gaan we! 16 uur 17.