Team Sunweb palmt razendspannende Giro in: roze voor Kelderman, ritwinst voor Hindley

  Giro d'Italia: Rit 18einde
  3 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPinzolo - AankomstLaghi di Cancano -
  Afstand207 km
  0306090120150180207

   Een beklijvende etappe over de Stelvio heeft het klassement in de Giro grondig door elkaar geschud. Na 15 etappes moet Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) zijn roze trui afstaan aan Wilco Kelderman (Team Sunweb). De Nederlander kon het verschroeiende tempo van Ineos niet volgen op de Stelvio, maar kon de schade nog net voldoende beperken. Zijn ploegmaat Jai Hindley maakte er een dubbel feest van.

   De 18e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Sunweb wint dankzij Jai Hindley de zinderende etappe en bezet de eerste en tweede plaats in het klassement. Al mag het zich nog niet rijk rekenen.
   • Winnaar van de dag (2): Ineos leek na het wegvallen van Geraint Thomas uitgeschakeld voor het klassement, maar Tao Geoghegan Hart staat voor zijn grote doorbraak. Sluit de Brit zondag in stijl af?
   • Verliezer van de dag: Joao Almeida heeft ontdekt dat dit werk nog wat te zwaar is, maar de Portugees mag al bij al niet mopperen. Met een 7e plaats in de etappe en een 5e stek in het klassement was van een complete inzinking nu ook geen sprake.
   • MVP van de dag: Rohan Dennis is zijn stempel van tijdritgrootmeester kwijt aan ploegmaat Filippo Ganna, maar wat de Australiër liet zien op de Stelvio was weergaloos.

   Verslag van de 18e rit:

   Sunweb sloopt Almeida

   Je moest geen helderziende zijn om het tactische plaatje van Sunweb te voorspellen.

    

   Maak er een (kei)harde dag van en laat leider Joao Almeida geenszins met de vingers in de neus tot aan de voet van de Stelvio meeglijden, moet zowat de boodschap in de ploegbus geweest zijn.

    

   De meesterknechten van Wilco Kelderman en Jai Hindley, de nummers 2 en 3 in de stand, deden wat van hen verlangd werd.

    

   Op 12 kilometer van de top gebeurde het onvermijdelijke: na meer dan 2 weken in de roze trui kraakte Almeida.

    

   Absoluut geen schande, maar wel bijzonder zuur na zo'n lang meesterschap. De Portugees zou uiteindelijk net geen 5 minuten verliezen en staat nu 5e in de stand.

   Dennis sloopt Kelderman

   Kelderman was de logische troonopvolger, maar ook de Nederlander botste op zijn grenzen. Het dekselse Ineos trakteerde Sunweb namelijk op een koekje van eigen deeg.

    

   Een verbluffende Rohan Dennis nam Tao Geoghegan Hart bij de hand, enkel Hindley kon het opzienbarende gebeuk op het dak van deze Giro beantwoorden.

    

   Op de top van de Stelvio - op 37 kilometer van de aankomst - had Kelderman met een achterstand van 49 seconden het roze nog altijd virtueel in handen.

    

   Maar aan de voet van de slotklim - een vrij milde col van 9 kilometer - zag de situatie er een stukje minder rooskleurig uit.

    

   Kelderman was in zijn eentje een beetje in niemandsland beland en werd genekt door brommer Dennis in de kopgroep.

    

   Bovendien kreeg hij ook een mentale tik toen de volgwagen van Sunweb hem in de steek liet voor zijn Australische luitenant in de spits van de koers. 

   Top 3 staat op een zakdoek

   Een inzinking hing in de lucht, maar Kelderman greep toch nog min of meer zijn laatste levenslijn, ook al omdat Hindley bij het kopduo een blok aan het been was van Geoghegan Hart.

    

   Had de Brit de benen niet meer of begon hij te pokeren? Een aanval kwam er alleszins niet meer. Ook niet van Hindley, die nochtans moet vrezen voor de afsluitende tijdrit van zondag.

    

   In een sprint à deux was Hindley uiteindelijk verrassend de snelste, Kelderman finishte als 5e op 2'18".

    

   Sunweb laat dus niets liggen, maar is na de slijtageslag en het tactische steekspel nog lang niet in Milaan.

    

   In het klassement heeft Kelderman een voorsprong van amper 12 seconden op zijn Australische ploegmaat en 15 seconden op de Brit van Ineos.

   De analyse na de Stelvio

   Aan het einde van deze (zenuw)slopende dag zou je alleen maar lachende gezichten verwachten bij Sunweb, maar de witte formatie kampte sinds het afhaken van Wilco Kelderman op de Stelvio voortdurend met een duivels dilemma en dat is er na de aankomst niet beter op geworden.

    

   De Nederlands-Duitse ploeg moest constant hinken op twee gedachten en leek niet goed te weten welke kaart het moest trekken.

    

   Had Jai Hindley moeten wachten op kopman Wilco Kelderman om zo de kloof met Tao Geoghegan Hart beperkt te houden?

    

   Of had Hindley moeten aanvallen om de Brit te dumpen? Geoghegan Hart is op papier namelijk een betere tijdrijder.

    

   De komende 3 dagen (een vlakke rit, een bergrit en een tijdrit) ontdekken we of deze dag alsnog een wrange nasmaak zal krijgen.

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Jai HindleySUN6:03:03
   2Tao Geoghegan HartIGD+0
   3Pello BilbaoTBM+46
   4Jakob FuglsangAST+1:25
   5Wilco KeldermanSUN+2:18
   6Patrick KonradBOH+4:04
   7João AlmeidaDQT+4:51
   8Vincenzo NibaliTFS+4:51
   9Hermann PernsteinerTBM+4:51
   10Fausto MasnadaDQT+4:55

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Op 4'52" bereikt Almeida de finish. Hij zal nog ergens in de top 10 overleven. .
   2. 16 uur 27. Kelderman bolt binnen op 2'17". Hij erft het roze, maar heeft slechts een 15-tal seconden over op Hindley en Geoghegan Hart... Wat wordt dit nog een thriller! .
   3. 16 uur 27. Fuglsang is 4e. .
   4. 16 uur 27. Bilbao, die ook al de Tour reed, is 3e op driekwart minuut. .
   5. 16 uur 26. De Australiër blijft dus sowieso voor Geoghegan Hart in het klassement. .
   6. 16 uur 26. Hindley wint! Verrassing: Hindley heeft de snelste sprint en wint de rit. .
   7. 16 uur 25. Geoghegan Hart probeert Hindley op te vangen in de sprint. .
   8. Laatste km. Daar is de vod. Wordt het een 6e ritzege voor Ineos? Kelderman flirt nu met een achterstand van 2 minuten.  . 16 uur 24.
   9. 16 uur 23. Afgelopen zondag was Geoghegan Hart duidelijk explosiever dan Hindley. Krijgen we een herhaling van dat verhaaltje?  .
   10. 16 uur 21. Nog 2 kilometer. We zijn zo goed als boven. Hindley is niet uit het wiel van Geoghegan Hart gekomen. Nochtans zou een aanval - als dat al kon - met het oog op die afsluitende tijdrit geen overbodige luxe geweest zijn.  .
   11. 16 uur 20. De slijtageslag is bijna voorbij want we beginnen aan de laatste klimkilometer. De Brit van Ineos vraagt om een overname van Hindley, maar die past. Dat is geheel logisch. .
   12. 16 uur 19. De ritwinst en bonificaties staan natuurlijk ook nog op het spel, maar is dat de prioriteit bij Sunweb? Wellicht niet. .
   13. 16 uur 17. Nog 4 kilometer. We klimmen nog 2 kilometer. Geoghegan Hart en Hindley houden 44" over op Bilbao en 1'38" op Kelderman. Ook de Spanjaard zal dus blijven flirten met het podium. .
   14. 16 uur 15. Geoghegan Hart vreest wellicht voor een counter van Hindley en dat speelt in het voordeel van Kelderman. De Nederlander heeft het roze nog altijd in handen, maar de Giro nog niet (volledig). .
   15. 16 uur 14. Nog 5 kilometer. Geoghegan Hart gaat nog niet all-in. De Brit is te veel aan het praten en denkt te veel na. Het kopduo rijdt de slotklim zeker niet sneller naar boven dan de achtervolgers.  .
   16. 16 uur 12. En Hindley, kan of mag hij niet aanvallen? Sunweb zit met een dilemma, maar ze mogen zichzelf ook niet in de voet schieten. Het is hinken op twee gedachten, maar straks staan ze in Milaan met lege handen... .
   17. 16 uur 11. Nog 6 kilometer. Zit ook Geoghegan Hart stilaan op zijn tandvlees of begint hij te bluffen? Het tempo van de Brit is niet verschroeiend. Bilbao komt zelfs tot op 1'02", Kelderman tot op 1'30". .