Jan Tratnik wint steekspel tussen vrijbuiters, roze trui pakt enkele seconden

  Giro d'Italia: Rit 16einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekUdine - AankomstSan Daniele del Friuli -
  Afstand229 km
  0306090120150180229

   Jan Tratnik (Bahrein-McLaren) heeft zijn energietank het meeste bijgevuld tijdens de tweede rustdag in de Giro. De Sloveense tijdrijder knalde medevluchter Ben O'Connor (NTT) uit zijn wiel in het slot. Met zijn eerste ritzege in een grote ronde kan Tratnik mooie adelbrieven voorleggen in zijn zoektocht naar een nieuwe ploeg. Bij de favorieten boekte de roze trui een kleine mentale overwinning.

   De 16e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Jan Tratnik (30) heeft - voor zover bekend - geen contract voor volgend jaar. De Sloveen, die in 2011 prof werd bij QuickStep, kan met deze zege toch nog op de onderhandelingstafel kloppen.
   • Winnaar van de dag (2): 2 seconden, meer leverde de impuls van Joao Almeida niet op, maar de leider laat zijn uitdager Wilco Kelderman wel zien dat hij klaar is om zijn koppositie met hand en tand te verdedigen in de slotweek.
   • Opvallend: De Slovenen, ze stapelen de zeges op in 2020. In de Giro treedt Tratnik als ritwinnaar in de voetsporen van landgenoten Primoz Roglic, Jan Polanc, Luka Mezgec en Matej Mohoric.

   Verslag van de 16e rit:

   Tratnik dunt uit, wordt gegrepen en wint toch nog

   Daags voor het echte klimwerk konden de baroudeurs zich nog eens uitleven en die boodschap hadden liefst 28 renners goed begrepen. Het peloton gaf meteen zijn zegen en koos voor een stevig middagdutje.

    

   Voorin waren Giovanni Visconti (Vini Zabu) en Ruben Guerreiro (EF) bezig met het bergklassement, de traditionele rittenkapers hadden geen antwoord meer in huis toen de kopgroep op 60 kilometer van de finish verbrokkelde.

    

   Jan Tratnik (Bahrein-McLaren) werd ongeduldig en ging met Manuele Boaro (Astana) op verkenning in de lokale omloop.

    

   De sterke Sloveen liet op 40 kilometer van de aankomst zijn Italiaanse reisgezel in de steek en hield lange tijd een beperkt groepje achtervolgers aan de praat.

    

   Maar op de Monte di Ragogna, de kuitenbijter in de lus, had Ben O'Connor (NTT) nog wat munitie op zak. De Australische klimmer knalde een gat van zo'n 40 seconden in zijn eentje dicht en trok met Tratnik naar de hellende slotkilometer.

    

   De spichtige O'Connor wilde er een lange sprint van maken, maar kreeg een koekje van eigen deeg van Tratnik. Met één snedige versnelling was de Sloveen ribbedebie en boekte hij de mooiste zege uit zijn carrière.

    

   In het peloton werd de rustdag van gisteren verlengd, of toch tot de rode vod.

    

   Daar ontbond de explosieve Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) nog eens zijn duivels. Zijn stroomstoot leverde 2 seconden tijdwinst op tegenover nummer 2 Wilco Kelderman (Sunweb).

   Almeida: "Soms is aanval de beste verdediging"

   "Ik voelde me goed", verklaarde Joao Almeida zijn late uitval. "Soms is de aanval de beste verdediging."

    

   "Ik wilde het gewoon proberen. Waarom ook niet? Iedereen moet op zo'n aankomst energie verspelen."

    

   "Ja, het wordt meer en meer een mentaal spelletje. Je moet natuurlijk de benen hebben, maar de geest is ook belangrijk."

    

   "Het is al gek geweest, ja. Ik heb vertrouwen voor morgen en de komende dagen. Ik vrees het ergste, maar alles kan gebeuren."

   Tratnik: "Ik had de perfecte tactiek"

   Almeida: "Op het einde telt elke seconde"

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

     naamploegresultaat
   1Jan TratnikTBM6:04:36
   2Ben O'ConnorNTT+7
   3Enrico BattaglinTBM+1:14
   4Kamil MaleckiCCC+1:14
   5Ben SwiftIGD+1:14
   6Andrea VendrameALM+1:21
   7Geoffrey BouchardALM+1:21
   8Matteo FabbroBOH+1:25
   9Manuele BoaroAST+1:33
   10Alessandro TonelliBCF+1:37

   Fase per fase

   1. 16 uur 43. Almeida loopt binnen op 12'53" en pakt 2 of 3 tellen op Kelderman. .
   2. 16 uur 43. De explosieve Almeida zet Kelderman op 50 meter. Hindley moet het gat dichten.  .
   3. 16 uur 42. Almeida versnelt zelf! Kelderman gaat netjes mee. .
   4. 16 uur 41. Er wordt nu een sprintje getrokken naar de vod. Maar wordt die spurt doorgetrokken?  .
   5. 16 uur 39. Het peloton moet nog 4 kilometer afhaspelen. Almeida heeft nog 4 makkers om Jan en alleman te muilkorven.  .
   6. 16 uur 34. Deceuninck-Quick Step gaat Almeida veilig naar de finish loodsen, al volgt er misschien nog een prikje in die slotkilometer. .
   7. 16 uur 33. En het peloton? Dat moet nog een tiental minuutjes van jetje geven, maar daar lijkt alles uit te draaien op een tweede rustdag.  .
   8. 16 uur 32. Het is nipt, maar Battaglin lijkt naar de derde plaats te snellen voor Malecki en Swift. .
   9. 16 uur 30. Mooiste zege voor Tratnik! Jan Tratnik (Bahrein-McLaren) maakt het zegegebaar. Op 60 km van de finish deed hij de kopgroep barsten, nog eens 20 kilometer verder ging hij solo. De Sloveen zag op de laatste klim Ben O'Connor terugkeren, maar de Australiër werd op de knik in de slotkilometer weer vakkundig op zijn plaats gezet.  .
   10. 16 uur 30. Met één snedige versnelling mept hij O'Connor tegen het canvas. Tratnik gaat de rit winnen. Straf! .
   11. 16 uur 29. Tratnik is niet onder de indruk en bakt hem een koekje van eigen deeg. Hij is weg! .
   12. 16 uur 29. O'Connor moet en wil er een lange sprint van maken. Hij begint te dansen op de pedalen. .
   13. Laatste km. O'Connor leidt de dans, Tratnik kleeft aan zijn wiel. Kan de Sloveen dat blijven doen op deze kuitenbijter?  . 16 uur 28.
   14. 16 uur 27. Tratnik begint nu toch te linkeballen. O'Connor vraagt, maar de Sloveen is niet geneigd om over te nemen.  .
   15. 16 uur 26. Nog 2 kilometer. De spichtige O'Connor of de iets meer geblokte Tratnik? We durven het niet met zekerheid te zeggen.  .
   16. 16 uur 25. We kunnen nu overigens al zeggen dat een verse ploeg een ritzege mag boeken. Ook bij NTT en Bahrein-McLaren was het blad nog blanco.  .
   17. 16 uur 23. Nog 5 kilometer. Ook al is hun bonus min of meer geruststellend, O'Connor en Swift passen niet voor een beurt. Ze spelen het spel volgens de regels.  .
   18. 16 uur 21. O'Connor heeft dit jaar al een ritje in de Ster van Bessèges gewonnen. Als hij wint, dan doet hij dat meestal solo. De Australiër moet dus wel iets ondernemen op die pentes tot 20 procent net na de vod.  .
   19. 16 uur 19. Nog 8 kilometer en de afdaling is stilaan verleden tijd. De achterstand van Swift, Malecki en Battaglin dikt aan tot 51". In het peloton ontwaken ze overigens stilaan. De favorieten nestelen zich vooraan.  .
   20. 16 uur 16. Nog 11 kilometer. Over de ritzege zal beslist worden in de nijdige slotkilometer. Op papier lijkt dat gesneden koek voor O'Connor, die de betere klimmer is. Maar Tratnik is misschien net iets explosiever.  .