Vluchter Narvaez bezorgt Ineos 3e ritzege, NTT-plan baart een muis

  Giro d'Italia: Rit 12einde
  13 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCesenatico - AankomstCesenatico -
  Afstand204 km
  0306090120150180204

   De Ecuadoraan Jhonatan Narvaez heeft de 12e rit in de Giro naar zijn hand gezet. Op 25 km van de streep zag hij zijn laatste vluchtgezel Mark Padoen wegvallen met een lekke band. Ondanks hard labeur van NTT in de favorietengroep werd de roze trui van João Almeida niet bestookt. 

   De 12e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Ineos ging van de hemel in Palermo (tijdritwinst Ganna) naar de hel op de Etna (val van Thomas). 10 dagen later telt de Britse formatie (bevrijd?) twee extra ritzeges.
   • Verliezers van de dag: Er wordt steeds meer geopperd dat de derde week van de Giro door de coronadreiging zal sneuvelen. Dan hebben de concurrenten van Joao Almeida weer een kans laten liggen om te peuteren aan hun achterstand.
   • Opvallend (1): Ecuador en de Giro zijn twee handen op één buik. Richard Carapaz werd vorig jaar eindwinnaar, Jonathan Caicedo won op de Etna en Cesenatico was de speeltuin van Jhonatan Narvaez.
   • Opvallend (2): Deceuninck-Quick Step ademt klassiekers, maar de formatie van Patrick Lefevere is in deze Giro misschien wel de sterkste (klim)ploeg in de breedte. Volgt straks ook nog de kers op de roze taart?

   Bekijk het ritverslag:

   NTT vlamt, maar het vuur dooft (te) snel uit

   Toen 14 vluchters meer dan 13 minuten cadeau kregen van het peloton leek een traditionele overgangsetappe geboren, maar dat was buiten NTT gerekend.

    

   Bjarne Riis stuurde zijn blauwe brigade - zoals in de beste dagen van CSC en Saxo Bank - naar het front in dienst van kopman Domenico Pozzovivo.

    

   De voorgift van de leiders werd op het stekelige parcours met 3.800 hoogtemeters in geen tijd gehalveerd, maar daarna stokte de jacht.

    

   Ook Victor Campenaerts - teruggewaaid uit de kopgroep - kon niet verhinderen dat de winnaar in de kopgroep gezocht moest worden.

    

   Die kans lieten Jhonatan Narvaez (Ineos) en Mark Padoen (Bahrein-McLaren) niet liggen.

    

   Na veel schermutselingen lieten zij hun klimmersbenen spreken en met z'n tweeën trokken ze naar finishplaats Cesenatico, de heimat van Marco Pantani.

    

   Maar Padoen ontmoette op 25 kilometer van de aankomst de duivel en werd uitgeschakeld door een gebroken voorwiel.

    

   Narvaez, 23 jaar, kreeg de 3e ritzege van Ineos in deze Giro daardoor op een presenteerblaadje.

    

   Bij de favorieten werd het roze abonnement van Almeida in de regen en de koude met een dagje verlengd. De Portugees, sterk omringd door zijn blauwe makkers, moest geen enkele aanval beantwoorden.

   Victor Campenaerts zat in de vlucht van de dag.

   Roze trui Almeida: "Ik vond het een goede move van NTT"

   Deceuninck-Quick Step heeft na 12 ritten nog altijd de roze trui in handen met João Almeida. Hoe beleefde de Portugees deze verraderlijke etappe?

    

   "Het was een vrij zware dag van bijna 6 uur op de fiets, regen en koude, steile  beklimmingen en steile afdalingen", doet Almeida zijn verhaal.

    

   "In de laatste 20 kilometer lag de snelheid heel hoog. Er stond vrij veel wind en we kregen het kouder. Maar mentaal en fysiek moet je daar op voorbereid zijn. Uiteindelijk draag ik na 12 etappes nog altijd de roze trui. Ik had nooit verwacht dat ik daartoe in staat was."

    

   Wat ging er in Almeida om toen NTT plots de teugels in handen nam in het peloton? Ik dacht “Here we go”. Het was eigenlijk vrij vroeg dat ze dat deden. Ze probeerden iets, ik vond het een goede move."

   Narvaez: "Draag mijn zege op aan Nicolas Portal"

   Jhonatan Narvaez eerde zijn overleden ploegleider Nicolas Portal vandaag met ritwinst. "Dit is mijn eerste zege in de WorldTour", sprak de Ecuadoriaan na afloop. "Ik leerde zo veel van Nicolas, ik wil deze overwinning opdragen aan hem."   

    

   Narvaez kwam solo over de finish na pech voor zijn vluchtgezel Padoen. "Mijn ploegleider zei: "Probeer een beetje op hem te wachten." Maar de wedstrijd ging op dat moment erg snel en toen ik het tijdsverschil meekreeg, besloot ik toch mijn kans te gaan en ging ik vol door tot het einde."   

    

   "Deze zege voelt goed, vooral omdat de etappe vandaag zeer zwaar was door de koude en de regen. Maar ik heb liever zo'n weer dan de hitte."

   Rituitslag Rit 12Rituitslag Rit 12

     naamploegresultaat
   1Jhonatan NarváezIGD5:31:24
   2Mark PadunTBM+1:08
   3Simon ClarkeEF1+6:50
   4Joey RosskopfCCC+7:30
   5Simon PellaudANS+7:43
   6Brandon McNultyUAD+8:25
   7Patrick KonradBOH+8:25
   8Ruben GuerreiroEF1+8:25
   9João AlmeidaDQT+8:25
   10Tao Geoghegan HartIGD+8:25

   Fase per fase

   1. 16 uur 58. Ook het peloton rijdt de haven binnen. Roze trui Almeida heeft geen aanvallen moeten pareren en zijn blauwe escorte klaart de rest. .
   2. 16 uur 50. Op het peloton moeten we nog een 7-tal minuten wachten. .
   3. 16 uur 50. Dame Fortuna fietste niet mee met Padoen, die op 1'07" finisht. .
   4. 16 uur 49. 3e ritzege voor Ineos. Jhonatan Narvaez maakt het zegegebaar. De 23-jarige klimmer uit Ecuador boekt de mooiste zege uit zijn nog prille carrière. Narvaez schoof mee in de vlucht van de dag, was met Mark Padoen de sterkste klimmer, kende een portie geluk door een lekke band bij zijn gezel uit Oekraïne en hield daarna knap stand tegen de jagende pechvogel. .
   5. Laatste km. Daar is de vod voor Jhonatan Narvaez. Ecuador gaat na Jonathan Caicedo op de Etna weer victorie kraaien.  . 16 uur 47.
   6. 16 uur 45. Nog 3 kilometer . De ritzege is binnen voor Narvaez. Padoen buigt het hoofd: 41 seconden. .
   7. 16 uur 42. Nog 5 kilometer. Narvaez moet nog 5 kilometer afzien in de koude en de regen. Hij gaat deze nerveuze etappe op zijn erelijst schrijven. Bij de favorieten moeten we alleen maar de bolwassing voor Zakarin onthouden. .
   8. 16 uur 40. Padoen kiest voor een erg groot mes en maakt minder meters dan Narvaez. 24 seconden geeft de chrono aan. Is het verschil nu definitief in zijn voordeel aan het kantelen? .
   9. 16 uur 39. Nog 8 kilometer . De stip uit Ecuador wordt weer wat kleiner voor de jager uit Oekraïne. Narvaez geeft geen krimp en wint weer enkele seconden op Padoen. .
   10. 16 uur 37. 13 seconden: Padoen blijft weer wat ter plaatse trappelen. Het is hard tegen onzacht. .
   11. 16 uur 36. In het peloton regeert de stilte. We verwachten niet meteen iets in deze slotfase van de toppers. Pozzovivo komt nog een jasje oppikken bij ploegleider Redant. .
   12. 16 uur 35. Nog 11 kilometer. 10 seconden, geeft de wedstrijdradio aan. Narvaez begint zenuwachtig om te kijken. .
   13. 16 uur 33. Het gat wordt nu toch weer kleiner. Interessant! Padoen kan hier een dubbele mentale tik uitdelen aan Narvaez. .
   14. 16 uur 30. Nog 15 kilometer. Narvaez kijkt wel om, maar Padoen komt geen meter dichter. Bij wie breekt de veer? .
   15. Tijdsverschil. Padoen wordt op 28 seconden gemeld. Het vlakke slotakkoord lijkt hem iets beter te liggen dan Narvaez, maar de Ecuadoraan beseft dat hier een unieke kans op dagsucces ligt.  . 16 uur 27.
   16. 16 uur 24. Narvaez kijkt uiteraard niet om, maar moet nog 22 kilometer in zijn eentje standhouden. Padoen werd al bij al vrij snel geholpen, maar dit is ook wel een forse mentale opdoffer.  .
   17. 16 uur 22. Deceuninck-Quick Step wordt altijd geassocieerd met de klassiekers, maar Almeida duikt de finale in met Masnada, Knox en Honoré in zijn spoor. 4 man in een tros van zo'n 20 renners: sterk rondewerk van de blauwe brigade! .
   18. Pechvogel Padoen! Krijgt Narvaez de zege cadeau? Padoen mist zijn bocht en beseft dat hij lek staat. Arme Oekraïner!  . 16 uur 20.
   19. 16 uur 19. Nog 25 kilometer. De 2 leiders kunnen zich nog een tiental kilometer naar beneden laten glijden. Ze moeten wel de nodige voorzichtigheid inbouwen om zich niet te verslikken in de bruine zeep. .