Na 461 dagen weet Sagan eindelijk weer te winnen... met een solo dan nog!

  Giro d'Italia: Rit 10
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 177 km
  location 12u07: Lanciano - 16u05: Tortoreto
  trophy Peter Sagan
  einde
  startfinish
  0306090120150177

   Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft eindelijk zijn ritzege in de Giro te pakken. Hij heeft er meer dan een jaar op moeten jagen, maar hij heeft de overwinning in Tortoreto zeker niet gestolen. Sagan is meteen ook de 100e renner die een rit weet te winnen in de drie grote rondes. Jakob Fuglsang (Astana) is de verliezer van een helse dag na pech, ook Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) verloor veel tijd.

   Zo rondt Peter Sagan zijn solo af:

   De 10e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Peter Sagan (30) stond sinds 10 juli 2019 droog. De Slovaak verzamelde sindsdien veel ereplaatsen, maar leek vooral een beetje koersmoe. Met een prestatie om u tegen te zeggen wuift hij alle commentaren in één klap weg. Wat een statement!
   • Verliezer van de dag (1): Zowat elke (top)favoriet in deze Ronde van Italië heeft al klappen gekregen. Geraint Thomas, Simon Yates en Steven Kruijswijk zitten al thuis, na een lekke band in de finale staat ook Jakob Fuglsang stilaan voor een col buiten categorie.
   • Verliezer van de dag (2): Het Italiaanse avontuur van Harm Vanhoucke is zeer mooi geweest, maar daags na de rustdag draaiden de benen van de West-Vlaming vierkant. Hij moet een klassement (stilaan) vergeten en kan door zijn achterstand misschien wel op ritwinst mikken.

   Kijk hier naar het ritverslag:

   Sagan sloopt de ploeg van Démare

   Alsof het - door de coronagekte vanochtend - de laatste dag van deze Giro was: de eerste twee uren waren hels en stonden bol van de demarrages en schermutselingen.

    

   Na veel vijven en zessen reed in deze nieuwelingenkoers een kopgroep van 11 renners weg, maar Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) was de stoorzender met dienst.

    

   Groupama-FDJ, de ploeg van puntentrui Arnaud Démare, gunde de Slovaak geen puntengewin en zette een ploegenachtervolging op poten.

    

   Het dubbeltje leek de kant van het peloton op te vallen, maar de veer brak toch bij de Fransen.

    

   Sagan en zijn 6 resterende vluchters wreven zich in de handen, maar dat was buiten UAE en NTT gerekend.

    

   De finale met het ene muurtje na het andere schrikte hen niet af en in de slotfase leken de leiders een vogel voor de kat. 

   Sagan wint, Bilbao probeert, Almeida overleeft, Fuglsang baalt

   Dat was toch het scenario dat in de lucht hing, maar Sagan nam de pen zelf in handen.

    

   Op de laatste kuitenbijter (met de top op 11 kilometer van de aankomst) loste hij compagnon Ben Swift (Ineos) en de Slovaak stoomde na een koers uit de oude doos naar de ritzege, zijn eerste overwinning sinds 10 juli 2019 (in de Tour de France).

    

   Sagan kreeg de overwinning niet cadeau, zeker niet toen Pello Bilbao (Bahrein-McLaren) met een verrassende aanval een gooi deed naar de roze trui.

    

   De Spanjaard kon de kont van Sagan nagenoeg aantikken, maar kwam niet volledig tot in zijn slipstream en werd uiteindelijk ingerekend door de kleine favorietengroep.

    

   Daar had Jakob Fuglsang (Astana) de rol moeten lossen na een lekke band. De Deen kreeg meer dan een minuut aangesmeerd.

    

   De achterstand van Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) op de tenoren liep na een mindere dag op tot meer dan 3'30".

   Wat was de visie van de roze trui en de puntentrui?

   • Joao Almeida (leider klassement): "Ik ben zeer tevreden. Het werk van mijn ploeg was geweldig. Ik pak 4 bonificatieseconden. Dat is niet zo veel, maar als ik dat vaker doe, dan kan dat een verschil maken. Iedereen was hersteld na de rustdag, maar er volgen nog 5 dagen tot de volgende rustdag. Als je niet goed recupereert, dan kun je hier een prijs voor betalen. Dat de Giro misschien vroegtijdig stopgezet zal worden? Alles is nu mogelijk. Niemand zou op zo'n manier een grote ronde willen winnen, maar als het gebeurt... Hopelijk geraken we tot in Milaan."
   • Arnaud Démare (leider puntenklassement): "We kennen de capaciteiten van Peter Sagan. Hij kan meegaan in zo'n vlucht voor de puntenstand. Zijn zege is verdiend. Chapeau! We kwamen tot op 25 seconden, maar verloren toen weer terrein. Morgen volgt een echte sprintersrit en dan gaan we weer voor ritwinst."

   Interview met Harm Vanhoucke:

   Sagan: "Eindelijk heb ik een zege: de criticasters kunnen weer even stil zijn"

   Almeida: "4 seconden kunnen een verschil maken op het einde"

   Démare: "Was een groot gevecht met Sagan"

   Rituitslag Rit 10Rituitslag Rit 10

     naamploegresultaat
   1Peter SaganBOH4:01:56
   2Brandon McNultyUAD+19
   3João AlmeidaDQT+23
   4Ben SwiftIGD+23
   5Jai HindleySUN+23
   6Rafal MajkaBOH+23
   7Patrick KonradBOH+23
   8Wilco KeldermanSUN+23
   9Domenico PozzovivoNTT+23
   10Pello BilbaoTBM+23