• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 2: Viviani wint eerste sprint in Giro, Dennis snoept roze af van Dumoulin

  Giro d'Italia: Rit 2einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekHaifa - AankomstTel Aviv -
  Afstand167 km
  0306090120167

    

   ZA 05/05/2018 - 16:59

   Quick-Step heeft niet lang moeten wachten op een eerste zege in de Giro. Elia Viviani maakte zijn faam waar in Tel Aviv. Rohan Dennis is de nieuwe leider. Hij pakte ondanks verwoede pogingen van Victor Campenaerts de bonificatieseconden onderweg.

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   2/>Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   3/>Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   4/>Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   5/>Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   6/>Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   7/>Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   8/>Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   9/>Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   10/>Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   11/>Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   12/>Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   13/>Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   14/>San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   15/>Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   16Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   17/>Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   18/>Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   19/>Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   20/>Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   21/>Rome - Rome115 kmBennettFroome

   De tweede etappe in een notendop:

    

   • Verliezer van de dag: Victor Campenaerts. De Belg deed vandaag opnieuw een gooi naar de roze trui, maar het mocht niet zijn. BMC, dat met Dennis ook op de leiderstrui mikte, gaf hem geen millimeter ruimte.

    

   • Dappere krijger van de dag: De Israel Cycling Academy wil in deze drie Giro-ritten in eigen land zo veel mogelijk publiciteit pakken. Guillaume Boivin bracht die missie tot een goed einde. Hij reed naar de eerste vlucht van dag, maar werd net voor de top van de berg gegrepen. Toch liet hij de moed niet zakken. Na de tussensprint reed hij opnieuw 45 minuten alleen op kop.

    

   • Weetje van de dag: Rohan Dennis is de nieuwe leider. Hij heeft zo in de drie grote rondes al eens de leiderstrui gedragen. Er zijn maar drie renners die nu nog in het peloton zitten die hem dat hebben voorgedaan: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali en Fabio Aru.

   BMC dwarsboomt plannen van Campenaerts, Viviani pakt de zege

    

   De tweede etappe naar Tel Aviv was een klassieke sprintersetappe, maar de aanloop van 167 kilometer werd wel gekruid door de roze droom van Victor Campenaerts. De Belg van Lotto-Soudal kwam gisteren 2 seconden tekort en kon die kloof dichten door de bonificatieseconden te pakken aan de tussensprint. Maar ook Rohan Dennis, die in de stand naast Campenaerts stond, had zijn zinnen op de leiderstrui gezet en BMC verloor de Belg geen seconde uit het oog.

    

   Na enkele mislukte pogingen om in de vlucht van de dag te raken, staakte hij tijdelijk de strijd. Zijn ploegmaat Lars Bak mocht wel vertrekken en kreeg Ballerini en uiteindelijk ook Boivin mee. Het drietal kreeg een voorsprong van drie minuten cadeau, maar liet zich op de enige beklimming van de dag verrassen door Barbin. Die pakte de eerste bergpunten en dus de trui.

    

   Daarna ging alle aandacht naar de tussenspurt. BMC zette alles netjes op voor Dennis en die maakte het af. Hij won voor Viviani en Roelandts en rijdt morgen rond in de roze trui. Victor Campenaerts werd door zijn ploeg in de steek gelaten en trok uit frustratie even alleen door, zonder succes. Boivin mocht wel nog eens ontsnappen, maar bij het binnenrijden van Tel Aviv was ook zijn verhaal uit.

    

   De aanloop naar de massasprint verliep warrig en de trein van Elia Viviani leek even te ontsporen. Maar hij sprong op het juiste moment uit het wiel van zijn landgenoot Mareczko om het af te maken. Het is zijn zesde zege van het seizoen en de 28e van Quick-Step.

   Reacties:

    

   • Elia Viviani (winnaar): "Iedereen verwachtte dat ik deze rit zou winnen, maar dat maakte de opdracht er niet makkelijker op. Je moet het nog altijd doen en vooraf probeerde ik de druk af te houden. Vorig jaar heb ik de Giro gemist en het jaar daarvoor moest ik de Giro verlaten omdat ik buiten de tijd eindigde in de bergen. Ik had dus nog een rekening openstaan met deze ronde. Deze overwinning draag ik op aan mijn vriendin die altijd in mij gelooft. Zij zei gisteren dat ik het kon afmaken en dat is gelukt. Uiteraard dank ik ook mijn team. Zij hebben schitterend werk geleverd. Nooit eerder stond ik met zo'n sterk team aan de start van de Giro."
    
   • Rohan Dennis (leider): "Gisteren was ik teleurgesteld. Dit is een echte eer. Ik moet mijn team bedanken. Ik wil de trui natuurlijk zo lang mogelijk houden, maar de weg is nog lang. Het is een droom om de Giro te winnen, maar ik blijf realistisch. Ik bekijk het rit per rit en zal nu genieten van deze trui."

   Bekijk de sprint van Elia Viviani:

   In totaal is Dennis de 23e renner met 3 leiderstruien: