• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 12: ijzersterke Sam Bennett spreekt zijn turbo aan op Imola

  Giro d'Italia: Rit 12einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekOsimo - AankomstImola -
  Afstand214 km
  0306090120150180214

   De Ier Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft zijn tweede ritzege beet in de Giro. Na een amusante finale sprintte de ploegmaat van Peter Sagan in hondenweer naar de zege op het autocircuit van Imola.

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   2/>Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   3/>Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   4/>Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   5/>Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   6/>Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   7/>Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   8/>Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   9/>Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   10/>Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   11/>Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   12/>Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   13/>Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   14/>San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   15/>Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   16Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   17/>Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   18/>Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   19/>Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   20/>Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   21/>Rome - Rome115 kmBennettFroome

   VIDEO: Bennett sprint naar zijn tweede ritzege

   De 12e etappe in een notendop:

    

   • Winnaar van de dag: Sam Bennett. De Ierse dagwinnaar is niet alleen snel, maar ook sterk. De Bora-sprinter overleefde het verraderlijke parcours in de slotfase en knalde in de sprint iedereen genadeloos uit het wiel.

    

   • Verliezer van de dag: Elia Viviani. De Italiaan leek na de doortocht in Israël een beurtenkaart te zullen gebruiken in de Giro, maar bijt weer in het zand. Meer nog, vandaag zat sprinten er zelfs niet in. En in het puntenklassement komt Bennett weer een stukje dichter.

    

   • Opvallend: een rustige dag bestaat echt niet in de Giro. Gisteren bikkelden de klassementsmannen om de dagzege, ook vandaag moesten ze in de slotfase vol aan de bak.

   Opnieuw een zinderend laatste wedstrijduur

   De 12e etappe leek op een geschiedenisloze rit uit te draaien: 5 vluchters waren op voorhand al kansloos tegen de jagende sprintersploegen. Maar regendruppels en een coup van de Belgische ploegen op goed 35 kilometer van de finish veranderden dat scenario helemaal.

   Bij de favorieten hadden Carapaz en Pozzovivo zich laten verrassen, maar gek genoeg was Viviani (Quick-Step) het grootste slachtoffer van de plotse tempoversnelling. De puntentrui was niet bij de pinken en moest een eerste keer achtervolgen.

   Op 20 kilometer van de aankomst troepten beide groepen weer samen. De geloste klassementsrenners namen hun stekje weer in, maar Viviani zou nooit meer voorin verschijnen. Bij het opdraaien van het circuit in Imola mocht hij een derde zege definitief op zijn buik schrijven.T

   im Wellens voelde zich in zijn sas in Imola, maar was ook in zijn geliefkoosde weer met zijn aanval niet opgewassen tegen het hongerige favorietengroepje. Op een klimmetje op 10 km van de finish was zijn liedje helemaal uitgezongen.

   Mohoric en Betancur namen de fakkel over en mochten dromen van de ritzege. Zij doken de laatste kilometer in, maar pokerden te veel. Sam Bennett had de schifting wel overleefd en degradeerde de rest. Met een zeer krachtige en verre aanzet verraste hij Jan en alleman, goed voor een oververdiende tweede dagzege.

   Bennett: "Ik denk dat ik enkele jongens verrast heb"

    

   De verschroeiende en vroege sprint van Sam Bennett deed iedereen een beetje twijfelen: was dit wel een zege na een massasprint? "Toch wel", glimlachte de Ier.

    

   "Het was een lastige finale. Twee ploegmaats probeerden te werken in de achtervolging, maar ik wist niet hoeveel energie ze nog hadden."

    

   "Ik wilde de zege niet uit handen geven en ging van ver aan. Ik wist niet of ik het kon volhouden, maar ik denk dat ik enkele jongens verrast heb. Dat was mijn voordeel."

    

   "Of deze ritzege mooier is dan mijn eerste overwinning vorige week? Dit is wel knap, ja. Dit geeft me veel vertrouwen."

   Planckaert: "Bennett was een klasse te sterk"

    

   • Baptiste Planckaert (4e): "Ik ben tevreden. De laatste dagen had ik echt geen goeie benen. Ik vreesde dat er voor de rest van de Giro niet te veel meer zou inzitten, maar vandaag ging het een stuk beter. Ik dacht dat we de twee vluchters niet meer zouden inhalen. Bennett ging van erg ver, maar als je ziet met hoeveel gemak hij wint, dan weet je dat hij een klasse te sterk was."

    

   • Jürgen Roelandts (5e): "Ik keek van voor de Giro al uit naar deze rit. Ik heb er alles uit gehaald, maar de sprint kon iets beter. Ik had in het wiel van Bennett moeten zitten. Hij verraste me van zo ver. Dit was het ideale parcours voor mij, maar Bennett is in supervorm. Ik had hem niet kunnen kloppen, maar ik had me beter kunnen positioneren."

    

   • Tim Wellens (aanval in slotfase): "Ik dacht dat mijn aanval misschien vroeg was, maar met die bochten en regen weet je nooit. Er was wat tegenwind en dat was vervelend. Mijn benen waren zeer goed. Er zat veel kracht op de pedalen, maar ik maakte niet echt een kans."

   Sagan: "Fantastische sprint"

    

   Peter Sagan is er niet bij in Italië. De wereldkampioen feliciteert Sam Bennett vanuit de Ronde van Californië. "Proficiat met je tweede zege in de Giro! Fantastische sprint en fantastisch teamwork", laat Sagan weten via de sociale media.

   Fase per fase

   1. 17 uur 07. Bennett wint! Bennett is veruit de snelste, maar wil even bewijzen hoe sterk hij is. Op 400 meter van het einde is hij weg: ciao! De rest staat niet op de foto. Wat een gekke ontknoping.
   2. 17 uur 07. Het duo is gegrepen. Bennett zet van zeer ver aan.
   3. 17 uur 07. Bennett wint! Bennett is veruit de snelste, maar wil even bewijzen hoe sterk hij is. Op 400 meter van het einde is hij weg: ciao! De rest staat niet op de foto. Wat een gekke ontknoping.
   4. 17 uur 06. Laatste kilometer! Wie wint deze zinderende finale? Het kloofje is zeker nog speelbaar. De leiders mogen niet aarzelen.
   5. 17 uur 05. Ulissi heeft het lastig om Betancur te volgen. Mohoric is een uitstekende daler en rijdt naar het duo toe.
   6. 17 uur 03. Nog 2 km. Wie haalt de kastanjes uit het vuur? EF-First neemt nu over in het peloton. Mohoric en Betancur vechten voor amper 4 seconden.
   7. 17 uur 03. Nog 3 km. Mohoric en Betancur hebben afscheid genomen van Ulissi. In het peloton werkt Bora-Hansgrohe.
   8. 17 uur 01. Ulissi en Betancur zijn de eerste dalers, maar alles ligt op een zakdoek. Een kletsnatte zakdoek weliswaar.
   9. 17 uur 01. We dalen nu tot de vod. De laatste kilometer is vlak.
   10. 16 uur 59. Top. We zijn boven: Ulissi bereikt de top als eerste, maar het groepje met de favorieten zit bijna in zijn wiel. We krijgen nu een afdaling. Nog 7 km.