• home
 • video
 • pas verschenen

  Rit 11: leider Yates zet de puntjes op de i in een finale "op z'n Vlaams"

  Giro d'Italia: Rit 11einde
  16 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAssisi - AankomstOsimo -
  Afstand156 km
  020406080100120140156

   Simon Yates heeft de 11e rit in de Ronde van Italië gewonnen. De leider was de sterkste in een finale, die gekruid werd door kasseien en erg steile slotkilometer. Tom Dumoulin werd enkele seconden na Yates tweede. Chris Froome verloor 40 seconden.

   Giro d'Italia
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1Jeruzalem - Jeruzalem9.7 kmDumoulinDumoulin
   2/>Haifa - Tel Aviv167 kmVivianiDennis
   3/>Be'er Sheva - Eilat229 kmVivianiDennis
   4/>Catania - Caltagirone202 kmWellensDennis
   5/>Agrigento - Santa Ninfa153 kmBattaglinDennis
   6/>Caltanissetta - Etna169 kmChavesS. Yates
   7/>Pizzo - Praia a Mare159 kmBennettS. Yates
   8/>Praia a Mare - Santuario di Montevergine209 kmCarapazS. Yates
   9/>Pesco Sannita - Gran Sasso d'Italia225 kmS. YatesS. Yates
   10/>Penne - Gualdo Tadino244 kmMohoricS. Yates
   11/>Assisi - Osimo156 kmS. YatesS. Yates
   12/>Osimo - Autodromo Enzo e Dino Ferrari214 kmBennettS. Yates
   13/>Ferrara - Nervesa della Battaglia180 kmVivianiS. Yates
   14/>San Vito al Tagliamento - Monte Zoncolan186 kmFroomeS. Yates
   15/>Tolmezzo - Sappada176 kmS. YatesS. Yates
   16Trento - Rovereto34.2 kmDennisS. Yates
   17/>Riva del Garda - Iseo149.5 kmVivianiS. Yates
   18/>Abbiategrasso - Prato Nevoso196 kmSchachmannS. Yates
   19/>Venaria Reale - Bardonecchia185 kmFroomeFroome
   20/>Susa - Breuil-Cervinia214 kmNieveFroome
   21/>Rome - Rome115 kmBennettFroome

   De 11e etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Mitchelton-Scott zat gisteren toch een beetje in zak en as na de oplawaai voor Esteban Chaves, maar vandaag kon de Australische ploeg weer victorie kraaien. Hun zegeteller staat in deze Giro al op 3.
   • Verliezer van de dag: Chris Froome had weer geen goeie dag en tuimelt voorlopig zelfs uit de top 10.
   • Opvallend: Simon Yates wint zijn tweede rit in de roze trui in deze editie. Voor een niet-Italiaan die die klus klaart, moeten we al terug naar 1995. Toni Rominger is de voorganger van Yates.

   Spektakel in de slotkilometers

   Een bijzonder aantrekkelijke finale met kasseien, stijgingspercentages tot 16 procent en smalle straatjes inspireerde de “Vlaamse kuiten” in het Giro-peloton. Zdenek Stybar opende de finale met een bom op 5 kilometer van de finish, Tim Wellens ging in op de invitatie van de Tsjech.

    

   Het duo verzamelde een kleine bonus in een dalend stuk, maar bij de volgende muur parkeerde Stybar. Wellens stoomde even alleen door, maar kreeg een bolwassing van leider Simon Yates.

    

   De roze trui reed zijn concurrenten op een hoopje, maar Tom Dumoulin wilde zich niet zomaar naar de slachtbank laten afvoeren. De Nederlander dreef Yates tot het uiterste, maar kraakte na een bloedstollende finale.Yates boekt dus zijn tweede ritzege in deze Giro en bombardeert zichzelf nog wat meer tot topfavoriet voor de eindzege.

    

   In de stand volgt Dumoulin op 47 seconden, de andere uitdagers hebben al minstens één minuut aan hun broek en moeten stilaan een ander strijdplan uitdokteren.

   VIDEO: de zinderende finale

   Wellens over Yates: "Ik stond aan de grond genageld"

   • Simon Yates (Mitchelton-Scott): "Het was een extreem harde finale, zeker met die kasseien. Ik heb alles gegeven. Tom bleef me achtervolgen. Dat maakte me nerveus. Ik was erg onder de indruk van hem. Dat die kasseien me liggen? Ik heb de belofteversies van de Ronde en Roubaix gereden. Als ik kasseien kan vermijden, dan doe ik het."
   • Chris Froome (Sky): "Simon vliegt. Ik ben oprecht gelukkig voor hem. Het is geweldig om een andere Brit in de roze trui te zien. Hij maakt echt een goeie kans op de eindzege."
   • Tim Wellens (Lotto-Fix ALL): "Op 20 km van het einde heb ik gezegd dat ik hele goeie benen had. Met Stybar had ik een mooi gat. Ik ging voluit bij de voet van de echte klim, maar Yates kwam zo snel. Ik stond aan de grond genageld. Ik heb zelfs geen poging gedaan om te volgen, hij stak er bovenuit. Ik denk dat het mijn laatste kans was om echt mee te doen voor de ritzege."
   • Zdenek Stybar (Quick-Step Floors): "Ik heb het geprobeerd en met Tim had ik een hele sterke renner mee. Mijn aanval was misschien te vroeg, het was alles of niets. Toen ik Yates zag komen op zijn grote plateau, vreesde ik een verkoudheid."