Ga naar de inhoud

Indrukwekkende Jasper Philipsen knalt kransje topsprinters uit het wiel in Elfstedenronde

Elfstedenronde
Wegwedstrijd
190.3 km
12:45 Brugge - 17:25 Brugge
Jasper Philipsen
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 190.3

  Jasper Philipsen heeft het sprintfestijn in de Elfstedenronde naar zijn hand gezet. De Belg klopte titelverdediger Fabio Jakobsen met overmacht aan de streep. Caleb Ewan miste zijn kans. In de voorlaatste lokale ronde werd het peloton opgeschrikt door een stevige val.

  Sprintersfestival in de hitte

  Op een vlak parcours speelden drie andere elementen een belangrijke rol in het wedstrijdscenario. De hitte, de vele sterke sprinters aan de start en de vele renners die nog zware benen hadden een dag na Dwars door het Hageland.


  Twee Belgen en een Nederlander hadden van dat laatste geen last. Louis Blouwe (Bingoal WB), Olivier Godfroid (Baloise – Trek Lions) en Frank van den Broek (Abloc CT) waren de drie vroege vluchters.


  Ze reden tot vier minuten weg, maar de ploegen van de sprinters werkten goed samen om alles onder controle te houden.


  Bij de drie koplopers eiste de warmte zijn tol. Blouwe was de eerste die op iets meer dan 50km van de finish de rol moest lossen zonder dat er sprake was van een versnelling. Godfroid volgde dat voorbeeld 20 kilometer verder.

   

  Frank Van den Broek bleef zo solo over en zou pas op 6 kilometer voor het einde gegrepen worden. Een sterk nummer van de Nederlander.

  Indrukwekkende Philipsen wint de sprint

  Het peloton werd in volle achtervolging opgeschrikt door een zware valpartij. David Dekker en Jonas Rickaert waren bij de slachtoffers. Dekker moest opgeven, Rickaert kon verder, maar zou geen rol meer kunnen spelen voor Jasper Philipsen in de sprint.

   

  In functie van Ewan trok Jasper De Buyst de sprint aan, maar de Australiër koos om niet te volgen. Ewan wou langer wachten voor hij begon aan zijn eindschot.

   

  Wachten was niet wat Jasper Philipsen deed. Hij ging van de grote namen als eerste aan en viel in een indrukwekkende sprint niet stil. Ewan en Jakobsen kwamen er niet meer aan.

  Philipsen: "Weet hoe ik mijn plan moet trekken in een sprint"

  • Jasper Philipsen: "Met Jonas Rickaert en Timo Kielich vielen twee belangrijke pionnen weg, maar ik weet wel hoe ik mijn plan moet trekken in een sprint. Hopelijk is er niets erg met Jonas, want hij zal normaal cruciaal zijn in de Tour. Mijn grootste zorg was om niet oververhit te geraken. Op 200m kon ik aan mijn sprint beginnen en dat was vandaag goed genoeg."
  • Caleb Ewan: "Ik ben ontgoocheld, want ik was hier om te winnen. Ik volgde De Buyst niet omdat hij al op 500m van de finish aanging. Was ik hem gevolgd, dan was ik al klaar geweest op het moment dat andere sprinters zouden beginnen. Ik wou uit het wiel kunnen komen. De Ronde van België wordt mijn laatste voorbereiding op de Tour. Hopelijk gaat dat goed."
  • Fabio Jakobsen: "Jasper Philipsen was vandaag de snelste. Ik voelde me goed. Misschien heb ik net iets te veel moeten geven in de laatste kilometer, zeker in deze hitte en ik kom terug van hoogtestage. De lijn is stijgende en ik voel me goed. Het is nog 20 dagen voor de Tour en ik zit op schema."

  Reacties na de Elfstedenronde:

  Uitslag Elfstedenronde
  naamresultaatploeg
  1
  Jasper Philipsen
  4u6'25"
  2
  Caleb Ewan
  allen zelfde tijd
  3
  Fabio Jakobsen
  4
  Erlend Blikra
  5
  Gerben Thijssen
  6
  Maximilian Richard Walscheid
  7
  Giacomo Nizzolo
  8
  Maurice Ballerstedt
  9
  Michael Mørkøv
  10
  Timothy Dupont

  Fase per fase

  1. 17 uur 06. Philipsen begon de sprint vroeger dan zijn grote concurrenten en hield indrukwekkend sterk stand. Ewan (tweede) en Jakobsen (derde) kwamen nauwelijks dichterbij.  .
  2. 17 uur 05.

  3. 17 uur 04 match afgelopen
  4. Laatste km. Alles is op een lang lint getrokken. De omstandigheden zijn perfect voor een man-tegen-man-gevecht! . 17 uur 04.
  5. 17 uur . Nog 3 kilometer. Het peloton is al flink uitgedund, maar de grootste namen zitter er nog altijd allemaal bij vooraan. Tegen 60km/u vliegt het peloton richting de streep voor hopelijk een koninklijke sprint. .
  6. 16 uur 57. Van den Broek gegrepen. Op 6 kilometer van het einde is het avontuur van Van den Broek voorbij. Uno-X heeft het commando in het peloton overgenomen. Ook de treintjes van Jasper Philipsen, Caleb Ewan en Fabio Jakobsen zitten vooraan. .
  7. 16 uur 55. Toch straf wat Frank van den Broek als solist doet! Hij kijkt dan toch eens achterom waar het peloton blijft, maar hoedje af voor zijn koers vandaag.  .
  8. Aimé De Gendt staat aan de kant. De Gendt heeft pech in de slotfase, maar maakt zich daar niet druk om. Hij wacht rustig op een nieuwe fiets en zal dan de laatste kilometers solo afwerken. . 16 uur 53.
  9. 16 uur 52. Nog 10 kilometer! Voor Tim Declercq zit het werk erop. Net voor de laatste tien kilometer begint, is het de ploeg van Fabio Jakobsen die het heft in handen neemt. .
  10. 16 uur 46. Nog 1 lokale ronde. Van den Broek gaat de laatste van vijf plaatselijke rondes in. Hij zal wel weten hoe laat het is, want het peloton volgt op 48 seconden, met nog iets meer dan 15 kilometer te fietsen. Soudal - Quick Step ment het peloton. .
  11. 16 uur 38. David Dekker stapt uit de wedstrijd. Ook David Dekker ging bij de grote valpartij zonet tegen de grond, blijkbaar. De Nederlander is net als Andrea Perron uit de wedstrijd gestapt. .
  12. 16 uur 37. De valpartij had niets met nervositeit te maken. Het was een moment van onoplettendheid. Sven Nys.
  13. 16 uur 33.

  14. Lampaert, Rickaert en heel wat anderen zwaar tegen de grond. Net na een verkeersremmer verliest een renner de controle over zijn stuur en sleurt heel wat collega's mee in zijn val. We herkennen Jonas Rickaert, Yves Lampaert en Andrea Perron. Het uitvallen van Rickaert betekent dat de sprinttrein van Jasper Philipsen gehavend is. . 16 uur 28.
  15. 16 uur 26. Een eenzame leider. Godfroid laat vooraan ook lopen. Dat betekent dat er nu nog een eenzame leider is: de Nederlander Frank van den Broek. Niet onderschatten wat de hitte doet natuurlijk.  .
  16. 16 uur 23. Van Boven solo voor het peloton. Luca Van Boven (Bingoal WB) probeert het alleen. Hij rijdt wat voor het peloton uit bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Het peloton volgt op 1minuut en 6 seconden van het leidersduo. .
  17. 16 uur 21. Aanval Dries De Bondt 2.0. Dries De Bondt probeert een tweede keer weg te rijden uit het peloton. We zijn op 35km van de streep en De Bondt - krijgt in eerste instantie opnieuw Lampaert mee.  Net als daarnet zorgt de tempoversnelling niet voor een scheur. Het peloton herstelt snel de orde. .
  18. 16 uur 10. Het is stilte voor de storm in het peloton. Christophe Vandegoor.
  19. 16 uur 04.
  20. 16 uur 04. Andere job voor De Bondt nu. Dries De Bondt zagen we net nog in de aanval, maar omdat dat feestje niet doorging, verandert hij het geweer van schouder. We zien hem nu helemaal achteraan het peloton om drinkbussen op te halen. .