Soliste Ellen van Dijk wist Nederlands olympisch debacle uit op het EK

  EK wielrennen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 107 km
  location 14:34: Trento - 17:10: Trento
  trophy Ellen van Dijk
  einde
  startfinish
  020406080107

   Ellen van Dijk (34) is de nieuwe Europese kampioene op de weg. De Nederlandse, die deze week zilver pakte in de tijdrit, trok op meer dan 50 kilometer van de finish ten aanval en schudde haar metgezellen van zich af. De andere toppers pokerden te lang, Lotte Kopecky moest bergop passen.

   Bekijk de laatste kilometer

   Van Dijk van ver

   Het zesde EK wielrennen voor vrouwen bleef lang gesloten in Noord-Italië. Na wat schermutselingen in de eerste ronden, besliste Ellen van Dijk halverwege om er zelf van door te gaan. 

    

   De ervaren Nederlandse, donderdag nog tweede in de tijdrit, kreeg met Paladin uit Italië, Kasper uit Duitsland en Biannic uit Frankrijk drie gevaarlijke medevluchters mee.

    

   Eén voor één kieperde Van Dijk ze overboord tot ze in de op één na laatste ronde alleen overbleef bergop. 

    

   In de achtergrond deden de Duitse vrouwen er alles aan om dichterbij te komen, ook de sterke Julie Van de Velde deed haar duit in het zakje voor kopvrouw Lotte Kopecky.

    

   Op de voorlaatste klim richting Povo reed een elitegroep met Van Vleuten, Vollering, Niewiadoma, Longo Borghini, Lippert en tijdritkampioene Reusser weg van de rest.

    

   Ze kwamen terug tot op 8 seconden van Van Dijk, maar door een gebrek aan samenwerking reed de viervoudige Europese tijdritkampioene weer (ver) weg. Ze viel niet stil op de laatste klim en kon ruim de tijd nemen om haar eerste individuele wegtitel te vieren.

    

   Lotte Kopecky, die de boot miste op de voorlaatste klim, werd uiteindelijk 14e. Ze heeft dus nog wat werk voor de boeg met het oog op het WK, op een parcours dat haar beter zou moeten liggen.

   Winnares van Dijk: "Geen seconde gedacht dat ik kon winnen"

   Ellen van Dijk was uiteraard heel tevreden met haar Europese titel. "Ik kan het moeilijk geloven. Ik ben de laatste tijd voornamelijk bezig geweest met de tijdrit en plots ben ik Europees kampioene op de weg."

    

   "Ik kan deze trui een heel jaar lang dragen nu. Tot in de laatste ronde had ik eigenlijk geen seconde gedacht dat ik zou kunnen winnen. Ik weet niet goed wat te zeggen."

   Rituitslag EK wielrennen vrouwenRituitslag EK wielrennen vrouwen

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. Op meer dan twee minuten is nu ook Lotte Kopecky gefinisht. Ze probeerde de sprint te regelen, maar raakte ingesloten.  .
   2. 17 uur 26. De sprint voor de tweede plaats wordt gewonnen door de Duitse Lippert, voor de Litouwse Leleivyte. Van Vleuten schoot uit haar klikpedaal en liet lopen in de laatste rechte lijn. .
   3. 17 uur 23 match afgelopen
   4. Het is binnen voor Van Dijk. Onder de vod heeft Van Dijk weer meer dan een minuut te pakken. De Europese trui is binnen. Ze mag beginnen te genieten. . 17 uur 21.
   5. 17 uur 19. De voorsprong van Van Dijk is opnieuw 41 seconden. De zege lijkt binnen. .
   6. 17 uur 16. Van Vleuten stopt goed af. De achtervolgers zien Van Dijk ook niet rijden door de vele bochten in de slotfase. Lieselot Decroix.
   7. 17 uur 14. Ook Cavalli en Amialiusik zijn er weer bij. Nog 7 kilometer op de teller. .
   8. 17 uur 13. Ook Vollering en Reusser komen weer aansluiten. Met z'n vijven gaan ze nog op zoek naar Van Dij, die plots maar 22 seconden meer heeft. .
   9. 17 uur 12. Van Dijk heeft de top al gerond. Ze duikt de afdaling in met een bonus van 33 seconden op Lippert, Nieuwiadoma en Van Vleuten. .
   10. 17 uur 12. Van Vleuten vindt haar tweede adem bergop. Ze komt weer aansluiten bij Lippert en Niewiadoma. .
   11. 17 uur 12. Weer Lippert. Dan toch nog iemand die het probeert. Lippert snelt weer weg van de rest, enkel Nieuwiadoma kan volgen. Opvallend: ook Van Vleuten heeft, net als Vos, geen goede dag. Ze moet eraf. .
   12. Van Dijk is op weg naar de zege. 17 uur 11.
   13. 17 uur 09. De vogel lijkt gaan vliegen. Longo Borghini heeft zich stuk gereden voor Cavalli. De voorsprong van Van Dijk is nog altijd 49 seconden.  .
   14. 17 uur 07. In de achtervolging versnelt voorlopig niemand. Nog 10 kilometer en de 5e Europese wegtitel (op 6 edities) is binnen voor Nederland. .
   15. 17 uur 05. Ik zou Van Dijk al durven opschrijven. . Ruben Van Gucht.
   16. 17 uur 05. Van Dijk is ondertussen aan de laatste klim van de dag begonnen. Hoeveel seconden houdt ze boven nog over? .
   17. 17 uur 04. Kopecky zal moeten sprinten voor de 11e plaats. Lieselot Decroix.
   18. 17 uur 04. De groep met Kopecky volgt nog eens veertig seconden verderop. Geen vierde EK-medaille voor België dus. .
   19. Slotronde. Van Dijk duikt met een bonus van 52 seconden de slotronde in. De zege zit erin voor de 34-jarige Nederlandse. . 17 uur 02.
   20. 17 uur 01. De achtervolgers op Van Dijk:. - Longo Borghini - Cavalli - Lippert - Van Vleuten - Vollering - Niewiadoma - Leleivyte - Reusser - Amialiusik .