• home
 • video
 • pas verschenen

  Veelvraat Annemiek van Vleuten nu ook Europees kampioene

  EK wielrenneneinde
  />wegwedstrijd
  VertrekPlouay - AankomstPlouay -
  Afstand109 km
  020406080109

   Annemiek van Vleuten (37) heeft een zeldzaam gaatje op haar palmares gevuld. De wereldkampioene uit Nederland mag zich nu ook de nummer 1 van Europa noemen. In Plouay rekende ze af met de Italiaanse renster Elisa Longo Borghini. Lotte Kopecky kwam na een actieve race als 7e en eerste Belgische over de streep.

   Verslag van het EK wielrennen bij de vrouwen

   Nederlands dreamteam

   Het Nederlandse team was met alleen maar grote namen naar Plouay afgezakt, onder meer met titelverdedigster Amy Pieters. Het nam ook vrijwel meteen de overhand. Bij elke aanval was er wel een oranje truitje te bespeuren. 

    

   Na het eerste wedstrijduur vormde zich vooraan een groep met 10 blinkende namen. Lotte Kopecky had eerst de boot gemist, maar ze reed de perfecte tijdrit en kon aansluiten.

    

   Een val van de Zwitserse Chabbey in de ondertussen samengesmolten groep leidde de ontsnapping van wereldkampioene Van Vleuten in. De Italiaanse Longo Borghini en de Poolse Niewiadoma konden volgen. Samen zetten ze de voorlaatste ronde in. 

    

   Van achteruit gaven enkele rensters zich nog niet verloren. De Deense Ludwig had een heel salvo aan demarrages in petto, maar enkel de Nederlandse Van den Broek-Blaak kon de kloof nog dichten.

   Val in de kopgroep! Chabbey tikt wiel aan en brengt vier anderen ten val

   Van Vleuten sprint naar haar eerste EK-zege

   Bij het rinkelen van de bel wou Longo Borghini niet langer wachten. Met twee overleggende Nederlandse vrouwen naar de streep gaan, leek haar geen goed idee. 


   Initieel moesten Niewiadoma en Van den Broek-Blaak lossen, maar zij konden voor de laatste beklimming toch aansluiten. Een teken voor wereldkampioene Van Vleuten om nog een laatste keer te verrassen. 


   Alleen de Italiaanse Longo Borghini kon na de zware koers nog het wiel houden. Maar ze had geen vlijmscherpe sprint meer in petto op het einde. Van Vleuten beschikte nog over het meeste krachten en sprintte naar de EK-titel. 

    

   Longo Borghini en Niewiadoma vervolledigden de top 3. Lotte Kopecky werd uiteindelijk nog 7e.

   Van Vleuten: "We hadden een dreamteam vandaag"

   Kersvers kampioene Annemiek van Vleuten bedankt haar teamgenotes: "We hadden een dreamteam vandaag. Acht supersterke vrouwen. Ik ben heel trots op hoe we het samen aanpakten."

    

   "We besloten dat het in ons voordeel was om er een harde koers van te maken. Dat was ook de job van Anna van der Breggen en mezelf. Wij zouden iets opzetten voor de andere rensters."

    

   Uiteindelijk won de wereldkampioene dan toch. Wat staat er voor haar nog op het programma nu? "Ik ben momenteel blij met elke koers die ze organiseren. Ik neem nog deel aan La Course en de Giro Rosa. Hopelijk kunnen we de hele kalender tot november afwerken."

   Rituitslag EK wielrennenRituitslag EK wielrennen

     naamresultaat
   1Annemiek van Vleuten109 km in 2u50'46"
   2Elisa Longo Borghinizelfde tijd
   3Katarzyna Niewiadomaop 5"
   4Chantal Blaakz.t.
   5Audrey Cordon Ragot2'29"
   6Lisa Brennauer3'27"
   7Lotte Kopeckyz.t.
   8Marianne Vos
   9Elena Cecchini
   10Amy Pieters

   Fase per fase

   1. 15 uur 53. Kopecky eindigt 7e. De Franse Audry Cordon-Ragot vervolledigt de top 5. Lotte Kopecky finisht als 7e.  .
   2. 15 uur 52. De Poolse Katarzyna Niewiadoma haalt brons. Chantal van den Broek-Blaak valt net naast het podium.  .
   3. 15 uur 52. Wat gaat ze nu doen? Een gecombineerde trui maken? Ruben Van Gucht.
   4. 15 uur 50. Van Vleuten wint! De wereldkampioene houdt vol en wint. Longo Borghini kon niet meer bijbenen, ze wordt tweede.  .
   5. Laatste km. Van Vleuten zet de sprint aan.  . 15 uur 50.
   6. Laatste km. Van Vleuten begint al over haar schouder te kijken. Longo Borghini neemt nog over.  . 15 uur 48.
   7. 15 uur 47. Ook Niewiadoma kraakt op de Côte du Pont-Neuf. Van Vleuten neemt de leiding, de Italiaanse blijft in het wiel zitten. .
   8. 15 uur 44. Aanval Longo Borghini. De Italiaanse wil niet met twee Nederlanse rensters naar de streep. Van den Broek-Blaak moet opnieuw lossen.  .