Giacomo Nizzolo bezorgt Italiaans blok weer EK-goud in pelotonspurt

  EK wielrennen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 177 km
  location 12u00: Plouay - 15u45: Plouay
  trophy Giacomo Nizzolo
  einde
  startfinish
  0306090120150177

   Italiaans kampioen Giacomo Nizzolo (NTT) is ook Europees kampioen. De Italiaan in vorm troefde in Plouay Frans kampioen Arnaud Démare en de Duitser Pascal Ackermann af in de spurt van een grote groep. Mathieu van der Poel raakte ingesloten en viel net naast het podium, Jasper Stuyven eindigde als vijfde. 

   Bekijk de spannende slotsprint:

   5 prikken van Van der Poel

   In een slaapverwekkend EK was het hele peloton plots klaarwakker na een val op 70 kilometer van de finish. De Belgische ploeg verloor daar Jasper Philipsen en was dus meteen zijn wapen voor de eventuele sprint kwijt.

    

   De Belgen beseften na de crash dat een hardere koers nog meer een noodzaak was en Sep Vanmarcke gaf er meer dan eens een stevige lap op. Ook Jasper Stuyven stak zijn neus even aan het venster.

    

   Nederland was de natuurlijke bondgenoot van de Belgische blauwhemden en bij Oranje nam Mathieu van der Poel het heft zelf in handen. Tot 5 keer toe sloeg hij zijn vleugels uit, maar elke poging werd monddood gemaakt.

    

   In een tactische race hielden Italië (Giacomo Nizzolo) en Frankrijk (Arnaud Démare) de koers vrijwel voortdurend op slot. Zelfs in een teleurstellende slotronde van een te kort EK wachtte iedereen tevergeefs op een aanval.

    

   De Italianen rolden de blauwe loper uit voor kopman Nizzolo, die vol vertrouwen de sprint opende. Démare snuffelde nog aan zijn Italiaanse uitdager, maar kon Nizzolo niet meer remonteren.

    

   Van der Poel zat op het moment van de waarheid te ver en geraakte in de laatste hectometers ook nog wat gevangen: weg was het podium. Stuyven sprintte naar de 5e plaats.

    

   Voor Nizzolo is het 3e triomf in 3 dagen. Vorige zondag werd hij Italiaans kampioen, maar die trui zal hij dus niet dragen. Voor Italië is het na Matteo Trentin en Elia Viviani overigens al de 3e Europese triomf op een rij.

   Nizzolo: "Heb een keer heel nipt verloren in Plouay, nu win ik heel nipt"

   Rituitslag EK wielrennenRituitslag EK wielrennen

   Fase per fase

   1. 16 uur 14. De Italianen flikken het dus weer: na Trentin en Viviani is er nu Nizzolo. De Squadra trok de sprint uitstekend aan en Nizzolo hield iedereen nipt achter zich. Van der Poel was podiumrijp, maar moest een omweg maken en reed zich daarna volledig vast. .
   2. 16 uur 13. Op één lijn sprintten ze op de hellende finish: Nizzolo zet aan en houdt Démare en Ackermann af. Van der Poel moest van te ver komen en zat daarna een beetje gevangen. Stuyven is 5e. .
   3. 16 uur 12. Het is een prangende sprint. Nizzolo lijkt te winnen voor Démare, maar het is zeer nipt. .
   4. 16 uur 12. Van der Poel gaat ook sprinten. Italië trekt aan. .
   5. Laatste km. Nog 1.000 meter. Stuyven zit goed. . 16 uur 11.
   6. 16 uur 11. We krijgen een sprint. Renaat Schotte.
   7. 16 uur 11. Costa schudt met zijn hoofd en neemt niet over. De Italianen dichten de kloof. .
   8. 16 uur 10. Hier zit veel power op. Pidcock legt de rest aan de rekker, maar de Italianen panikeren nog niet meteen. .
   9. 16 uur 10. Hoelgaard gegrepen. Onze Noorse kompaan is gegrepen, een Oostenrijkse vriend neemt over. Hij wordt gevolgd door Pidcock en Costa. .
   10. 16 uur 09. Ook Ackermann peddelt vlotjes mee. Niemand durft, wil of kan... .
   11. 16 uur 08. Nog 3 kilometer. Hoelgaard is er bijna aan voor de moeite, maar in het peloton blijft alles vredevol. Italië houdt iedereen aan de leiband. .
   12. 16 uur 08. Van Avermaet zit uitstekend voorin, Van der Poel zit verder. Daar doemt het knikje op! .
   13. 16 uur 07. De Italianen rollen de blauwe loper uit voor Nizzolo. Ze zijn nog met z'n zessen. .
   14. 16 uur 06. Démare zit al klaar in 2e positie. Hij wil niet verrast worden. .
   15. 16 uur 05. Nog 2 kilometer tot het bergje. Hoelgaard houdt nog altijd stand. Pro forma? Of wordt dit een heuse stunt? .
   16. 16 uur 05. Dit is het gedroomde scenario voor Démare. José De Cauwer.
   17. 16 uur 04. Kopman Nizzolo heeft nog een 5-tal mannetjes voor zich, ook Démare heeft nog 3 rechterhanden. Houden zij iedereen in bedwang? .
   18. 16 uur 03. Vanmarcke - Van Avermaet - Stuyven - Naesen: in die volgorde hebben de Belgen zich gepositioneerd.  .
   19. 16 uur 02. Noorse leider. Voor een goed begrip: de Noor Markus Hoelgaard rijdt nog altijd in poleposition. Al is zijn voorgift van 9 tellen vrij waardeloos. .