Geraint Thomas profiteert van U-turn in slotkilometer, Colbrelli baalt andermaal

  Critérium du Dauphiné: Rit 5einde
  26 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Chamond - AankomstSaint-Vallier -
  Afstand174,2 km
  0306090120150174.2

   Geraint Thomas heeft het spurtende peloton verschalkt in de 5e rit van de Dauphiné. De Welshman rondde een geweldig kunststukje van Team Ineos-Grenadiers af, door bij een U-turn op 1 km van de finish alleen weg te glippen. Sonny Colbrelli kwam een wiel tekort en is voor de 3e keer tweede. Lukas Pöstlberger blijft leider.

   Wellens en Stuyven in de vlucht van de dag

   Na een pittige tijdrit gisteren, kreeg het peloton vandaag weer een lastig parcours voorgeschoteld. Tim Wellens had wel oren naar een vroege vlucht. Hij kreeg met Bernard, Gautier, Grmay en Asgreen nog 4 kompanen met zich mee.

   Vooral die laatste zorgde voor de nodige zenuwachtigheid in het peloton. Asgreen pakte de tussensprint en de bijhorende 3 bonificatieseconden. Hierdoor kwam de Deen van Deceuninck-Quick Step tot op 6 seconden van leider Pöstlberger in het klassement.

   Het sein voor Bora-Hansgrohe om de koplopers bij het nekval te pakken. Jasper Stuyven reed eerst nog naar de koplopers toe, maar op goed 40 kilometer van het einde was het sprookje van de vluchters afgelopen. 

   Thomas verrast Colbrelli in de slotkilometer

   Het was uitkijken naar de steile slotklim. Op weg daarnaartoe probeerde Sven Erik Bystrøm het nog wel, maar het was vooral Lawson Craddock, die het peloton nog even liet zweten op de slotklim met de top op 8 km van de streep. Bahrain Victorious liet de Amerikaan nooit ver rijden en leek met Colbrelli zegezeker.

    

   Tot de laatste kilometer. Het peloton moest daarin nog een U-turn naar rechts nemen. Dat wist Ineos-Grenadiers, dat mee op kop van het peloton sleurde. Geraint Thomas profiteerde optimaal van de 180°-bocht en trok ten aanval. Bahrain Victorious zette nog alles op alles en Colbrelli leek Thomas nog te remonteren, maar de Welshman had nog een wiel overschot aan de finishlijn. 

    

   Thomas neemt zo revanche voor het tijdverlies gisteren in de tijdrit. Colbrelli mag balen, de Italiaan is al voor de derde keer deze Dauphiné tweede, het blijft voor hem bij één ritzege. Aranburu sprintte naar de derde plaats.

    

   In het klassement blijft Lukas Pöstlberger aan de leiding. Hij behoudt 1 seconde voorsprong op Loetsenko. Kasper Asgreen is derde en nadert tot op 6 seconden.

   Bekijk de razendspannende slotkilometer

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 15 uur 50 match afgelopen
   2. Gevaarlijke bocht. Een scherpe bocht zorgt voor verwarring. Thomas trekt ten aanval. Gaat hij verrassen? . 15 uur 50.
   3. 15 uur 48. Pöstlberger is er ook nog bij. Pöstlberger gaat zijn leiderstrui vandaag niet afgeven. Hij zit nog steeds goed. .
   4. 15 uur 48. We gaan sprinten! Craddock is gegrepen. Bahrain Victorious zet zijn treintje op de rails. Wie kan Colbrelli nog bedreigen? .
   5. 15 uur 45. Craddock nog steeds voorop. Gaat Lawson Craddock verrassen? Hij heeft nog 5 seconden voorsprong op het peloton. .
   6. 15 uur 44. Einde verhaal voor Craddock. De jongens van Bahrain Victorious laten Craddock nog even spartelen. De Amerikaan rijdt nog slechts 50 meter voor het peloton uit. .
   7. 15 uur 42. Nog 7 km . Craddock is nog steeds niet gegrepen. Laat het peloton zich weer verrassen, of krijgen we toch een sprint? Ze zien hem ondertussen wel rijden. .
   8. 15 uur 41. Teuns op kop van het peloton. De slotklim zit erop. Bahrain Victorious neemt de achtervolging weer in handen. Teuns en zijn ploegmaats gaan voor een sprint met Colbrelli. Pakt de groene trui zijn tweede ritoverwinning vandaag? .
   9. 15 uur 40. Kijk eens wat een versnippering. Michel Wuyts.
   10. 15 uur 37. Pacher met een chasse patate. Pacher probeerde even tot bij Craddock te geraken. Zonder succes. De Fransman moet weer zijn plekje in het peloton innemen. .
   11. 15 uur 36. Craddock voor winst? Craddock heeft ondertussen al wel een kleine voorsprong bij elkaar gefietst. Hij heeft een voorsprong van 15 seconden. Is dat genoeg om het peloton achter zich te houden, of krijgen we straks een sprint? .
   12. 15 uur 34. Froome lost opnieuw. Wat is er toch aan de hand met Chris Froome? De Britse ex-Tourwinnaar moet nu al de rol lossen. .
   13. 15 uur 33. Craddock probeert het! Het tempo stokt in het peloton. Lawson Craddock profiteert daarvan om een aanval te plaatsen. Ineos houdt Craddock wel binnen schot. .
   14. 15 uur 31. Ineos en Groupama-FDJ trekken stevig door. Wie durft er nog een aanval te doen? Pöstlberger en Colbrelli kunnen schijnbaar makkelijk volgen. .
   15. 15 uur 30. Bystrøm gegrepen. Aan de voet van de slotklim wordt Bystrøm gegrepen door het peloton. We naderen het einde van de wedstrijd. Wie wint deze etappe? .
   16. 15 uur 30.
   17. 15 uur 29. Het peloton ziet Bystrøm ondertussen rijden. De Noor van UAE Team Emirates zal vandaag niet winnen. .
   18. Nog 20". Bystrøm lijkt eraan voor de moeite. Zijn voorsprong slinkt zienderogen. De Noor heeft nog een bonus van 20". We naderen de slotklim. . 15 uur 28.
   19. 15 uur 26. De slotklim. De renners moeten nog 1 klim trotseren. De Côte du Montrebut is niet zo lang, maar wel erg steil. De renners zullen 1,5 km lang klimmen aan gemiddeld 12%. Pittig. .
   20. 15 uur 25. Ook Jumbo-Visma en Cofidis verschijnen op kop van het peloton. De spanning stijgt in het peloton. .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Issoire - Issoire181.8 kmVan MoerVan Moer
   2/>/>Brioude - Saugues172.8 kmPöstlbergerPöstlberger
   3/>/>Langeac - Saint-Haon-le-Vieux172.2 kmColbrelliPöstlberger
   4/>Firminy - Roche-la-Molière16.4 kmLutsenkoPöstlberger
   5/>/>Saint-Chamond - Saint-Vallier170.4 kmThomasPöstlberger
   6/>/>Loriol-sur-Drôme - Le Sappey-en-Chartreuse167.2 kmValverdeLutsenko
   7/>/>Saint-Martin-le-Vinoux - La Plagne171.1 kmPadunPorte
   8/>/>La Léchère - Les Gets147 kmPadunPorte