Van Moer wist Limburgs debacle uit met demonstratie in Dauphiné

  Critérium du Dauphiné: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  23°Cdistance 181.8 km
  location 12u30: Issoire - 16u43: Issoire
  trophy Brent Van Moer
  einde
  startfinish
  0306090120150181.8

   Brent Van Moer heeft amper een week na de teleurstelling in de Ronde van Limburg dan toch zijn eerste profzege beet. En wat voor een. De Belg van Lotto-Soudal won de eerste rit in het Criterium du Dauphiné na een lange en ijzersterke solo. Het sprintende peloton kwam te laat op het hobbelige parcours.

   Brent Van Moer soleert naar geweldige zege in de openingsrit van de Dauphiné

   Van Moer sleept de bollentrui in de wacht

   Geen Wout van Aert, Primoz Roglic of Tadej Pogacar aan de start van de Dauphiné. Wel 19 Belgen, onder hen ook Lotto-Soudal-renner Brent Van Moer. Van Moer greep vorige week nog net naast de overwinning in de Ronde van Limburg en was uit op eerherstel. 

    

   Het duurde even maar na enkele kilometers kwam de vroege vlucht dan toch tot stand. Vier renners, waaronder Van Moer, kozen het hazenpad. 

    

   De 23-jarige renner van Lotto-Soudal kreeg met Cyril Gautier (B&B), Patrick Gamper (Bora-Hansgrohe) en Ian Garrison (Deceuninck-Quick Step) drie metgezellen met zich mee. Al moest die laatste er op het eerste klimmetje al snel af. 

    

   De drie vluchters kregen van het peloton maximaal 5 minuten voorsprong. Onderweg had Van Moer zijn zinnen gezet op de bollentrui. Van Moer slaagde daar ook in. Hij kwam bij elke klim als eerste boven.

   Peloton bijt zijn tanden stuk

   Met nog een goede 50 kilometer te gaan, begon het peloton, met Ineos op kop, te versnellen. De voorsprong van het drietal slonk zienderogen. Het sein voor Van Moer om er op de slotklim alleen vandoor te gaan. 

    

   Het peloton reed met een rotvaart richting de finish, maar beet zijn tanden stuk op de ijzersterk Van Moer. De 23-jarige renner van Lotto-Soudal perste er nog een tijdritje uit en finishte solo in Issoire.

    

   Sonny Colbrelli won de sprint voor de tweede plek voor Venturini en Jasper Stuyven. Voor Van Moer is het de eerste keer dat hij zijn handen in de lucht kan steken bij de profs. Hij mag meteen ook de leiderstrui aandoen.

   Van Moer laat zijn medevluchters achter op 16km van het einde

   Brent Van Moer: "Voelde me goed op het einde, dus ging ik alleen"

   "Na vorige week in Limburg was ik erg teleurgesteld. Ik ben dan ook blij dat ik het vandaag wel kan afmaken. En dat voor al die grote namen."

    

   "Het plan was om meteen in die vroege vlucht te gaan en onderweg wat punten te sprokkelen voor het bergklassement. Maar op het einde voelde ik me nog goed, dus ging ik er alleen vandoor."

    

   "Ik ben heel blij dat ik het zo kan afmaken. Ik heb niet zo'n goede herinneringen aan de Dauphiné (hij viel vorig jaar in de openingsrit en moest opgeven, red), maar nu ben ik blij dat ik hier ben. Het is ongelofelijk dat ik hier mijn eerste profzege kan pakken in zo'n grote wedstrijd."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 16 uur 43 match afgelopen
   2. Van Moer mag niet meer stilvallen. Van Moer gaat zijn vlucht op een knappe wijze afronden. Hij rijdt onder de vod van de laatste kilometer. Het peloton komt te laat. . 16 uur 41.
   3. 16 uur 41. Van Moer is op weg naar de zege. Het peloton lijkt te laat te komen. Van Moer heeft met nog 2 km te gaan nog altijd 45 seconden. .
   4. 16 uur 39. Nog 3 km. Van Moer doet het uitstekend. Hij moet nog 3 km stand houden. Het peloton volgt op 47". .
   5. 16 uur 36. Lotto-Soudal als stoorzender. In de jacht op Van Moer komen de ploegmaats van Van Moer helpen in het peloton. Neen, niet om het gat dicht te rijden. Wel om de achtervolging wat te verstoren. Dit is alleen maar gunstig voor Van Moer. .
   6. 47" voor Van Moer. Van Moer moet nog 7 km overleven. Zijn voorsprong blijft op 47" hangen. Houdt hij stand? . 16 uur 35.
   7. 16 uur 32. Zijn er nog sprinters? . Het tempo van Ineos heeft bijna alle sprinters overboord gegooid. Enkel Sonny Colbrelli zit nog in het peloton. Hij is op papier de snelste man. Of krijgen we een verrassing als winnaar? .
   8. 16 uur 31. Van Moer is boven. Van Moer heeft de laatste klim verteerd. Zijn voorsprong bedraagt nog slechts 36" volgens de chrono van onze co-commentator José De Cauwer.  .
   9. 16 uur 29. Ineos controleert . Ineos bepaalt het tempo. Zo wordt het enorm lastig voor eventuele aanvallers om uit het peloton weg te springen. Gall probeert het, maar krijgt niet de gewenste voorsprong. .
   10. 16 uur 27. Ondertussen neemt het peloton de ene vluchter na de andere te grazen. Enkel Van Moer rijdt nog voor het peloton uit. Zijn voorsprong bedraagt nog een dikke minuut. Van Moer begint aan de laatste klim van de dag. Daarna gaat het licht dalend richting finish.  .
   11. 16 uur 25. Ook Kristoff eraf. De sprinters moeten de rol lossen. Ook Alexander Kristoff moet het peloton laten rijden. .
   12. 16 uur 24. Ondertussen is Bennett gegrepen. Het sein voor Madouas om voor de aanval te kiezen. De Fransman neemt meteen een tiental meter voorsprong. .
   13. 16 uur 23. Gesink en McNulty lossen. In het peloton moet de ene renner na de andere lossen. Robert Gesink en Brandon McNulty kunnen het tempo niet meer volgen. .
   14. 16 uur 23. Van Moer laat zijn medevluchters achter op 16km van het einde.

    Van Moer laat zijn medevluchters achter op 16km van het einde

   15. 16 uur 21. Aanval Bennett. Ineos probeert het peloton te controleren, maar dat is buiten Sean Bennett gerekend. De renner van Team Qhubeka Assos trekt ten aanval. .
   16. 16 uur 18. Van Moer solo. Van Moer is de beste klimmer in de kopgroep en dat toont hij. Het gaat even omhoog en weg is de renner van Lotto-Soudal. Nog 16 km. .
   17. 16 uur 16. Laatste keer klimmen. Nog 3 km te gaan en dan gaan we een laatste keer klimmen. Wie durft als eerste in het peloton de knuppel in het hoenderhok te gooien? .
   18. Eros Capecchi moet opgeven. Er wordt melding gemaakt van een opgave. De Italiaan van Bahrein Victorious stapt uit koers. . 16 uur 13.
   19. 16 uur 11. Het beulwerk van Ineos heeft het nodige effect. De voorsprong van Van Moer en co. zakt onder de 2 minuten.  .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdwegwedstrijdIssoire - Issoire181.8 kmVan MoerVan Moer
   2wegwedstrijdwegwedstrijdBrioude - Saugues172.8 kmPöstlbergerPöstlberger
   3wegwedstrijdwegwedstrijdLangeac - Saint-Haon-le-Vieux172.2 kmColbrelliPöstlberger
   4individuele tijdritwegwedstrijdFirminy - Roche-la-Molière16.4 kmLutsenkoPöstlberger
   5wegwedstrijdwegwedstrijdSaint-Chamond - Saint-Vallier170.4 kmThomasPöstlberger
   6wegwedstrijdwegwedstrijdLoriol-sur-Drôme - Le Sappey-en-Chartreuse167.2 kmValverdeLutsenko
   7wegwedstrijdwegwedstrijdSaint-Martin-le-Vinoux - La Plagne171.1 kmPadunPorte
   8wegwedstrijdwegwedstrijdLa Léchère - Les Gets147 kmPadunPorte