Formolo redt het na lange vlucht, Roglic pakt extra seconden op Bernal

  Critérium du Dauphiné: Rit 3einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCorenc - AankomstLes Belleville -
  Afstand157 km
  020406080100120140157

   De derde etappe van de Dauphiné, een bergrit over de Col de la Madeleine, is gewonnen door Davide Formolo (UAE). De Italiaanse kampioen was de overlever van de vlucht van de dag. Bij de favorieten bleef het nagenoeg stil, al liep leider Primoz Roglic (Jumbo-Visma) in de laatste hectometers nog wat verder weg van Egan Bernal (Ineos).

   Formolo komt alleen aan, Roglic versterkt zijn leiderstrui

   Oorlog in beginfase, Van Aert opnieuw superknecht

   Een spetterend 1e wedstrijduur had alles weg van een onvervalste bergetappe in de Tour. Om de haverklap probeerden avonturiers weg te springen. Maar het peloton organiseerde telkens een heksenjacht op alle vluchters.

    

   Een tienkoppige groep kreeg dan toch de gewenste speelruimte. Formolo beschikte voorin over de beste klimmersbenen en liet al zijn reisgezellen in de steek op de Col de la Madeleine.

    

   In het peloton leverde Wout van Aert puik werk voor kopman Roglic. De groene trui nam het peloton zowel in de afdaling als in het 1e deel van de slotklim op sleeptouw.

    

   Alaphilippe en Froome kraakten onder het tempo van Van Aert. Even later nam Kruijswijk het stokje van onze landgenoot over.

    

   Formolo bleef buiten handbereik en kraaide victorie. Achter zijn rug deelden de grote tenoren elkaar geen enkel prikje uit. 

    

   Martinez lanceerde de sprint voor de 2e plaats, maar werd nog voorbijgezoefd door Roglic, goed voor 6 bonificatieseconden. Zijn rivaal Bernal gaf op het einde nog 9 seconden prijs. Froome verloor uiteindelijk een dik kwartier, Alaphilippe 18 minuten.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

   Fase per fase

   1. 16 uur 20. Formolo met een formidabele prestatie. Na een knappe solo gooit Formolo zijn armen in de lucht. Roglic wint de sprint voor de 2e plaats. Bernal verliest enkele seconden. .
   2. 16 uur 19.  Daniel Felipe Martinez veert weg uit de groep der favorieten. .
   3. 16 uur 19. De zege is zo goed als binnen voor Formolo. Nog 500 meter! .
   4. Laatste kilometer. Formolo duikt de slotkilometer binnen met 1 minuut voorsprong. . 16 uur 18.
   5. 16 uur 17. Ook Dumoulin laat lopen. Onder het commando van Kuss wordt Kämna ingerekend. Dumoulin kiest ervoor om op zijn eigen tempo voort te klimmen. .
   6. 16 uur 16. Dumoulin hangt achteraan de groep. Sepp Kuss doet nu het kopwerk en dan gaat het vooruit. José De Cauwer.
   7. 16 uur 15. Kämna houdt nog altijd goed stand tussen Formolo en de favorietengroep.  .
   8. 16 uur 14. In zijn harkende stijl klautert Formolo de laatste 2 kilometer binnen. De favorieten houden voorlopig hun kogels op zak. .
   9. 16 uur 12. Nog 3 km. De weg gaat even in dalende lijn en dat geeft Formolo moed. Ook Uran wordt overboord gekieperd bij de Tour-favorieten. .
   10. 16 uur 09. Thomas lost. Formolo strijdt voor wat hij waard is. Hij houdt nog 100 seconden over op de topklimmers. Ondertussen moet Geraint Thomas ervan tussen. .
   11. 16 uur 07. Versnelling Kämna. Plots probeert iemand van Bora-Hansgrohe de orde in de groep der favorieten te verstoren. Het is de jonge Duitser Lennard Kämna.  Adam Yates hangt aan het elastiekje en breekt. De kopman van Mitchelton-Scott heeft nog werk aan de winkel tegen de Tour. .
   12. 16 uur 06. Nog 6 km. Het favorietenleger is nog zo'n 30 à 40 koppen sterk. Jumbo-Visma trekt daar nog altijd de kar. Formolo verdedigt een bonus van 2'14". Nog 6 km! .
   13. 16 uur 04. Formolo zal het nog heel heel zwaar krijgen. Michel Wuyts.
   14. 16 uur 01. Valverde lost de rol. Net als gisteren kan Valverde zijn karretje niet lang genoeg aanhaken bij het favorietenpeloton. Het kopstuk van Movistar is ondertussen al 40 jaar. .
   15. 16 uur . Er worden renners gelost zonder dat de groten koersen. José De Cauwer.
   16. 15 uur 59. Bi Ineos zijn ze Kwiatkowski, gisteren nog indrukwekkend, al kwijtgespeeld. .
   17. 15 uur 57. Roglic heeft nog 3 manschappen voor zich uitrijden. Kruijswijk is daar één van en neemt het kopwerk nu voor zijn rekening. Ook Dumoulin en Kuss zitten nog klaar. .
   18. 15 uur 55. Van Aert heeft zijn taak volbracht. De groene man zet zich opzij, Van Aert heeft berenwerk verricht bergop. De bokkensprongen van de tijdsopnames waren inderdaad niet correct. Formolo heeft nog 3'22" voorsprong. .
   19. 15 uur 54. Nog 10 km. Het ziet er plots rooskleurig uit voor Formolo. Zijn voorgift klautert plots weer heel snel boven de 4 minuten. Of zijn er problemen met de tijdsregistratie? .
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Clermont-Ferrand - Saint-Christo-en-Jarez218.5 kmvan Aertvan Aert
   2/>/>Vienne - Col de Porte135 kmRoglicRoglic
   3/>/>Corenc - Les Belleville157 kmFormoloRoglic
   4/>/>Ugine - Megève148.5 kmKämnaRoglic
   5/>/>Megève - Megève142.5 kmKussMartínez