• home
 • video
 • pas verschenen

  Poels triomfeert in kletsnatte koninginnenrit Dauphiné, Fuglsang verovert geel

  Critérium du Dauphiné: Rit 7einde
  />wegwedstrijd
  VertrekSaint-Genix-les-Villages - AankomstPipay Les-sept-Laux -
  Afstand133,5 km
  020406080100120133.5

   Feest voor Team Ineos in de Dauphiné, want Wout Poels klauterde dankzij een ultieme aanval naar winst in de koninginnenrit. Fuglsang legde beslag op de 2e plaats en duwt Adam Yates uit zijn gele leiderstroon.

   Herbekijk de slotfase: Poels wint kletsnatte koninginnenrit

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Wout PoelsINS4:01:34
   2Jakob FuglsangAST+1
   3Emanuel BuchmannBOH+1
   4Thibaut PinotGFC+10
   5Daniel MartinUAD+10
   6Adam YatesMTS+10
   7Romain BardetALM+13
   8Tejay van GarderenEF1+16
   9Dylan TeunsTBM+30
   10Bjorg LambrechtLTS+34

   Regen en wind belemmert vuurwerk in groep der favorieten

   Deze 133,5 lange koninginnenrit van het Criterium du Dauphiné leek vooraf het uitgelezen strijdtoneel voor de favorieten om hun concurrenten het vuur aan de schenen te leggen. Ook vrijbuiters met puike klimmersbenen mochten en konden vandaag naar de zege lonken.

    

   Na flink wat schermutselingen scheidde een groep van 22 renners, waaronder Gilbert, Alaphilippe (Quick-Step), Theuns (Trek-Segrafredo) en Loetsenko (Astana) zich af van het grote gros. Pas op 5 kilometer van de streep zou met Loetsenko de laatste vluchter bij de lurven worden gevat.

    

   In de groep der favorieten was het dan weer lang wachten op wat vuurwerk, waar de barre weersomstandigheden wellicht veel mee te maken hadden. Op de slotklim staken Quintana, Kwiatkowski, Bardet en Pinot wel hun neus aan het natgeregende venster, maar geen enkele aanvaller dartelde echt ver weg.

    

   Pas bij de aanzet van Buchmann moest de rest de rol lossen. Voor even dan, want Jakob Fuglsang (Astana) fladderde er op 2 kilometer van de streep toch vrij makkelijk naartoe. Het duo leek voor de zege te mogen strijden, maar dat was buiten Wout Poels (Team Ineos) gerekend, die met een geweldige versnelling iedereen het nakijken gaf. De Nederlander overvleugelde Buchmann en Fuglsang in de laatste meters en mocht alsnog zegevieren.

    

   Als troostprijs mocht Jakob Fuglsang de gele leiderstrui aantrekken. Adam Yates volgt in het klassement op 8 seconden van de Deen, Tejay Van Garderen staat derde op 20 seconden. Een sterke Teuns viel terug naar de zesde plek. Lambrecht, Van Aert en Alaphilippe blijven de witte, groene en bolletjestrui stevig in handen houden. Een sterke Xandro Meurisse verraste en kwam binnen als 17e, op 1' 45" van Poels.

   De overwinning van Poels is een opsteker voor Team Ineos

   Poels: "Hopelijk geeft deze zege Froome moed om sterk terug te keren"

   "Deze was voor Chris (Froome). Zeker na wat er gebeurd is deze week, is mijn overwinning een serieuze opsteker voor het team. Ik hoop dat dit Chris inspireert en de moed geeft om sterk terug te komen."

    

   "Ik voelde me de hele dag ontzettend sterk. Het team heeft het heel goed gedaan. In de laatste 500 meter dacht ik nog dat het moeilijk zou worden, maar in de laatste bocht zag ik dat de overwinning er nog in zat. Ik spurtte hen gewoon voorbij! Het is heel mooi om hier te kunnen winnen."

   Fuglsang: "We zullen zien wat er morgen gebeurt"

   "Het begon nog als een mooie dag, en we hoopten op mooi weer, maar op het einde van de rit was het echt verschrikkelijk. Op de slotklim had ik het zo koud dat ik gewoon zo snel mogelijk de finish wilde bereiken."

    

   "Maar ik ben uiteraard heel gelukkig met de gele trui. Ik hoop dat ik kan standhouden morgen, want het belooft een heel moeilijke dag te worden. Ik hou wel van zo'n korte, krachtige ritten, want die maken de koers hard en interessant. Maar als verdediger van de gele trui zal ik er wellicht niet zo van kunnen genieten."

    

   "Toen ik de Dauphiné twee jaar geleden won, greep ik het geel op de laatste dag van de rittenkoers. Het was ook zo'n korte en intensieve etappe als de slotrit van morgen, eentje die heel moeilijk te controleren viel. We zullen zien wat er zondag gebeurt."

   Fase per fase

   1. 16 uur 58. Wout Poels overvleugelt Buchmann en Fuglsang en mag na een lang uitgesponnen spurt z'n armen in de lucht steken. Fuglsang is de nieuwe leider in deze Dauphiné, die nog lang niet beslist is. Dylan Teuns en Bjorg Lambrecht kwamen een halve minuut na Poels over de finish. Xandro Meurisse verraste en kwam binnen op 1'45" van Poels.
   2. 16 uur 58 match afgelopen
   3. 16 uur 57. Poels. Poels pakt uit met een geweldige versnelling. Gooit hij toch nog roet in het eten van het kopduo?
   4. Laatste KM. Ook de tegenaanval van de Brit van Mitchelton-Scott draagt niet ver. De zege lijkt voor Fugslang of Buchmann te zijn. Nog 1 kilometer! 16 uur 56.
   5. 16 uur 54. Daar is Yates! De gele trui heeft verstoppertje gespeeld en ontplooit nu z'n krachten. Rijdt hij het gat met Buchmann en Fuglsang dicht?
   6. 16 uur 53. 2 Km. Poels roept Bardet tot de orde. De volgende die het mag proberen is Buchmann (BOH). Daniel Martin en Fuglsang proberen het gat te dichten. In de achtergrond lijken Teuns en Quintana eraan voor de moeite.
   7. 16 uur 50. Romain Bardet profiteert van de hergroepering en muist er vanonder. Niemand kan of wil reageren. Is de vogel gaan vliegen?
   8. 16 uur 49. Fuglsang opent debatten. De kopman van Astana werpt de knuppel in het hoenderhok. De meeste favorieten kunnen mee, Teuns, Lambrecht en Yates hebben het moeilijk.
   9. 16 uur 48. Dubbele aanval Kwiatkowski. De Pool van Ineos trekt op 4 kilometer van de streep alle registers open, maar slaagt er niet in zijn medevluchters af te werpen. In de groep der favorieten heerst er nog steeds een nogal vreemde wapenstilstand.
   10. 16 uur 43. Nog 6 KM. Kwiatkowski , Woods en Loetsenko vliegen steeds verder weg. Een mannetje van Mitchelton-Scott probeert de schade binnen de perken te houden voor gele trui Adam Yates.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Aurillac - Jussac142 kmBoasson HagenBoasson Hagen
   2/>/>Mauriac - Craponne-sur-Arzon180 kmTeunsTeuns
   3/>/>Le Puy-en-Velay - Riom177 kmBennettTeuns
   4/>Roanne - Roanne26.1 kmvan AertA. Yates
   5/>/>Boën-sur-Lignon - Voiron201 kmvan AertA. Yates
   6/>/>Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne229 kmJ. AlaphilippeA. Yates
   7/>/>Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux133.5 kmW. PoelsFuglsang
   8/>/>Cluses - Champéry113.5 kmvan BaarleFuglsang