• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert kan het ook in de sprint: hij houdt Bennett en Alaphilippe af

  Critérium du Dauphiné: Rit 5einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBoën-sur-Lignon - AankomstVoiron -
  Afstand201 km
  0306090120150180201

   Wout van Aert heeft voor de tweede dag op een rij de ritoverwinning gepakt in de Dauphiné. En hoe: de verbazende Belg van Jumbo-Visma klopte Sam Bennett en Julian Alaphilippe op indrukwekkende wijze in de massasprint van de 5e rit. Adam Yates behoudt de gele leiderstrui.

   Straf! Wout van Aert kan ook winnen in de sprint in de Dauphiné

   Van Aert positioneert zich perfect

   Gisteren verraste Van Aert vriend en vijand met zijn eerste WorldTour-winst in een tijdrit over dik 26 km, waarbij hij kleppers als Tejay van Garderen en Tom Dumoulin achter zich liet.

    

   Vandaag zette iedereen zijn geld op de Ier Bennett van BORA-Hansgrohe, die in de 3e rit de massaspurt won. Maar Van Aert was toen al tweede.

    

   De koerssituatie vandaag speelde in de kaart van de snelle mannen. De Fransman Bagot stak meteen na de start een vlucht in gang en kreeg zijn landgenoot Rossetto en de Italiaan De Marchi mee. De drie kregen maximaal 3'10" van het peloton, dat een spel van kat en muis speelde.

    

   BORA-Hansgrohe en Deceuninck-Quick Step (voor Hodeg en Alaphilippe) werkten de hele dag om de kloof binnen de perken te houden. Op 1,5 km van de streep kwam alles samen. In een bochtige finale waagden Boasson Hagen en Gilbert - de nummers 1 en 2 van de eerste rit - nog hun kans, maar in de laatste bocht van 90 graden was hun poging voorbij.

    

   Van Aert zat perfect in het wiel van Alaphilippe en kwam er ook perfect uit. De remonte van Bennett kwam te laat.

   Van Aert: "Welke renner ik ben? Dat is een luxeprobleem"

   Wout van Aert mocht voor de 2e keer een reactie geven na een WorldTour-zege: "Alles gaat redelijk goed deze week", klonk het met een understatement. "Ik wou meesprinten om punten te verdienen voor de groene trui. Maar het bleek dat ik de snelste was."

    

   "Omdat er heel wat bochten waren in de finale wist ik dat ik vooraan moest zitten. Mijn teammaats hielpen me daarbij heel goed. In de laatste kilometer koos ik het wiel van Alaphilippe. Na de laatste bocht lanceerde hij de sprint en ik kon hem voorbij. Ik reed een goeie sprint."

    

   De interviewer verraste Van Aert met de vraag "Wat voor een renner ben jij?" "Dat is een luxeprobleem. Ik reed een goeie tijdrit en vandaag een goeie sprint. Ik amuseer me hier. Vanaf morgen komen de bergen eraan en werk ik voor onze kopman Kruijswijk."

   rituitslagrituitslag

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV5:00:34
   2Sam BennettBOH+0
   3Julian AlaphilippeDQT+0
   4Lorrenzo ManzinVCB+0
   5Clément VenturiniALM+0
   6Edvald Boasson HagenTDD+0
   7Zdenek ŠtybarDQT+0
   8Sonny ColbrelliTBM+0
   9Philippe GilbertDQT+0
   10Mads WürtzTKA+0

   Fase per fase

   1. 16 uur 34. Straf! Wout van Aert kan ook winnen in de sprint in de Dauphiné.

    Straf! Wout van Aert kan ook winnen in de sprint in de Dauphiné

   2. 16 uur 33. 3e Belgische ritzege deze Dauphiné. 3 op 5 voor de Belgen in deze Dauphiné: Teuns wint op dag 2, Van Aert gisteren de tijdrit en vandaag in de massaspurt. "We spreken niet meer van de veldrijder", zegt cocommentator José De Cauwer.
   3. 16 uur 33. Van Aert spurt onweerstaanbaar naar 2 op 2. Ongelooflijk maar waar: Van Aert komt perfect uit het wiel van Alaphilippe. Bennett zat te ver en kon nog voorbij Alaphilippe. Maar Van Aert had nog de tijd om met een mooi zegegebaar te finishen. De Belg van Jumbo-Visma ontdekt zich andermaal: gisteren won hij ook al op een verbluffende manier de tijdrit.
   4. 16 uur 33 match afgelopen
   5. 16 uur 33. Massaspurt!
   6. 16 uur 32. Gilbert en Hagen ook in rit 1. In de 1e rit won Boasson Hagen voor Gilbert. Van Aert zit in wiel van Alaphilippe.
   7. Alles samen. Gilbert en Boasson Hagen vallen De Marchi op de nek. Hagen trekt door, Gilbert in zijn zog. 16 uur 31.
   8. 16 uur 31. Van Aert in buurt van Bennett. De Belg en de Ier zitten goed gepositioneerd.
   9. 16 uur 30. De mot zit er nu even in. Het peloton bouwt nog wat veiligheid in richting de rotondes. Ze hebben nog 200 meter voorsprong. .
   10. 16 uur 29. 15 seconden op 3 km. De drie vluchters kijken om, maar zien nog niemand komen. Nog 3.000 meter en nog 15 seconden. Het is hard tegen onzacht.
   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Aurillac - Jussac142 kmBoasson HagenBoasson Hagen
   2/>/>Mauriac - Craponne-sur-Arzon180 kmTeunsTeuns
   3/>/>Le Puy-en-Velay - Riom177 kmBennettTeuns
   4/>Roanne - Roanne26.1 kmvan AertA. Yates
   5/>/>Boën-sur-Lignon - Voiron201 kmvan AertA. Yates
   6/>/>Saint-Vulbas - Saint-Michel-de-Maurienne229 kmJ. AlaphilippeA. Yates
   7/>/>Saint-Genix-les-Villages - Pipay Les-sept-Laux133.5 kmW. PoelsFuglsang
   8/>/>Cluses - Champéry113.5 kmvan BaarleFuglsang