Sky deelt fameuze lel uit aan concurrentie in ploegentijdrit Dauphiné

  Critérium du Dauphiné: Rit 3einde
  ploegentijdrit
  VertrekPont-de-Vaux - AankomstLouhans -
  Afstand35 km
  0102035

   Sky houdt de Dauphiné in een wurggreep na een ijzersterke prestatie in de ploegentijdrit. Slechts 3 ploegen bleven binnen 1 minuut van Sky, waaronder Lotto-Soudal. Michal Kwiatkowski is opnieuw leider, met 3 ploegmaats in zijn slipstream.

   Critérium du Dauphiné
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   />Valence - Valence6.6 kmM. KwiatkowskiM. Kwiatkowski
   1/>/>Valence - Saint-Just-Saint-Rambert179 kmImpeyM. Kwiatkowski
   2/>/>Montbrison - Belleville181 kmAckermannImpey
   3/>Pont-de-Vaux - Louhans35 kmSKYM. Kwiatkowski
   4/>/>Chazey-sur-Ain - Lans-en-Vercors181 kmJ. AlaphilippeMoscon
   5/>/>Grenoble - Valmorel131.5 kmMartinThomas
   6/>/>Frontenex - La Rosière110 kmBilbaoThomas
   7/>/>Moûtiers - Saint-Gervais-les-Bains136 kmA. YatesThomas

   Sterke Team Sky wint ploegentijdrit, Kwiatkowski is opnieuw leider

   Uitdagers van Sky mogen hun ambities al snel opbergen

   In een ploegentijdrit komen de gebruikelijke klanten altijd naar voren. Quick-Step Floors heeft een reputatie te verdedigen in deze discipline, maar jonkies Jakobsen en Knox werden al snel overboord gekieperd. Met slechts vijf lieden moest de Belgische formatie een knalprestatie op zijn buik schrijven.

    

   Lotto-Soudal deed het dan weer zeer voortreffelijk. Regulator Benoot stuwde zijn ploegmaats naar een uitstekende derde plaats en mag volop mikken op een prima eindnotering.

    

   Voor de dagzege wilde ook BMC meer dan een aardig mondje meespreken, maar Teuns en zijn kompanen kregen bij het eerste tussenpunt al een oplawaai van Team Sky.

    

   Met Kwiatkowski, Thomas, Castroviejo en Moscon beschikte de Britse formatie over meer dan genoeg gepatenteerde hardrijders. Sky stoomde zonder morren door naar de dagzege en kaapt ook de top 4 in het klassement weg. Impey, als leider aan deze onderneming begonnen, was zijn geel shirt al snel kwijt. 

   Kwiatkowski: "Als ik één rit wilde winnen, dan was het deze etappe wel"

   Michal Kwiatkowski won al de proloog, met zijn Sky-maats mag hij vanavond weer champagne drinken. "Ik ben blij dat er geen schade is na mijn val van gisteren", reageerde de Pool, die weer leider is.

    

   "Als ik één rit wilde winnen, dan was het deze wel. Het is altijd geweldig om met onze volledige ploeg te winnen. We hebben de perfecte ploegentijdrit gereden."

    

   "Technisch en tactisch was het perfect. We hebben iedereen goed gebruikt over het gehele parcours, dat toch wel veeleisend was. De proloog leerde ons dat we op papier de sterkste ploeg waren, maar het is nog iets anders om het ook echt te doen. Ik ben blij dat het gelukt is."

   Fase per fase

   1. 16 uur 33. We moeten onszelf zelfs nog een beetje corrigeren: Sky bezet de top 4 (!) in de stand. Thomas is ondanks zijn val in de proloog nog opgeschoven naar de 4e plaats, na Kwiatkowski, Moscon en Castroviejo. .
   2. 16 uur 30. Finish! Iedereen is binnen. Impey en Yates stranden op 56" van Sky en worden 4e. Sky verpulvert dus de tegenstand in deze ploegentijdrit en domineert nu het klassement.
   3. 16 uur 30. Bardet geeft 1'29" prijs op Kwiatkowski, Soler moet 1'31" bijschrijven. Voor Nibali is de achterstand nog een flink stuk groter. .
   4. 16 uur 28. Het verschil met "eerste achtervolger" BMC is 37 seconden. Daarna volgen Lotto-Soudal (52") en Quick-Step (1'01"). Mitchelton-Scott moet nog binnenkomen.
   5. Team Sky heerst in de ploegentijdrit. 16 uur 27.
   6. 16 uur 26. Sky, met overmacht. De spanning is al een tijdje weg. Sky zet de puntjes op de i in deze ploegentijdrit. Met Kwiatkowski, Moscon en Castroviejo gaan ze ook de top 3 in het klassement opeisen.
   7. 16 uur 23. Lotto-Soudal mag met een tevreden gevoel naar de ploegbus. Onder impuls van regulator Benoot klokken ze op 15 seconden af van BMC. Ze doen dus beter dan Quick-Step. .
   8. 16 uur 21. BMC loopt binnen en heeft veel overschot op Quick-Step. Ze zijn 24 tellen sneller. De verschillen zijn toch vrij groot.
   9. 16 uur 20. Stand van zaken bij tweede tussenpunt. Na 24,5 km: Sky zet BMC op 22", Mitchelton-Scott op 37", Lotto-Soudal op 39" en Quick-Step op 42".
   10. 16 uur 19. Een BMC-renner krijgt te maken met een lekke band.

    Een BMC-renner krijgt te maken met een lekke band

   11. 16 uur 18. Quick-Step komt binnen. 37'34": dat is de eindtijd van Quick-Step. Met z'n vieren bereiken ze de finish: Jungels, Alaphilippe, Terpstra en De Plus.
   12. 16 uur 18. Probleempje onderweg voor BMC: een lekke band kan hen de tweede plaats kosten.
   13. 16 uur 17. "Kijk naar die namen van Sky. Dan is dit eigenlijk logisch.". José De Cauwer over de tijden van Sky met Thomas, Kwiatkowski, Moscon, Castroviejo, ...
   14. 16 uur 16. Sky trekt de lijn door. "Ze buffelen gewoon door", zegt José De Cauwer. Na 24,5 km breidt het zijn voorgift op BMC uit tot 22".
   15. 16 uur 14. Lotto-Soudal nestelt zich tussen BMC en Quick-Step in bij het tweede tussenpunt. Het loopt zelfs 6 seconden in op BMC.
   16. 16 uur 13. Aankomst van Movistar, dat net boven de chrono van AG2R blijft hangen. Soler en Bardet geven elkaar dus geen duimbreed toe in deze ploegentijdrit. .
   17. 16 uur 10. BMC stoomt door. BMC kletst zomaar eventjes 20 seconden van de toptijd van Quick-Step bij het tweede tussenpunt (na 24,5 kilometer). .
   18. 16 uur 07. Stand van zaken na 14 km. Iedereen is voorbij aan het eerste tussenpunt. Sky heeft de touwtjes in handen, Mitchelton-Scott (9"), BMC (14"), Quick-Step (15") en Lotto-Soudal (23") zijn de eerste achtervolgers.
   19. 16 uur 06. "We hebben een nieuwe maatstaf.". Michel Wuyts.
   20. 16 uur 05. Oplawaai van Sky. Sky zet alle ploegen met de voetjes op de grond. De bonus van de Britse formatie op BMC bedraagt 14 seconden.