Veldrittopper bij de jeugd en nu ook winnaar op de weg: 20-jarige Ben Tulett triomfeert in Coppi e Bartali

  Coppi e Bartali
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 147 km
  location 12u10: San Marino - 16u15: San Marino
  trophy Ben Tulett
  einde
  startfinish
  020406080100120147

   Ben Tulett (Ineos) heeft zijn eerste zege bij de grote jongens mogen vieren. In de bergrit doorheen San Marino in de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali sprong hij weg uit een groepje met daarin ploegmaat Eddie Dunbar, van wie hij net niet de leiderstrui kon overnemen. De 19-jarige Cian Uijtdebroeks werd 7e in de koninginnenrit.

   De rit doorheen ministaatje San Marino was de zwaarste opdracht van de week in de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali. Mathieu van der Poel sprak zijn gezond verstand aan en liet het op de voorlaatste klim al lopen.

    

   Een klein groepje zette koers naar de laatste beklimming van de dag. Cian Uijtdebroeks en Floris De Tier hielden goed stand tussen de toppers, maar voor De Tier sloeg het noodlot toen aan de voet van de klim. Door een fietswissel verloor hij de voeling met de kop.

    

   Daar was net een herboren Marc Hirschi gaan vliegen. De Zwitser nam snel 20 seconden, maar viel terug en hij zag in verschillende schijven het Ineos-duo Ben Tulett en Eddie Dunbar en Simon Carr aansluiten.

    

   Van dat kwartet bleek Tulett over de meest frisse benen te beschikken. Op 1,5 kilometer van de top was hij ribbedebie. Dunbar stopte perfect af, maar hield de schade voldoende beperkt om zijn leiderstrui nog net te redden.

    

   Achter dat kwartet snelde Cian Uijtdebroeks, nog een jaar jonger dan Tulett, naar een knappe 7e plaats.

    

   Voor Tulett is het de mooiste dag uit zijn sportieve carrière. Als jonge renner werd hij 2 keer op een rij wereldkampioen veldrijden bij de junioren, waarna hij in de stal van de broers Roodhooft belandde. Maar na enkele knappe resultaten in zijn debuutseizoen op de weg werd Tulett in het tussenseizoen weggeplukt door superteam Ineos.

   Rituitslag Coppi e BartaliRituitslag Coppi e Bartali

     naamresultaat
   1Ben Tulett147 km in 4u12'34"
   2Eddie Dunbarop 3"
   3Marc Hirschi5"
   4Simon Carr7"
   5Antonio Tiberi12"
   6Diego Ulissi25"
   7Cian Uijtdebroeks25"
   8Gianluca Brambilla38"
   9Nicola Conci51"
   10Jefferson Cepeda51"

   Fase per fase

   1. 16 uur 24. Uitslag. 1. Ben Tulett 2. Eddie Dunbar 3. Marc Hirschi 4. Simon Carr 5. Antonio Tiberi .
   2. 16 uur 22 match afgelopen
   3. 16 uur 21. Uit de achtergrond komt ook nog Antonio Tiberi opzetten, maar Tulett lijkt gewonnen spel te hebben. .
   4. 16 uur 20. Het ziet er goed uit voor Tulett. Hij loopt alleen maar uit op het trio Dunbar, Hirschi en Carr. .
   5. Laatste km. Tulett gaat met 100 meter voorsprong de laatste kilometer in. Boekt de 20-jarige Brit zijn eerste profzege? . 16 uur 19.
   6. 16 uur 18. Het is Ben Tulett die met de rode vod in zicht zijn troeven op tafel gooit. Met ploegmaat en leider Dunbar heeft hij de perfecte man mee om af te stoppen. .
   7. Tijdsverschil. De verschillen tussen de 4 koplopers en de achtervolgers (met Uijtdebroeks) zijn klein. Ook Ulissi zit op vinkenslag. . 16 uur 18.
   8. 16 uur 16. Hirschi en Tulett zijn toch weer bij Carr en Dunbar komen aansluiten. Komt er nog iemand uit de achtergrond ook of wordt het een strijd tussen die vier? .
   9. 16 uur 16. Hirschi gegrepen, Uijtdebroeks sterk. Dunbar en Carr zijn over Hirschi gedenderd. De Zwitser valt terug in een groepje met onder meer Uijtdebroeks. .
   10. 16 uur 14. De 3 tegenaanvallers zijn weer gegrepen, maar nu is het de beurt aan Simon Carr om te gaan jagen op Hirschi. Ook leider Dunbar roert zich. .
   11. 16 uur 12. In het "peloton" spat de zeepbel nu helemaal uit elkaar. Krijgen we straks ook een nieuwe leider of houdt Eddie Dunbar stand? .
   12. Tijdsverschil. Een drietal is in de achtervolging op Hirschi, die zo'n 20 seconden voorsprong heeft. . 16 uur 10.
   13. 16 uur 09. Aanval Hirschi! Marc Hirschi wacht niet op zijn sprint, maar gaat er zelf op zo'n 5 kilometer van de finish vandoor. .
   14. 16 uur 08. UAE bepaalt het tempo bergop. Met Hirschi, Ulissi en Polanc hebben ze 3 kandidaat-afwerkers vandaag. .
   15. 16 uur 07. Niv heeft de kruimels gewoon zelf opgegeten en is dan door het peloton weer opgeslokt. We zitten in Chieanuova en beginnen zo meteen aan de klim. .
   16. 16 uur 03. Niv. Met Guy Niv is een nieuwe aanvaller opgestaan. De Israëliër moet het voorlopig doen met een paar kruimels, maar misschien kan hij er snel een hele boterham van maken. .
   17. 15 uur 58. Hergroepering. Einde verhaal voor de laatste vluchters, Shaw, Garosio en Gallopin. Het peloton - of wat daarvan overblijft - daalt nu, op een klein knikje na, richting de voet van de slotklim. .
   18. 15 uur 54. Waar zitten de Belgen? In de groep met leider Dunbar zitten onder meer ook zijn ploegmaats Hayter en Tulett, die allebei ook nog goed staan in het klassement. Het is voorlopig niet bekend of de Belgen Uijtdebroeks en De Tier de slag overleefd hebben. .
   19. Tijdsverschil. Garosio, Shaw en Gallopin houden nog maar een tiental seconden over van hun voorsprong. Geen van de 3 vormt nochtans een bedreiging voor leider Dunbar. . 15 uur 52.
   20. 15 uur 47. Slechts 30" voor de drie vluchters op het peloton. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdRiccione - Riccione165 kmMauro SchmidMauro Schmid
   2wegwedstrijdRiccione - Longiano166 kmEthan HayterEddie Dunbar
   3wegwedstrijdbergetappeSan Marino - San Marino147 kmBen TulettEddie Dunbar
   4wegwedstrijdMontecatini - Montecatini159 kmMathieu van der PoelEddie Dunbar
   5wegwedstrijdCasalguidi - Cantagrillo160 kmJosef CernýEddie Dunbar