Mauro Schmid behaalt zijn eerste zege voor Quick-Step, Van der Poel 4e in openingsrit Coppi en Bartali

  Coppi e Bartali
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 165 km
  location 12u00: Riccione - 16u15: Riccione
  trophy Mauro Schmid
  einde
  startfinish
  0306090120165

   Quick Step-Alpha Vinyl heeft de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali goed ingezet. Mauro Schmid reed samen met Eddie Dunbar weg in de heuvelachtige finale van rit 1 en rekende met zijn Ierse vluchtgezel af in de sprint. Mathieu van der Poel moest in de sprint van de elitegroep enkel Ethan Hayter voorlaten.

   De 37e editie van de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali kan rekenen op een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken. Mathieu van der Poel komt er zijn conditie bijschaven met het oog op de rest van het voorjaar, maar voor de rest zijn er ook fonkelende namen als Nibali, Thomas, Bettiol, Froome, Ulissi en Hirschi.

    

   De eerste rit, over de heuvels van Emilia-Romagna tussen start- en aankomstplaats Riccione, bood al meteen heel wat kansen voor avonturiers en aanvallers.

    

   Een van hen, de Belg Tom Paquot, zag zijn vlucht door een valpartij op ongelukkige wijze tot een einde komen. Toen de traditionele vlucht van de dag was gegrepen, reed eerst Eddie Dunbar weg en daarna Mauro Schmid.

    

   Op de Montefiore Conca was het peloton uit elkaar gespat. Van der Poel maakte grote indruk door fluitend mee te gaan met de gevleugelde klimmers. Vanuit Belgische hoek schoven ook Uijtdebroeks en De Tier mee.

    

   Maar met Schmid en Dunbar waren 2 grote blokken, namelijk Quick-Step en Ineos, vooraan vertegenwoordigd. Zo kwam de achtervolging nooit echt op gang. Dunbar probeerde Schmid in de sprint te verrassen door van ver aan te gaan, de Zwitser overtroefde zijn metgezel met sprekend gemak.

   Rituitslag Coppi e BartaliRituitslag Coppi e Bartali

   Fase per fase

   1. 16 uur 17. Ethan Hayter wint de sprint van het peloton, voor Mathieu van der Poel. .
   2. 16 uur 13 match afgelopen
   3. Laatste km. Peloton 1 heeft er toch nog een flinke hap afgedaan in de voorlaatste kilometer, maar 20 seconden voorsprong, dat gaan Dunbar en Schmid toch niet meer laten liggen? . 16 uur 12.
   4. 16 uur 11. Schmid en Dunbar gaan de laatste 2 kilometer in met een kleine halve minuut voorsprong. Dat zou moeten volstaan. .
   5. 16 uur 09. Wie zit in het peloton? De Tier en Uijtdebroeks zijn de enige Belgen in het eerste achtervolgende peloton. De snelste van het pak is normaal gezien Ethan Hayter, maar bij Ineos gaan ze natuurlijk niet achter hun ploegmaat rijden. Ook klassementsrenners als Nibali, Thomas, Foss en Ulissi hebben zich niet laten verrassen. Daarnaast vinden we in de groep ook Van der Poel en Hirschi terug. .
   6. 16 uur 09. Schmid en Dunbar zijn allebei eerder klimmers- dan sprinterstypes, maar op papier zou Schmid het best uit de voeten moeten geraken bij een sprint. Wie de Zwitser niet goed zou kennen: vorig jaar won hij de gravelrit in de Giro. .
   7. 16 uur 06. In het 2e peloton is het trouwens Bingoal-Pauwels Sauzen-WB dat het tempo bepaalt. Dat belet niet dat ze daar steeds meer terrein verliezen: 1'15" hebben ze al op de 2 leiders. .
   8. 16 uur 03. Gewonnen spel voor Schmid en Dunbar? Het klimmetje heeft de voorsprong van Dunbar en Schmid geen knauw gegeven. Ze hebben nog altijd 45 seconden en zetten nu de afdaling richting de finish in. Krijgen we een sprint met zijn tweeën? .
   9. 15 uur 57. UAE heeft in de achtervolging de hulp gekregen van Alpecin-Fenix. Als het een sprint met een klein groepje wordt, dan is Mathieu van der Poel natuurlijk kandidaat-winnaar. .
   10. Tijdsverschil. Schmid en Dunbar hebben al een bonus van 50 seconden. In het peloton werkt UAE, de ploeg van ex-winnaar Ulissi. De redding komt misschien van het 2e peloton, dat op 20 seconden van peloton 1 hangt. . 15 uur 57.
   11. 15 uur 52. Vluchters lopen uit. Met Mauro Schmid (Quick-Step) en Eddie Dunbar (Ineos) zijn vooraan 2 grote blokken vertegenwoordigd. Wie zal er in het peloton, dat slechts 25 renners telt volgens de laatste info, achter hen rijden? Het verschil loopt dan ook op, tot 35 seconden. .
   12. 15 uur 51. We zitten in de laatste 20 kilometer en de renners krijgen nog een pittig klimmetje, dat wel niet gecatalogeerd is, te verteren. Vanaf de top gaat het dan in dalende lijn naar de finish in Riccione. .
   13. 15 uur 50. Dunbar krijgt het gezelschap van Schmid. Mauro Schmid, de Zwitser van Quick-Step, heeft het kloofje tot bij Eddie Dunbar kunnen overbrengen. De 2 hebben wel een kleine voorsprong, slechts een 15-tal seconden. .
   14. 15 uur 48. 30-koppig peloton. Het peloton telt nog zo'n 30 renners, al kunnen er in de afdaling misschien nog een paar bijkomen. Het is niet duidelijk of veel snelle mannen (die sowieso al schaars zijn in deze ronde) de strijd hebben overleefd. .
   15. 15 uur 45. Mathieu van der Poel heeft de beklimming in ieder geval goed verteerd. Hij komt zelfs als eerste van de hoofdwacht over de top. .
   16. 15 uur 45. Dunbar heeft nog altijd maar 17 seconden. De Montefiore Conca heeft wel voor wat schifting gezorgd, maar niet voldoende om de groep serieus uit te dunnen. Gaan we naar een soort massasprint? .
   17. 15 uur 41. Dunbar vervangt Van Belle. Van Belle is weer ingelopen en geeft het spreekwoordelijke stokje door aan Eddie Dunbar. De Ier vecht voor 10 seconden, maar Quick Step-Alpha Vinyl laat niet betijen. .
   18. 15 uur 34. We zitten nu in de afdaling op weg naar de voet van de Montefiore Conca, een klim van 2e categorie. Dat zou een mooie berg zijn voor Lotto-renner Filippo Conca om zich te tonen, alleen staat zijn ploeg hier niet aan de start. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdRiccione - Riccione165 kmMauro SchmidMauro Schmid
   2wegwedstrijdRiccione - Longiano166 kmEthan HayterEddie Dunbar
   3wegwedstrijdbergetappeSan Marino - San Marino147 kmBen TulettEddie Dunbar
   4wegwedstrijdMontecatini - Montecatini159 kmMathieu van der PoelEddie Dunbar
   5wegwedstrijdCasalguidi - Cantagrillo160 kmJosef CernýEddie Dunbar