Alweer Intermarché-Wanty -Gobert! Pasqualon wint dankzij perfecte timing

  Circuit de Wallonie
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 192 km
  location 13u10: Charleroi - 17u40: Mont-sur-Marchienne
  trophy Andrea Pasqualon
  einde
  startfinish
  0306090120150192

   Andrea Pasqualon (34) heeft het Circuit de Wallonië gewonnen. De Italiaan van Intermarché-Wanty-Gobert was de slimste en de snelste in de lastige laatste kilometers op het pittig parcours rond Charleroi en zorgde voor de 10e seizoenszege voor de Belgische ploeg. Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) moest vrede nemen met een derde plaats.

   Ruim 190 kilometer moest worden afgelegd op Hemelvaartsdag in en rond Charleroi, op een pittig parcours. De poging van de klassieke vroege vlucht werd op 60 kilometer voor het einde geneutraliseerd. Het begin van een langgerekte finale.

    

   Steff Cras (Lotto-Soudal) opende de debatten en ook Abram Stockman toonde zich erg actief. Het zou die laatste de prijs voor de strijdlust opleveren.

    

   Voor de zege deden zij uiteindelijk niet mee. In de laatste 20 kilometer brak het peloton in twee stukken. Vooraan leek geen spoor van Arnaud De Lie, maar Lotto-Soudal had wel nog een ander ijzer in het vuur: Philippe Gilbert. 

    

   In de laatste drie kilometer liep het parcours nog omhoog. Gilbert leek de situatie te controleren als in zijn beste dagen. Een late uitval van Axel Zingle leek het perfecte mikpunt te vormen, maar de brandstof was opeens op bij Gilbert. Hij kreeg het gat niet meer toe.

    

   Andrea Pasqualon had wel nog buskruit in zijn benen in de laatste vijfhonderd meter. Hij moest wel perfect timen en klopte Zingle uiteindelijk maar net voor de finish. Voor Pasqualon is het zijn negende profzege, zijn eerste sinds augustus 2019. 

   Pasqualon: "Blij me te kunnen tonen in de rol van kopman"

   Op minder dan 50 meter voor de finish ging Andrea Pasqualon nog op en over Axel Zingle. "Ik was vooraf aangeduid als kopman en ik ben blij me in die rol te hebben kunnen tonen", vertelde Andrea Pasqualon. 

    

   "Ik rij al zes jaar voor dit team. De laatste tijd heb ik vooral in dienst gereden, daarom ben ik ook heel gelukkig nog eens voor mezelf te hebben kunnen rijden." 

    

   "Deze zege doet deugd, na enkele ereplaatsen. In de finale zag ik Zingle en Gilbert aangaan. Ik ben in het wiel van Gilbert gebleven en heb op het juiste moment aangezet om te winnen.

    

   Philippe Gilbert won uiteindelijk niet en was ook niet helemaal tevreden. "Ik vroeg mijn ploegmaat Reinardt Janse Van Rensburg om me te lanceren voor de sprint. Drie keer heb ik het gevraagd, maar hij deed niets. Ik denk dat het een communicatieprobleem was. Jammer, want anders was het een andere finale en kon ik misschien wel winnen."

    

   "Ik ben ergens teleurgesteld en tegelijk tevreden over mijn conditie na een onderbreking (waarin Gilbert trouwde). Ik ben blij dat ik een goede vorm heb teruggevonden. Ik hoop dat ik de Tour mag rijden, maar dat ligt niet in mijn handen." 

   Rituitslag Circuit de WallonieRituitslag Circuit de Wallonie

     naamresultaat
   1Andrea Pasqualon192 km in 4u22'39"
   2Axel Zinglezelfde tijd
   3Philippe Gilbertop 3"
   4Niccolò Bonifazioz.t.
   5Piet Allegaert
   6Maxim Van Gils
   7Milan Menten
   8Lionel Taminiaux
   9Lennert Teugels
   10Sandy Dujardin

   Fase per fase

   1. 15 uur 34. Sterke Lotto-Soudal-ploeg. Er zijn in de Waalse 1.1-koers ook opnieuw flink wat UCI-punten te verdienen. In die optiek start Lotto Soudal, nog steeds op een degradatieplaats in het teamklassement, met een ijzersterk team. Sprinter Arnaud De Lie en verder ook Tim Wellens, Philippe Gilbert en Victor Campenaerts moeten voor resultaten zorgen. .
   2. 15 uur 33. Nog meer snelle mannen. Naast de sterke Lotto Soudal-ploeg is het uitkijken naar verschillende snelle mannen. Op de deelnemerslijst staan onder meer Baptiste Planckaert, Gerben Thijssen en Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Jelle Wallays en Piet Allegaert (Cofidis), Lionel Taminiaux en Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix), Nacer Bouhanni en Daniel McLay (Arkea-Samsic), Milan Menten en Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Niccolo Bonifazio (Total Energie). Voor Israel Premier Tech is de Fransman Rudy Barbier de sprinter. Het Israëlische WorldTour-team verwelkomt Sep Vanmarcke opnieuw in koers. Die reed niet meer sinds Dwars door Vlaanderen en moest afzeggen voor de Ronde van Noorwegen door een positieve coronatest. .
   3. 15 uur 32. Laporte won vorig jaar. Op Hemelvaartsdag is er de Circuit de Wallonie, een 1.1-koers over pittige Ardense wegen, maar normaal eentje waarin aan het eind gesprint wordt. Vorig jaar won Christophe Laporte een massasprint. Tussen Charleroi en Mont-sur-Marchienne moet er 192,2 km afgelegd worden. .