Niemand kan Laporte volgen in sprint in Circuit de Wallonie

  Circuit de Wallonieeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekMont sur Marchienne (Charleroi) - AankomstMarcinelle (Charleroi) -
  Afstand194 km
  0306090120150194

   Christophe Laporte (Cofidis) heeft de tweede profeditie van het Circuit de Wallonie gewonnen. De Fransman maakte zijn favorietenrol waar en was duidelijk de snelste in de eindsprint in Marcinelle.

   Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2 uur van de wedstrijd niemand weg. En dat lag zeker niet aan een gebrek aan aanvallen.

    

   Als er dan toch eens vijf volhouders konden ontsnappen, was hun vlucht geen lang leven beschoren. Coolen, Delacroix, De Poorter, Germani en Taminiaux werden snel weer ingerekend. 

    

   Pas na een opeenvolging van kleine beklimmingen, kwam er beweging vooraan. Een elitegroep, met onder meer Naesen, Wellens en Wallays, scheurde zich los. Maar opnieuw zette het peloton snel orde op zaken.

    

   Henri Vandenabeele, uit het opleidingsteam van DSM, gaf nog niet op, maar ook zijn tweede vluchtpoging hield niet stand. Het peloton moest en zou een sprint hebben in Charleroi.

    

   AG2R-Citroën zette alles op Marc Sarreau, Lotto-Soudal op Gerben Thijssen, maar in de eindsprint stond geen maat op topfavoriet Christophe Laporte. De Fransman van Cofidis, 1 van de 4 WorldTour-ploegen in Wallonië, haalde landgenoot Sarreau eenvoudig in en triomfeerde. 

    

   Tim Merlier, die momenteel het mooie weer maakt in de Giro, blijft leider in de Bingoal Cycling Cup. De sprintbom won eerder Le Samyn en de GP Monseré.

   Christophe Laporte is de sterkste spurter in Circuit de Wallonie

   Rituitslag Circuit de WallonieRituitslag Circuit de Wallonie

   Fase per fase

   1. 17 uur 57. 2 Belgen in top 10. Stan Van Tricht en Florian Vermeersch staan op de 7e en 8e plek als eerste Belgen. .
   2. 17 uur 54. Uitslag:. 1. Laporte 2. Sarreau 3. Pithie .
   3. 17 uur 54. Laporte haalt het met overschot. Topfavoriet Christophe Laporte haalt het eenvoudig in de sprint. Marc Sarreau (AG2R-Citroën) wordt voorbij gevlamd. .
   4. 17 uur 53. AG2R-Citroën komt op kop. Arkéa-Samsic volgt gezwind. .
   5. Laatste kilometer. De sprint wordt aangetrokken. Wie haalt het? . 17 uur 52.
   6. 17 uur 51. Gerben Thijssen is het speerpunt van Lotto-Soudal, Amaury Capiot wordt op sleeptouw genomen door Arkéa-Samsic. .
   7. 17 uur 48. De mannen van Christophe Laporte (Cofidis), in principe de snelste man in het peloton, verzamelen zich rond de Fransman. De favoriet lijkt er helemaal klaar voor. .
   8. 17 uur 43. Het peloton heeft de laatste avonturiers bij de lurven gevat, Lotto-Soudal controleert nu de wedstrijd. Stan Dewulf moet wel lossen na al het harde labeur. .
   9. 17 uur 33. Nog 2 leiders. Moniquet is ingelopen, Page en Vandenabeele zijn de enige overlevenden. Het peloton nadert nu al tot op 20 seconden en we hebben nog een plaatselijke ronde voor de boeg. De sprinters smeren hun kuiten alvast in. .
   10. 17 uur 23. Het versnellingsapparaat van Vandenabeele is met een kleine tik weer hersteld. Page en Moniquet zijn de jongeling van het ontwikkelingsteam van DSM nog niet kwijt. .
   11. 17 uur 13. Henri Vandenabeele roept al even hulp in van de volgwagen, nu is duidelijk waarom. Zijn versnellingsapparaat is stuk en hij moet op het grote blad rijden. Zo blaast hij zijn benen op. .
   12. 17 uur 10. Plaatselijke ronde. De renners rijden een buitenwijk van Charleroi binnen en beginnen nu aan 3 plaatselijke rondes van ruim 10 kilometer. De drie koplopers hebben 50 seconden voorsprong. .
   13. 17 uur 03. Ook Sylvain Moniquet, de 23-jarige pion van Lotto-Soudal, draait goed mee voorin. Twee Belgische talenten in de voorhoede van het Circuit de Wallonie. .
   14. 17 uur 01. Drie avonturiers. Het elitegroepje is nog maar tot de orde geroepen en daar is al een nieuwe aanval. Moniquet, Vandenabeele en Page sprokkelen een halve minuut bij elkaar. Het is vooral uitkijken naar Henri Vandenabeele, een talent uit het ontwikkelingsteam van Team DSM. .
   15. 16 uur 51. Swift en Healy hebben de rode loper uitgerold voor het peloton, dat tot op een zucht van de kopgroep nadert. Moet alles weer vanaf nul beginnen met nog 45 kilometer te gaan? .
   16. 16 uur 49. Mooie kopgroep. Heel wat mooi Belgisch volk in de kopgroep van 14 renners: Naesen, Wallays, De Tier, Vandenabeele, Wellens, ... .
   17. 16 uur 49. Connor Swift en Ben Healy merken dat de goede groep gaan vliegen is en maken de oversteek naar de kopgroep.  .
   18. 16 uur 40. Als ze elkaar in deze groep goed begrijpen, zijn ze weg. Carl Berteele, commentator.
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   de/>Mont sur Marchienne (Charleroi) - Marcinelle (Charleroi)194 kmChristophe Laporte