Spurtbom Fabio Jakobsen oppermachtig op dag 1 van de Challenge of Stars

  Challenge of Starseinde
  />wegwedstrijd
  VertrekToscane - AankomstToscane -
  Afstand1 km
  01

   Nederlands kampioen Fabio Jakobsen heeft de zege gepakt in de sprintcompetitie van de Challenge of Stars. Op een virtueel parcours van iets meer dan 1 kilometer spurtte hij achtereenvolgens sneller dan Mads Pedersen, Pascal Ackermann en Filippo Ganna. Morgen volgt er op dag 2 van de Challenge of Stars nog een klimkoers.

   Fabio Jakobsen wint sprintproef in de Challenge of Stars

   Fabio Jakobsen rolt iedereen op

   De Challenge of Stars is een tweedaags virtueel alternatief om het gemis aan koersen in deze periode op te vangen. Vandaag, op dag 1, was het aan de spurtkannonnen om zich te tonen. Op een virtueel parcours van 1,2 km namen 8 renners in een knock-outformat het tegen elkaar op. Daarbij ook 2 Belgen: Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) en Belgisch kampioen Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

    

   Onze landgenoten mochten in hun kwartfinale meteen tegen elkaar sprinten. De Buyst pakte uit met een kanonstart en kon Merlier tot op de streep achter zich houden. Maar een plaats veroveren in de finale zat er niet in. Hij ging er in zijn halve finale uit tegen de Italiaanse tijdrijder Filippo Ganna (Team Ineos), die vandaag liet zien dat hij ook een aardige spurt in de benen heeft. 

    

   Maar in de finale moest Ganna wel de duimen leggen voor het sprintgeweld van Nederlands kampioen Fabio Jakobsen (Deceunick - Quick-Step). De Italiaan wilde op 400 meter van finish aanzetten, maar kreeg net dan af te rekenen met een technisch defect en zo werd Jakobsen (na eerdere zeges tegen wereldkampioen Mads Pedersen en Pascal Ackermann) de laureaat van dag 1.

    

   Morgen is het aan de klimmers om hun kunnen te tonen op een parcours van 2,9 kilometer op de flanken van de Stelvio. Topklimmers als Chris Froome doen mee, Thomas De Gendt verdedigt de Belgische kleuren. U kunt dat morgen allemaal live volgen op Eén vanaf 16.30u.

   Winnaar Jakobsen: "Was vooraf toch wat nerveus"

   "De benen doen veel pijn. Dit was langer dan een normale pelotonsprint. Ik probeerde mijn fiets kapot te rammen op 500m van de meet. Het is best leuk om dit te doen, maar ik was toch wat nerveus vooraf."

   Kwartfinale 1: Jakobsen vs Pedersen

   Kwartfinale 2: De Buyst vs Merlier

   Kwartfinale 3: Trentin vs Ganna

   Halve finale 1: Jakobsen vs Ackermann

   Halve finale 2: Ganna vs De Buyst

   Finale: Jakobsen vs Ganna

   Fase per fase

   1. 17 uur 17. Jakobsen: "Probeerde mijn fiets kapot te rijden".

    Jakobsen: "Probeerde mijn fiets kapot te rijden"

   2. 17 uur 10. Ganna: "Had geen geluk in de finale".

    Ganna: "Had geen geluk in de finale"

   3. 17 uur 06 match afgelopen
   4. 17 uur 05. De benen doen veel pijn. Dit was langer dan een pelotonsprint. Ik probeerde mijn fiets kapot te rammen op 500m van de meet. Het is best leuk om dit te doen, maar ik was toch wat nerveus vooraf. Winnaar Fabio Jakobsen.
   5. 17 uur 02. Fabio Jakobsen was de topfavoriet en hij was vandaag ook veruit de beste. José De Cauwer.
   6. Inderdaad een technisch defect voor Ganna. Filippo Ganna viel abrupt stil en dat kwam door een technisch probleem. Daardoor kon hij zijn kansen niet verdedigen. . 17 uur 01.
   7. 17 uur . Sprintbom Fabio Jakobsen maakt favorietenrol waar en wint de Challenge of Stars.

    Sprintbom Fabio Jakobsen maakt favorietenrol waar en wint de Challenge of Stars

   8. 16 uur 59. Jakobsen blaast uit op zijn rollen. De Nederlandse kampioen van Deceuninck - Quick-Step was veruit de snelste vandaag. Hij klopte achtereenvolgend Mads Pedersen, Pascal Ackermann en Filippo Ganna. .
   9. 16 uur 59. Jakobsen wint! Op 400 meter van de finish zet Ganna aan, maar hij valt heel brutaal stil. Een defect? Jakobsen is de pijp uit en wint! .
   10. 16 uur 58. Finale is ingezet. Ze maken er een echte sprint van en gaan niet vanaf de eerste meter voluit. Dit speelt in de kaart van Jakobsen. .
   11. 16 uur 55. Jakobsen is normaal veruit de snelste man, maar wie weet kan Ganna toch verrassen. José De Cauwer.
   12. 16 uur 54. De renners krijgen nog even de tijd om zich optimaal voor te bereiden op de finale. .
   13. 16 uur 50. De affiche in de finale: Fabio Jakobsen vs Filippo Ganna. Zo zijn we al aan de laatste wedstrijd van de dag aangekomen. Fabio Jakobsen of Filippo Ganna wordt de primus op dag 1 van de Challenge of Stars. Jakobsen is in principe favoriet. .
   14. 16 uur 50. Jammer voor de Belgen, maar morgen hebben we nog een kans in de klimkoers. Michel Wuyts.
   15. 16 uur 50. Ganna klopt De Buyst in de tweede halve finale.

    Ganna klopt De Buyst in de tweede halve finale

   16. 16 uur 49. Geen Belg in de finale: Filippo Ganna klopt Jasper De Buyst. Jasper De Buyst kiest opnieuw voor een kanonstart, maar wordt halverwege bijgebeend door Ganna. In de laatste 300 meter gaat de Italiaan op en over onze landgenoot. Ganna dus naar de finale. De Buyst was de vervanger van Caleb Ewan, die moest afhaken. Hij heeft zich getoond. .
   17. 16 uur 48. Jakobsen zet ook Ackermann opzij en is de eerste finalist.

    Jakobsen zet ook Ackermann opzij en is de eerste finalist

   18. 16 uur 47. Jakobsen is de eerste finalist! Ackermann was zo fris als een hoentje na de opgave van Bouhanni, maar hij moest toch zijn meerdere erkennen in de Nederlander Fabio Jakobsen. Hij is de eerste finalist. Wie wordt zijn tegenstander in de finale: Ganna of De Buyst? .
   19. 16 uur 44. Dit zijn de halve finales:  Ackermann - Jakobsen De Buyst  - Ganna .
   20. 16 uur 44. Ganna klopt Trentin op de meet in de derde kwartfinale.

    Ganna klopt Trentin op de meet in de derde kwartfinale