• home
 • video
 • pas verschenen

  Naesen triomfeert in Bretoens hondenweer, 3e plaats is voor Wellens

  Bretagne Classiceinde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPlouay - AankomstPlouay -
  Afstand253,9 km
  04080120160200253.9

   Oliver Naesen (AG2R) heeft na 2016 opnieuw de Bretagne Classic op zijn naam geschreven. In de gietende regen rekende hij in een sprint met zijn drieën af met de Deen Valgren Andersen en Tim Wellens.

   Bekijk de laatste 5 kilometer van Bretagne Classic: Naesen wint

   Naesen troeft Valgren Andersen en Wellens af in de sprint

   Een groep van 7 renners mocht zich uitleven in de beginfase van deze  Bretagne Classic en reed al snel een voorsprong van 4 minuten bijeen. Maar op 70 kilometer van de finish brak de wedstrijd helemaal open toen Quick-Step het gaspedaal induwde. De voorsprong van de kopgroep smolt als sneeuw voor de zon.

    

   Tim Wellens rook z’n kans en sprong weg uit het peloton tijdens een beklimming op een onverhard deel van het parcours. Zdenek Stybar glipte mee in z’n wiel en maakte samen met Wellens de sprong naar de koplopers. Niet veel later sloten ook onder meer Valgren Andersen, Michael Matthews en Oliver Naesen vooraan aan.

    

   Op 20 kilometer van het einde spatte de kopgroep van 14 renners uiteen. Naesen, Wellens en Valgren Andersen bleken het meeste energie in de tank te hebben en muisden er samen vanonder op de Côte de Ty Marrec. Achtervolgers Le Gac, Stybar, Matthews en Guerreiro wisten al snel dat het drietal gaan vliegen was.

    

   Wellens waagde net voor het ingaan van de laatste kilometer z’n kans, Valgren Andersen moest de kastanjes uit het vuur halen. De drie gingen zo samen naar de finish en met een machtige sprint snelde Naesen naar de overwinning, voor Valgren Andersen en Wellens. Naesen wint zo na 2016 voor de tweede keer in Plouay. Hij is de eerste niet-Fransman die daarin slaagt.

   Valgren Andersen, Naesen en Wellens sprongen op 20 km van de finish weg.

   Naesen: "Mooi dat Wellens zijn woord gehouden heeft"

   Twee jaar geleden triomfeerde Oliver Naesen een eerste keer in Plouay, enkele dagen na winst in de kermiskoers van Erpe Mere. Afgelopen donderdag was hij weer de beste in de GP Lucien Van Impe en dat bleek een teken aan de wand. “Ik heb toen meteen gezegd dat ik zondag opnieuw moest winnen. Het is ongelooflijk dat het ook gelukt is”, zegt Naesen.


   Naesen probeerde onderweg meerdere keren alleen weg te springen. “Als ik vooraan zit en weet dat ik goede benen heb, geef ik altijd alles om zeker geen kans te laten liggen. Als ik een wedstrijd win, wil ik niet dat iemand achteraf kan zeggen dat ik niet de beste was.”

    

   Naesen had in de finale een kort onderonsje met Wellens. "Hij voelde zich niet meer zo sterk op het einde. Hij liet me weten dat hij niet meer zou meerijden en niet zou meesprinten. Hij zei me: “Ik word derde.” Het is mooi van hem dat hij zijn woord gehouden heeft.”

    

   En dus moest Naesen enkel afrekenen met Valgren Andersen. “Die heeft toch de Omloop Het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race gewonnen, maar ik had vertrouwen in mijn sprint. Ik kende de finish en wist dus dat het wat omhoog liep. Valgren wou dat ik als eerste begon te sprinten en hield zelfs wat in. Toen heb ik meteen aangevallen.”

   Ook in de Vuelta werd de overwinning van Naesen gevierd

   Fase per fase

   1. 17 uur 10. Naesen wint! Naesen zet als eerste aan en sprint z'n metgezellen uit het wiel. Wellens moet meteen passen. Valgren Andersen klampt nog even aan, maar ook hij heeft uiteindelijk geen verhaal tegen de machtige sprint van Naesen. Onze landgenoot wint voor de tweede keer in Plouay!
   2. 17 uur 09. Wellens draait de laatste rechte lijn op kop in.
   3. 17 uur 09. Laatste kilometer. Het gepoker kan nu volop beginnen. De drie kijken naar elkaar, de zenuwen staan strak gespannen.
   4. 17 uur 08. Wellens valt aan. Net voor het ingaan van de laatste kilometer springt Wellens plots weg. Maar het is maar een schijnbeweging, Naesen en Valgren Andersen benen hem meteen weer bij.
   5. 17 uur 07. Nog 2 km. Naesen, Valgren Andersen en Wellens snijden de laatste 2 km aan. De spanning neemt toe, één van deze drie mag straks juichen.
   6. 17 uur 06. Wellens draait niet meer mee. Wellens houdt zich nu al een poosje in derde positie en laat Valgren Andersen en Naesen het werk opknappen. Zit de renner van Lotto-Soudal door z'n beste krachten heen of kijkt hij gewoon de kat uit de boom?
   7. 17 uur 03. Nog 5 km. De nervositeit neemt toe in de kopgroep. Nog slechts 5 km te gaan, met 48 seconden achterstand lijken de achtervolgers eraan voor de moeite.
   8. 16 uur 58. Even overleg tussen Wellens en Naesen. Het ziet er steeds meer naar uit dat de winnaar bij de drie vooraan zit. Met nog 8 km te gaan hebben ze al bijna 40 seconden voorsprong op de achtervolgers.
   9. 16 uur 55. Schrijft Naesen geschiedenis? Oliver Naesen heeft een unieke kans om geschiedenis te schrijven. Hij kan straks de eerste niet-Fransman worden die de GP Plouay of de Bretagne Classic twee keer wint.