Tom Pidcock remonteert Wout van Aert en sprint naar de zege in Brabantse Pijl

Brabantse Pijl
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 201.7 km
location 12:34: Leuven - 17:15: Overijse
trophy Tom Pidcock
einde
startfinish
0306090120150180201.7

  Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) heeft op machtige wijze de Brabantse Pijl gewonnen. In een sprint met z'n drieën ging Wout van Aert (Jumbo-Visma) aan van ver, maar hij werd nog verrassend overspoeld door de vinnige Brit. Matteo Trentin (UAE) werd derde.

  De 61e editie van de Brabantse Pijl in een notendop:

  • Sleutelmoment: Wie met Wout van Aert naar de finish trekt, moet erg sterk of zelfverzekerd zijn. Tom Pidcock heeft beide karaktertrekken in huis. Hij geeft Van Aert met een oppermachtige sprint lik op stuk.
  • Winnaar van de dag: Tom Pidcock is 21 jaar en rijdt als neoprof zowat alle klassiekers in zijn eerste voorjaar. Het Vlaamse luik viel misschien wat tegen, al was het openingsweekend meer dan behoorlijk. Maar zijn 5e plaats in de Strade Bianche en deze overwinning onderstrepen misschien tot welk type hij zal uitgroeien.
  • Verliezer van de dag: Wout van Aert kleurde nog maar eens een voorjaarskoers, maar met de 2e plaats kan en zal hij niet tevreden zijn. Het scenario zag er bijzonder gunstig uit, maar op de Brusselsesteenweg kregen we een Tiegemberg-scenario zoals in de E3 Harelbeke. Plots doofde de kaars uit.

  Pidcock sprint sneller dan Van Aert en wint de Brabantse Pijl

  Van Aert, Pidcock en Trentin in verschillende schuifjes

  Debutant Wout van Aert werd door Jan en alleman geviseerd, maar was bij de pinken op de Hertstraat op 37 kilometer van de finish. Hij had een antwoord in huis op een stroomstoot van Tom Pidcock en Matteo Trentin.

   

  Het peloton met onder meer Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet lag daar tegen het canvas, ook al omdat een val heisa had veroorzaakt. Zo was Deceuninck-Quick Step vrijwel gedecimeerd na die massale crash.

   

  Het toptrio repte zich naar het front, waar we een kopgroep van 10 finalisten kregen. Het was een mengelmoes van vroege vluchters, snelle openers en het kransje favorieten.

   

  De kaarten waren een eerste keer geschud in een razendsnelle en harde editie, maar Trentin wilde Van Aert in deze slijtageslag niet in een zetel naar de finish brengen. 

   

  Op 25 kilometer van de aankomst duwde hij zijn startknop in voor een solo, op de Hertstraat (15 kilometer van de aankomst) kwam er weer een oerknal van Pidcock en Van Aert.

  Pidcock knalt weg op de Hertstraat, Van Aert en Trentin volgen

  Pidcock verrast vriend en vijand in de sprint

  De drietand zocht elkaar dus opnieuw op, deze keer zonder lastposten in het wiel en met de blik op de aankomst georiënteerd. 

   

  Trentin en Pidcock lieten zich niet verleiden tot een aanval tegen Van Aert, die als gedoodverfde winnaar aan de sprint begon.

   

  Maar het scenario van 10 dagen geleden in de Ronde van Vlaanderen kreeg min of meer een herhaling: Van Aert opende wel krachtig, maar nam geen afstand van Pidcock. 

   

  Meer nog, de alleskunner - amper 21 jaar - overvleugelde de topfavoriet als het ware met de vingers in de neus. Een verrassing, maar zijn overwinning is niet gestolen na een dijk van een koers.

  Samenvatting van de Brabantse Pijl

  Pidcock: "Heb mezelf verrast in de sprint"

  Van Aert: "Pidcock was gewoon sterker, mijn benen waren op"

  Trentin: "Op Moskesstraat wist ik dat we met drie naar finish gingen"

  Teuns: "Ik draai 1 keer slecht op en Van Aert en Pidcock rijden weg"

  Stuyven: "Ik had betere benen verwacht"

  Rituitslag Brabantse Pijl
  naamploegresultaat
  1Tom PidcockIGD4:36:27
  2Wout van AertTJV+0
  3Matteo TrentinUAD+2
  4Ide SchellingBOH+7
  5Toms SkujinšTFS+7
  6Robert StannardBEX+7
  7Dylan TeunsTBV+7
  8Benoît CosnefroyACT+7
  9Oscar RiesebeekAFC+7
  10Andreas LeknessundDSM+12

  Fase per fase

  1. 17 uur 16. Wat een ontknoping! Het lijkt wel een herhaling van de Ronde van Vlaanderen tussen Asgreen en Van der Poel. Van Aert was de gedoodverfde favoriet en zette overtuigend aan in de sprint. Het lanceren was blijkbaar niet hard genoeg, want Pidcock gaf geen krimp en gaat er met een fors verzet los over. Indrukwekkend! Er stond geen maat op de Brit. .
  2. 17 uur 15. Wel, wel, wel... Michel Wuyts .
  3. 17 uur 14. Pidcock neemt Van Aert te grazen! Zeker ben je nooit: Van Aert maakt geen kipkap van de rest, Pidcock is nog fris genoeg en remonteert de topfavoriet. .
  4. 17 uur 14. Trentin begint op kop. .
  5. 17 uur 14. Het trio pokert nu wel erg hard. Cosnefroy komt plots bijzonder dicht. .
  6. 17 uur 13. Ze beginnen met een surplace. De bonus is groot genoeg. Trentin zit in laatste positie. .
  7. Laatste km. Onderneemt iemand nog iets op de S-Bocht? Neen, iedereen houdt zich gedeisd. En nu sprintles van meester Van Aert? . 17 uur 12.
  8. 17 uur 11. Nog 2 kilometer. Voorlopig nemen ze nog over van Van Aert. .
  9. 17 uur 09. Nog 3 kilometer. Op papier is Van Aert altijd de snelste, ook al is Trentin geen strijkijzer. Wordt Pidcock de derde hond? De S-Bocht kan het podium nog mee inkleuren.  .
  10. 17 uur 09. Wout van Aert geeft nog altijd de beste indruk. . Maarten Vangramberen op de motor.
  11. Nog 5 kilometer. 28 seconden is de laatste tijdsopname. Het dubbeltje valt dus de kant op van Van Aert, Pidcock en Trentin. Een veldrijder in Overijse? Dat kan toch niet anders. . 17 uur 07.
  12. 17 uur 05. Als Van Aert op kop sleurt, dan maakt de chronometer altijd een sprongetje. In het spoor van de 3 leiders troept het weer samen. Teuns en Cosnefroy zijn dus niet in hun missie geslaagd.  .
  13. 17 uur 04. De podiumplaatsen zijn verdeeld, maar wie durft het op te nemen tegen Van Aert? Teuns en Cosnefroy zien Skujins en Leknessund (mee in de vroege vlucht!) terugkeren. Dat is ook al een veeg teken. .
  14. 17 uur 03. Ook de groep met Cavagna is nog niet kansloos. Alles ligt min of meer op een vodje.  .
  15. 17 uur 02. Nog 8 kilometer. De Holstheide en de S-Bocht, dat zijn de resterende toetjes. De ketting loopt vooraan weer wat meer gesmeerd, Cosnefroy en Teuns trappelen ter plaatse.  .
  16. 17 uur 02. Teuns en Cosnefroy doen een poging de kopgroep te pakken.

   Teuns en Cosnefroy doen een poging de kopgroep te pakken

  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  PijlwegwedstrijdLeuven - Overijse205,1 kmGodonGodon