Ga naar de inhoud
De Italiaanse kampioene is in bloedvorm.
De Italiaanse kampioene is in bloedvorm.

Longo Borghini steekt na de Ronde ook Brabantse Pijl op zak, Vollering (2e) plooit in het slot

 wo 10 april 2024 14:28
Brabantse Pijl vrouwen
Wegwedstrijd
134.9 km
10:50 Lennik - 14:15 Overijse
Elisa Longo Borghini
einde
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 120
  8. 134.9

    10 dagen na haar triomf in de Ronde van Vlaanderen heeft Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) ook de hoofdvogel afgeschoten in de Brabantse Pijl. De Italiaanse kampioene liet in de slotfase haar vluchtkompane Demi Vollering achter.

    De 9e Brabantse Pijl voor vrouwen in een notendop:

    • Winnares van de dag: Elisa Longo Borghini heeft de hoogvorm te pakken en dan moet hét doel van het voorjaar nog komen. Na de Ronde van Vlaanderen wint de Italiaanse nu ook de Brabantse Pijl. Rekent ze ook in Luik-Bastenaken-Luik nog af met de concurrentie?

     

    • Verliezer van de dag: In de eerste plaats denken we dan aan Demi Vollering, die vorig jaar domineerde tijdens de Ardennenklassiekers. Voor de 2e keer op een rij moet ze tevreden zijn met plek 2 in de Brabantse Pijl, al was het nu wel met ruim verschil. Misschien toch iets te veel met de krachten gewoekerd onderweg?

     

    • Opvallend: Opnieuw is Lidl-Trek de baas boven SD Worx-Protime. In blok maakte het team weer indruk, met ook nog top 5 voor Shirin van Anrooij. Zij krijgt haar kans zondag in de Amstel, Gaia Realini is aan de beurt in de Waalse Pijl. De buit verdelen, heet dat dan.

    Vollering schiet veel pijlen af, maar Longo Borghini de snedigste

    Met de Brabantse Pijl naderde het hoogtepunt van het voorjaar voor Demi Vollering stilaan.

     

    En voor dat opstapje richting de Ardennenklassiekers had de Nederlandse voldoende pijlen op zak. De ene na de andere schoot Vollering af van bij het opdraaien van het lokale rondje in Overijse.

     

    Ook Elisa Longo Borghini, die andere topfavoriete, wilde graag mee voor een harde koers zorgen. Een eerste schifting tot een elitegroepje ging niet door, bij een tweede versnelling op de Moskesstraat kon enkel Vollering nog aanpikken.

     

    Met z'n tweeën stoomde het duo wel door richting de kop van de koers, waar ze de ene na de andere renster achterlieten. Als laatste moest ook Vigilia plooien.

     

    Maar dan nog was de afvallingskoers niet voorbij. Longo Borghini knalde in de laatste ronde weg van Vollering, die geen antwoord meer in petto had.

     

    De Italiaanse driekleur reed nog ruim weg van de Nederlandse, die door haar beste krachten heen zat in het slot. Opnieuw bingo dus voor Longo Borghini en Lidl-Trek na de Ronde van Vlaanderen.  

     

    Vollering houdt haar reeksje in de Brabantse Pijl in stand met achtereenvolgens een 2e, 1e, 2e en nu weer 2e plaats, al had ze ongetwijfeld op meer gehoopt. 

     

    Plek 3 was in de sprint vanuit het peloton voor Alexandra Manly, met Justine Ghekiere (8e) en Margot Vanpachtenbeke (10e) eindigden 2 Belgische in de top 10.

    Vollering en Longo Borghini waren de sterksten in koers.
    Vollering en Longo Borghini waren de sterksten in koers.

    Longo Borghini: "Zege voor mijn echtgenoot Jacopo Mosca(-straat)"

    Winnares Elisa Longo Borghini lijkt haar hoogvorm nog niet kwijt na haar triomf in de Ronde van Vlaanderen anderhalve week geleden.

     

    "Deze zege draag ik op aan mijn echtgenoot Jacopo (Mosca, ook prof bij Lidl-Trek), die op trainingskamp is. Ik hoop hem snel weer te zien", lacht de Italiaanse.

     

    "Waarom deze overwinning voor hem is? Om de onnozele reden dat we vandaag op de Moskesstraat reden en dat lijkt op zijn naam. Het was zijn beklimming."

     

    Dat was vooral ook de plek van de aanval van Longo Borghini. "Als team deden we het daar erg goed. We waren vastberaden om deze koers te winnen."

     

    "Mijn grootste doel dit voorjaar is Luik-Bastenaken-Luik. In de rest van de Ardennenkoersen zal ik er zijn voor het team: in de Amstel voor Shirin (van Anrooij) en in de Waalse Pijl voor Gaia (Realini)." 

     

    "Een specifieke helling om aan te vallen in Luik heb ik nog niet. Jammer genoeg is er daar geen met de achternaam van mijn echtgenoot", sluit Longo Borghini af met de lach.

    Vollering: "Misschien was ik iets te vroeg te enthousiast"

    Geen nieuwe zege voor Demi Vollering die haar recordhoudster zou maken in de Brabantse Pijl. 

     

    "Meer dan deze 2e plaats zat er niet in. Elisa was de sterkste vandaag", bekent de rensters van SD Worx-Protime.

     

    "Ik had goede benen en was misschien iets te vroeg te enthousiast, maar ik wilde gewoon koers maken met mijn ploeggenotes. Door die aanval van Longo Borghini was ik niet verrast, ik moest gewoon passen."

     

    Het moment suprême van het voorjaar van Vollering komt er aan in de Ardennen. "De voorbereiding is prima, alleen komt het er nog niet helemaal uit in de wedstrijden. Ik weet dat mijn wedstrijden er nog aan komen en dat ik rustig moet blijven."

    Uitslag Brabantse Pijl (vrouwen)

    naamresultaatploeg
    1
    Elisa Longo Borghini
    in 3u26'18"
    2
    Demi Vollering
    + 41"
    3
    Alexandra Manly
    + 1'06"
    4
    Femke Gerritse
    z.t.
    5
    Shirin van Anrooij
    z.t.
    6
    Amber Kraak
    z.t.
    7
    Eleonora Ciabocco
    z.t.
    8
    Justine Ghekiere
    z.t.
    9
    Yara Kastelijn
    z.t.
    10
    Margot Vanpachtenbeke
    z.t.

    Fase per fase

    14:32

    Manly van Liv-AlUla Jayco sleept plek 3 in de wacht, voor Gerritse en Van Anrooij. 

    14:30

    Van een echte sprint was geen sprake meer bij de stervende zwanen in de grote groep. 

    14:29

    Plek 2 is dus wel opnieuw voor Vollering, die nog ruim overhoudt op het sprintende peloton. 

    14:29
    Longo Borghini rekende in de laatste kilometers af met Vollering.
    14:28

    Bingo voor Longo Borghini in Overijse!

    En of ze klaar is voor de Ardennenklassiekers. Elisa Longo Borghini imponeert in de Brabantse Pijl en klopt Demi Vollering met overmacht na een versmachtende versnelling en knappe solo na de Holstheide. 

    14:26

    Longo Borghini komt boven en moet enkel nog het stuk vals plat richting de finishlijn afwerken. 

    14:26

    Laatste km.

    De laatste kilometer voor Longo Borghini op de S-bocht in Overijse. Met meer dan een halve minuut voorsprong zal de winnares van de Ronde van Vlaanderen ruim de tijd hebben voor haar zegegebaar. 

    14:25
    Dit gaat de Italiaanse kampioene niet meer weggeven.
    14:24

    Het vat is af bij Vollering, die Longo Borghini nog een riante voorsprong bij elkaar ziet knallen. Voor het 2e jaar op een rij zal ze tevreden moeten zijn met een 2e plaats na een Italiaanse in de Brabantse Pijl. 

    14:23

    Nog 3 kilometer

    Zonder inzinking lijkt het prijs voor Longo Borghini. Ze rijdt seconde per seconde verder weg van Vollering, tot nu al 20 tellen. Ook het peloton is niet te zien op de lange weg vlak voor de S-bocht. 

    14:21

    Vollering is niet meer in zicht bij het verlaten van Huldenberg. De Nederlandse heeft dan toch iets te veel met haar krachten gewoekerd vandaag, zo lijkt het. 

    14:20

    25 seconden is de achterstand van de grote groep nu toch, waardoor Longo Borghini enkel nog maar naar Vollering lijkt te moeten kijken. Het gaat in licht dalende lijn tot een lang stuk betonbaan richting de S-bocht, de slothelling van de dag. 

    14:18

    Nog 6 kilometer en Longo Borghini heeft een vijftal seconden voorsprong op Vollering. Ook het peloton is niet ver op 15 seconden: alles kan nog! 

    14:17

    Vollering past

    En daar heeft Vollering geen antwoord op! De Nederlandse kampioene moet voor haar eigen tempo kiezen en ziet de Italiaanse kampioenentrui steeds kleiner worden. 

    14:16

    Kastelijn probeert vanuit die achtervolgende groep de sprong te maken naar het kopduo op de Holstheide. Het signaal voor Longo Borghini om eens te gaan versnellen. 

    14:15

    Een groepje van een renster of 30 komt op 20 seconden van Vollering en Longo Borghini. Nog 8 kilometer en 2 hellingen te gaan met de Holstheide en de S-bocht. 

    14:13

    Helemaal aan elkaar gewaagd komen de Nederlandse en Italiaanse kampioenes boven. Vigilia is niet meer in zicht en moet dus nog vrezen voor het achteropkomende peloton. 

    14:12

    Moskesstraat

    De zwaarste kost van de dag en dat al voor de vierde en laatste maal. Blijven Longo Borghini en Vollering hier zusterlijk samen? Vigilia moet al snel een paar meter toegeven.