• home
 • video
 • pas verschenen

  Jesse Vandenbulcke bekroont vlucht met tricolore bij de vrouwen

  einde
  />wegwedstrijd
  VertrekGent - AankomstGent -
  Afstand120 km
  020406080100120

   Jesse Vandenbulcke is de verrassende winnares van het BK bij de vrouwen. De thuisrijdster was in Gent de snelste van een kopgroep van 4, voor Ann-Sophie Duyck, Julie Van De Velde en haar ploegmate Mieke Docx. Het peloton met de grote tenoren kwam te laat. "Mijn eerste echte zege in mijn woonplaats Gent, een droom."

   Jesse Vandenbulcke sprint naar de Belgische driekleur in Gent

   Lotte Kopecky en Jolien D'hoore begonnen, net als de voorbije jaren, als favoriet aan het BK voor vrouwen, maar ze zouden uiteindelijk geen hoofdrol spelen. Een kopgroep met 12 rensters zette de 2 Belgische toppers al vroeg voor het blok.

    

   Julie Van de Velde was de enige vertegenwoordigster van Lotto-Soudal vooraan. In de voorlaatste ronde probeerde ze het kaf van het koren te scheiden in de kopgroep, maar ze kreeg het Doltcini-duo Mieke Docx-Jesse Vandenbulcke en de meervoudige Belgische kampioene tijdrijden Ann-Sophie Duyck mee.

    

   In de finale deden Van de Velde en Duyck er alles aan om de sprint te ontlopen. Docx ontpopte zich tot de perfecte ploeggenote en neutraliseerde tal van aanvallen. De snelle Vandenbulcke moest het alleen maar afmaken in de sprint, maar ze ging al op 500 meter aan. Dat leek op zelfmoord. Toch kon ze het nipt volhouden, voor de opkomende Duyck en Van de Velde.

   Uitslag BK wielrennen voor vrouwen
   1. Jesse Vandenbulcke  
   2. Ann-Sophie Duyck zelfde tijd
   3. Julie Van de Velde  
   4. Mieke Docx op 3"
   5. Alana Castrique  
   6. Annelies Dom  
   7. Kaat Hannes  
   8. Kelly Druyts  
   9. Nathalie Bex  
   10. Ellen Van Loy  

   "Een droom: mijn eerste echte overwinning in mijn woonplaats Gent"

   Voor de 23-jarige Vandenbulcke kon het niet beter: zegevieren op haar bekende wegen - ze is van Gentbrugge en woont in Gent. En het was haar eerste grote zege. Na de streep sprak ze met Sporza met haar zoontje op de schoot. "Genoemd naar Fabian Cancellara."

    

   Waarom ging ze al van 500 meter aan? "Julie zat voor mij en Ann-Sophie rechts achter mij, ik zag dat ze ging vertrekken. Ik dacht: "Het is alles of niets." Ik ben in 2 kermiskoersen naar de 3e plaats gespurt, dus ik wist dat ik een sprint had. Ik moest gewoon gaan."

    

   "Van deze trui kon ik alleen maar dromen. Ik woon in Gent en win. Over 2 weken wordt mijn zoontje 2 jaar. Die is mijn eerste echte overwinning buiten een tijdrit."

    

   Het wedstrijdplan van Vandenbulcke - geen spurt met de grote namen - lukte perfect: "We zijn al van in de eerste ronde ten aanval getrokken. Mijn ploegleider zei constant in mijn oortje dat ik kon winnen. Dat geeft echt een kick. Omdat er in de kopgroep een aantal - met alle respect - niet sterk genoeg waren om het tempo te houden, demarreerde ik op de brug. Zo reden we er een aantal kapot. Sommigen waren kwaad op mij en Mieke, maar dit is een BK, geen etentje met vrienden."

   Duyck: "Ze viel stil, maar ik kon zelf niet sneller"

   Ann-Sophie Duyck, 8 jaar ouder dan Vandenbulcke, wou graag na al haar tijdrittitels een gewone tricolore. "Ik wist dat Jesse de snelste was in de spurt. Daarom probeerde iedereen weg te rijden, maar iedereen zat stikkapot. Dus was het sprinten. Ik merkte dat Jesse stilviel, maar ik kon zelf niet sneller. Ik zal dat vannacht nog wel een paar keer zien passeren. Voor mezelf, maar ook de anderen in de kopgroep was dit dé kans op een Belgische trui", klonk het ontgoocheld.

   Fase per fase

   1. 13 uur 30. Vandenbulcke stort helemaal in na de finish. Ze is bijzonder diep moeten gaan.
   2. 13 uur 30. Vandenbulcke wint! Jesse Vandenbulcke is de nieuwe Belgische kampioene. Ze sterft nog in de laatste rechte lijn, maar houdt nog net Ann-Sophie Duyck van zich af. Julie Van de Velde is 3e.
   3. 13 uur 29. Jesse Vandenbulcke zet de sprint in op 500 meter van de finish. Dat is wel heel ver.
   4. Rode vod. De 3 passeren onder de rode vod. We maken ons op voor een sprint. 13 uur 28.
   5. 13 uur 28. De pijp van Docx is uit. Enkel Van de Velde, Vandenbulcke en Duyck blijven nog over. Dat wordt het podium, maar wat wordt de volgorde?
   6. 13 uur 27. De achtervolgende groep is ingehaald door het peloton, maar daar zal gesprint worden om de 5e plaats.
   7. 13 uur 26. Mieke Docx heeft zich nu resoluut op kop gezet om tempo te maken voor haar ploeggenote Jesse Vandenbulcke. Die krijgt nu misschien wel de kans van haar (nog jonge, ze is 23) leven om Belgisch kampioene te worden.
   8. 13 uur 24. Het regent nu aanvallen. Ann-Sophie Duyck weet dat het in de sprint niet zal lukken, maar er zit niet veel snee op haar versnelling. Wordt het een sprint?
   9. 13 uur 23. Het pleit is nu definitief beslecht: de winnaar zit vooraan.
   10. Tijdsverschil. De 8 achtervolgers, met titelverdedigster Dom, zijn tot op iets meer dan een minuut genaderd. Toch lijken er te weinig kilometers te resteren om dat verschil nog goed te maken. 13 uur 18.