• home
 • video
 • pas verschenen

  Oostenrijker Mühlberger legt toppers in de luren in Tom Dumoulin Park

  BinckBank Tour: Rit 6einde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRiemst - AankomstSittard -
  Afstand182,2 km
  0306090120150182.2

   Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) heeft optimaal kunnen profiteren van gepoker tussen de grote namen in de BinckBank Tour. De Oostenrijker had in Sittard enkele seconden voorsprong op Tim Wellens en Zdenek Stybar. Matej Mohoric begint aan de slotrit in de leiderstrui.

   BinckBank Tour
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>/>Heerenveen - Bolsward169.8 kmJakobsenJakobsen
   2/>Venray - Venray12.7 kmKüngKüng
   3/>/>Aalter - Antwerpen174.9 kmvan der HoornMohoric
   4/>/>Blankenberge - Ardooie166.3 km
   5/>/>Sint-Pieters-Leeuw - Lanaken204.4 kmCortMohoric
   6/>/>Riemst - Sittard182.2 kmMühlbergerMohoric
   7/>/>Lacs de l'Eau d'Heure - Geraardsbergen212.7 kmMatthewsMohoric

   Mühlberger legt toppers in de luren in BinckBank Tour

   Backaert in kopgroep van 4

   De zesde en voorlaatste etappe trok zich rond 12 uur op gang in Riemst en kondigde zich aan als de opening van een spannend slotweekend.

    

   Op de Muizenberg, de eerste beklimming van de dag, probeerden twee renners al vroeg weg te komen, maar ze werden in de afdaling meteen weer ingerekend.

    

   Na een kleine veertig kilometer vormde zich dan een kopgroepje met vier: Brändle, Van der Lijke, Backaert en Gougeard. De vier reden een voorsprong van 6 minuten bij mekaar.

   Koplopers ingerekend, peloton splitst in drieën

   Daarna voerde het peloton het tempo stelselmatig op. Quick-Step zette de jacht op de kopgroep in, de voorsprong werd gereduceerd tot twee minuten.

    

   Op ongeveer 50 kilometer van de streep kwam er dan eindelijk schot in de zaak. De vier koplopers werden ingerekend, en doordat het tempo zo hoog lag, werd het peloton in drieën gespleten. Onder anderen Belgisch kampioen Yves Lampaert viel aan, gevolgd door een poging van Terpstra en Wellens. In de achtergrond gaf Marcel Kittel er de brui aan.

    

   Terwijl de eerste groep gevormd werd, inclusief de meeste favorieten, waagden Maciej Bodnar en Timo Roosen hun kans. De twee sprongen weg en reden een minuut weg. Bij LottoNL-Jumbo kreeg onder meer Lars Boom de taak om het tempo te controleren en Roosen zoveel mogelijk kansen te bieden. Met Langeveld was er een eenzame ziel die de achtervolging op de twee koplopers inzette.

   Mühlberger

   De Oostenrijker Mühlberger pakte zijn eerste World Tour-overwinning.

   Razendspannende finale, Mühlberger verrast alles en iedereen

   De finale werd een razendspannende bedoening. Op de Schatsberg luidde een aanval van Tim Wellens een slotoffensief in. Hij kreeg met Yves Lampaert en Jasper Stuyven twee landgenoten mee in een veelbelovende ontsnapping. Onder impuls van een sterke Van Avermaet kwam de achtervolgende groep echter opnieuw bijsluiten.

    

   Op tien kilometer van het einde trok Tim Wellens opnieuw ten aanval. Schachmann zette de achtervolging in, en ook leider Mohoric was van plan zijn huid duur te verkopen. Vervolgens was het de beurt aan Zdenek Stybar, die naar Tim Wellens toe reed maar niet genoeg tempo kon ontwikkelen. De twee kregen gezelschap van Mühlberger en Van Baarle, op twee kilometer van de finish. 

    

   Terwijl Schachmann nog naar het viertal probeerde toe te rijden en iedereen zich al opmaakte voor een sprint, gooide Gregor Mühlberger met een verrassingsaanval alle registers open. Stybar en Wellens lieten zich de kaas van het brood eten en ook Van Avermaet en co kwamen te laat. Zo pakte de Oostenrijker zijn eerste WorldTour-overwinning en krijgen we morgen nog een boeiende slotetappe waarin nog veel mogelijk is voor de eindwinst. 

   Mühlberger wint de 6e rit in de BinckBank Tour

   Mühlberger: "Overwinning vieren met prosecco"

   Niemand had Gregor Mühlberger vooraf als winnaar aangeduid voor vandaag, maar de Oostenrijker verraste iedereen, ook zichzelf. "Deze overwinning is zeker een verrassing voor mij, maar het team heeft goed werk geleverd vandaag", zei de winnaar na de zesde etappe.

    

   "Het was vooraf zeker niet het plan om voor mijn kansen te gaan vandaag, maar het was een chaotische wedstrijd, en op het einde had ik wat geluk. Ze hadden me op voorhand gezegd dat dit de zwaarste rit zou zijn, en dat was zeker het geval voor mij vandaag. Ik ben heel blij met de overwinning, mijn eerste op WorldTour-niveau. Dit gaan we zeker vieren, met prosecco!"

   Mühlberger: "Deze zege is ook voor mij een verrassing"

   Fase per fase

   1. 16 uur 18. Lampaert gevallen. In de achtergrond is Yves Lampaert nog ten val gekomen in de slotkilometer. Pech voor de Belgische kampioen.
   2. 16 uur 17. Mühlberger wint! . Mühlberger wint, Wellens is tweede, Stybar derde. Mohoric blijft leider maar Wellens pakt belangrijke seconden.
   3. 16 uur 16. Nu waagt Mühlberger zijn kans. Met Mühlberger krijgen we een onverwachte ritwinnaar. Stybar en zijn metgezellen laten zich ringeloren, Van Avermaet en co komen te laat.
   4. 16 uur 14. Nieuwe demarrage Schachmann. Schachmann probeert naar de vier leiders toe te rijden. Het wordt een zenuwachtige laatste kilometer, komt het tot een sprint?
   5. 16 uur 13. Nog 2 km, Mohoric lijkt zijn trui te behouden. Mühlberger en Van Baarle komen aansluiten. We snijden met vier koplopers de laatste 2 km aan.
   6. 16 uur 11. Stybar in de achtervolging. Nu is het Stybar bij Wellens komt. Kan het duo samen de basis leggen voor een overwinning? Nog 4 km.
   7. 16 uur 09. Tim Wellens begint aan de laatste beklimming van de dag. Een kleine 6 km scheiden hem van de finish.
   8. 16 uur 07. Nu weer een uitbraak van Schachmann. Wie anders dan Mohoric zet meteen de achtervolging in. Toch straf hoe de leider hier in zijn eentje zijn trui verdedigt. .