Getest en goedgekeurd: Mathieu van der Poel recht zijn rug in Antwerp Port Epic

  Antwerp Port Epic
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 183.4 km
  location 14u30: Antwerpen - 19u00: Antwerpen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0306090120150183.4

   Mathieu van der Poel heeft zijn blessurelast en kopzorgen doorgespoeld in de Antwerp Port Epic. De Nederlander rondde zijn testritje met verve af. Hij klopte Taco van der Hoorn in de sprint en lijkt gerustgesteld en fit voor het WK en Parijs-Roubaix. 

   Bekijk de samenvatting:

   In de spectaculaire Antwerp Port Epic kregen de renners bijna 60 kilometer aan onverharde stroken en kasseiwegen voor de wielen geschoven. Een stevig parcours, maar toch vielen de puzzelstukjes van de vroege vlucht al
   snel in elkaar.

   4 leiders bouwden gestaag een voorsprong van 4’30” uit, maar op 85 kilometer van de streep besloot Van der Poel de gashendel een eerste keer open te draaien. 12 renners, met onder meer Merlier en De Bondt, schoven mee. Tiesj Benoot miste de boot.

   De 13 leiders reden al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar. Hoewel de winnaar duidelijk vooraan zat, was Van der Poel er toch niet helemaal gerust in.

   Met nog 25 kilometer te gaan, sprong de Nederlander een 2e keer weg. Iedereen moest passen, behalve landgenoot Taco van der Hoorn. Het Nederlandse duo trok samen naar de finish.

   In de laatste 2 kilometer probeerde Van der Hoorn het nog zonder succes met een late uitval om vervolgens in de sprint zonder al te veel problemen geremonteerd te worden door Van der Poel.

   Meteen een overwinning voor de terugkerende kampioen. Die zijn blessureleed nu toch al een beetje achter zich kan laten.

   Van der Poel: "Opgelucht dat het meeviel met mijn rug"

   Van der Hoorn (2e): "Mathieu was gewoon beter in de finale"

   Na een dijk van een koers moest Taco van der Hoorn uiteindelijk tevreden zijn met een 2e plaats in Antwerpen. Zat er meer in? "Toen we met z'n tweeën weg waren, werd het sowieso een lastig verhaal", was Van der Hoorn eerlijk.

   "Ervoor had ik nog enige hoop dat hij niet zo goed was, maar dat viel toch tegen. Toen hij wegreed, kon ik wel volgen. Maar wat kan je tegen hem doen in de finale?"

   "Merlier zat ook nog achter ons. Op de sprint gokken, was dus ook lastig", legde de Nederlander uit. "Ik zat een beetje in de tang. Mijn benen voelden wel echt nog goed in de finale, maar ik mis die explosiviteit wat."

   "Hij was gewoon veel sneller. Ik moest natuurlijk iets proberen, maar Mathieu zat goed op te letten. Hij was gewoon beter in de finale en vooral veel sneller", sloot Van der Hoorn af.

   Merlier (3e): "Roubaix blijft het laatste hoofddoel dit seizoen"

   Na een sterke teamprestatie werd Tim Merlier uiteindelijk nog 3e in Antwerpen. Hoe evalueert onze landgenoot zijn wedstrijd? "We waren met 4 man mee in de kopgroep. Ze hebben me vooraan eerst wel nog terug moeten laten komen. Als ze niet hadden gewacht, was ik er nooit meer geraakt."

   "Mathieu was vandaag gewoon heel goed en hij heeft het mooi afgemaakt. Hij plaatst zijn aanval wanneer hij het in gedachten heeft. Gewoon een heel goede coureur", vulde Merlier aan.

   Wat rest er nu nog voor de sprinter dit seizoen?"Ik ben nu vooral aan het toewerken naar Roubaix. Dat is het belangrijkste doel nog dit seizoen", sloot de Belg af.

   Rituitslag Antwerp Port EpicRituitslag Antwerp Port Epic

   Fase per fase

   1. 19 uur 02. Van der Poel wint bij zijn rentree! Mathieu van der Poel vangt Taco van der Hoorn perfect op en laat zijn landgenoot vervolgens zonder problemen achter. Wat een rentree van de kopman van Alpecin-Fenix! De klachten aan de rug lijken helemaal verleden tijd. .
   2. 19 uur 01. Sprinten geblazen! We maken ons op voor de sprint! Kan Van der Hoorn verrassen? .
   3. 19 uur . Van der Hoorn met flauwe poging. Het is duidelijk dat Taco van der Hoorn niet met Van der Poel naar de meet wil. De Nederlander probeert het met een late uitval, maar wordt makkelijk gepareerd door de kopman van Alpecin. .
   4. 19 uur . Nog 2 kilometer. 'Money time' komt dichterbij in deze Antwerp Port Epic. Kan Van der Poel meteen winnen bij zijn rentree op de weg? Het zou alvast een kunststukje van formaat zijn. .
   5. 18 uur 59. In de achtervolgende groep wordt er ondertussen naar elkaar gekeken voor de 3e plek. De vogels zijn gaan vliegen voorin. .
   6. 18 uur 54. Nog 5 kilometer. We naderen de laatste 5 kilometer. Kiest een van de 2 leiders nog voor een late uitval? Met een voorsprong van 1'30" kan er alvast wel even gespeculeerd worden in de laatste hectometers. .
   7. 18 uur 53. Uitputtingsslag. Het gezicht van het leidende duo spreekt boekdelen. Getekend met modder en stof hebben de renners er hier al een zeer lastige koers opzitten. Wie heeft er nog het meeste jus in de benen na 183 kilometer. .
   8. 18 uur 49. In de achtergrond krijgt pechvogel van de dag Tiller opnieuw af te rekenen met pech. Ondertussen rijden Van der Poel en Van der Hoorn richting de laatste 8 kilometer. .
   9. 18 uur 49. Nog 11 km. Met nog 11 kilometer te gaan hebben de 2 leiders een bonus van 1 minuut beet. Beide landgenoten werken nog steeds goed samen. Wie begint als eerste met pokeren? Op papier lijkt Van der Poel de snelste in de sprint. .
   10. 18 uur 45. Zonder ongelukken zullen Van der Poel en Van der Hoorn onder elkaar uitmaken wie deze wedstrijd op zak steekt. Al kan mechanische pech ook nog steeds roet in het eten gooien. .
   11. 18 uur 42. Pech voor Tiller. Het regent ondertussen ook lekke banden op de onverharde stroken van deze wedstrijd. Nu is het Rasmus Tiller die opgehouden wordt door mechanische pech. .
   12. 18 uur 36. 25" voor de 2 leiders. Van der Poel en Van der Hoorn rijden samen een bonus van 25 seconden bij elkaar. Helemaal weg zijn de 2 Nederlanders nog niet, maar dan zullen de achtervolgers wel goed moeten samenwerken. .
   13. 18 uur 34. Samen met Taco van der Hoorn bouwt Van der Poel de voorsprong op de achtervolgers uit. Waagt er nog iemand de sprong? .
   14. 18 uur 31. Aanval van Van der Poel, Van der Hoorn is mee.

    Aanval van Van der Poel, Van der Hoorn is mee

   15. 18 uur 30. Daar gaat Van der Poel! Op 25 kilometer van de streep acht Van der Poel zijn moment gekomen. Taco van der Hoorn probeert nog alle zeilen bij te zetten. Geraakt hij bij zijn landgenoot? .
   16. 18 uur 28. Nog 25 kilometer. Met nog 25 kilometer voor de boeg komen we stilaan in de beslissende fase van deze wedstrijd. Momenteel bestaat de kopgroep nog steeds uit 12 renners na het wegvallen van Van Uden. De achtervolgers met onder meer Benoot volgen al op een minuut. .
   17. 18 uur 18. Voorin krijgt Casper van Uden af te rekenen met een lekke band. Zo wordt de kopgroep herleid tot 12 renners. .
   18. 18 uur 15. De Bondt en Rickaert rijden nu al enkele kilometers de ziel uit het lijf voor Van der Poel en Merlier. Maakt een van de 2 kopmannen hun werk straks af? Ondertussen trekt Van der Hoorn alles nog eens op een lint. .
   19. 18 uur 10. Na zijn val op de Olympische Spelen is het de eerste keer dat Van der Poel opnieuw in actie komt. Voorlopig lijkt de Nederlander geen last te ondervinden van zijn pijnlijke rug. .