Wat een ontknoping! Van der Poel wint Gold Race na knotsgekke comeback in slotkilometer

  Amstel Gold Race
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 265.7 km
  location 10:41: Maastricht - 17:06: Berg en Terblijt
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  04080120160200265.7

   Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft voor een kunststukje gezorgd in de Amstel Gold Race. De Nederlandse kampioen rolde Alaphilippe, Kwiatkowski en Fuglsang op in de slotmeters na een sensationele terugkeer.

   De 54e Amstel Gold Race in een notendop

   • Sleutelmoment: Fuglsang lijkt pas in de laatste lus van het parcours te beseffen dat hij in de spurt kansloos is tegen Alaphilippe. De twee gaan pokeren en geven de rest zo de gelegenheid om er in de laatste kilometer nog over te gaan.
   • Winnaar van de dag: Mathieu van der Poel stak het vuur in de lont door als eerste favoriet te prikken. Daar leek hij niks mee te kopen, maar toen alles in het slot alsnog bij elkaar kwam, toonde de Nederlander zich veruit de rapste.
   • Opvallend: Van der Poel reed dit voorjaar zeven eendagskoersen. Hij won de Grote Prijs van Denain, Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en nu dus de Amstel Gold Race. In Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen werd hij vierde en in Nokere Koerse kwam hij ten val.

   Bekijk de onwaarschijnlijke ontknoping van de Amstel Gold Race

   Van der Poel komt terug uit verloren positie

   Onder een heerlijke lentezon kregen we in het eerste wedstrijduur een hevige strijd om weg te raken. Uiteindelijk vertrokken in drie schuifjes elf man om de eerste paaseieren op te rapen. Onze landgenoten waren met Sprengers, Verwilst, Van Asbroeck en Baugnies het best vertegenwoordigd. De traditionele lange vlucht kreeg nooit veel meer dan acht minuten.

    

   In het peloton knapten Deceuninck-Quick-Step en Astana, de ploegen van het voorjaar tot dusver, het grootste deel van het werk op. Terwijl de kilometers en vooral de hellingen zich opstapelden, haakten er voorin steeds meer mannetjes af. Van der Poel kon zich niet bedwingen en sloeg samen met Izagirre een kloofje, maar die aanval was geen lang leven beschoren.

    

   Dan leek het manoeuvre van Quick-Step beter uitgekiend. Devenyns effende op de Eyserbosweg het pad voor Alaphilippe, die fors doorging en met de altijd gulle Fuglsang de ideale kameraad meekreeg. Achter die twee weigerden Kwiatkowski en Trentin te plooien, al bleven ze steeds op een twintigtal seconden plakken. Nog verderop was de samenhorigheid zoek.

    

   De beslissing leek gevallen en op de laatste Cauberg speelden Alaphilippe en Fuglsang de mogelijke scenario's al af in hun hoofd. Alaphilippe leek niet meer te kunnen verliezen, maar na de Bemelerberg ging het tempo er plots uit. Onder de vod viel Kwiatkowski de twee leiders op de nek en in de laatste kilometer spoelde ook het groepje met de verloren gewaande andere favorieten erover.

    

   Mathieu van der Poel, die voor zijn schijnbaar nutteloze actie eerder in de koers de troostprijs voor de strijdlust had gekregen, schoot alsnog de hoofdvogel af. Hij begon zijn spurt op 300 meter van de streep en kletste iedereen genadeloos uit zijn wiel. Clarke strandde op ruim een lengte en Fuglsang mocht als derde het podium op, maar alle aandacht van de uitzinnige oranje menigte ging naar Van der Poel, de eerste Nederlandse winnaar van de Amstel sinds 2001.

   Van der Poel: "Zag pas de laatste 300 meter dat ik nog kon winnen"

   Lambrecht: "Zat met open mond naar Van der Poel te kijken"

   Vermeersch: "Ik kon het niet geloven toen ik het hoorde op de radio"

   Emotionele Roodhooft: "Hij lijkt bijna de nieuwe Merckx te zijn"

   Amstel Gold Race klassement

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Achter Van der Poel wordt Simon Clarke tweede en pakt Fuglsang nog de derde plek voor de neus van Alaphilippe.
   2. 17 uur 09. Waar kwam die nog vandaan? José De Cauwer.
   3. 17 uur 08. Oef! Even bekomen, want dit is toch een heel straf nummer van Mathieu van der Poel.
   4. 17 uur 07. Van der Poel wint! Het is niet waar! Mathieu van der Poel gelooft het zelf niet, maar vanuit een geslagen positie komt de wonderboy terug en wint hij de Amstel Gold Race. Wat een ongelooflijk einde!
   5. 17 uur 06. Wat gebeurt hier? Het tempo is er grotendeels uit bij Alaphilippe en Fuglsang. Onder de vod komt Kwiatkowski de twee net niet overrompelen en ook de rest is niet meer ver weg!
   6. 17 uur 05. Fuglsang probeert nog eens weg te rijden, maar Alaphilippe volgt makkelijk.

    Fuglsang probeert nog eens weg te rijden, maar Alaphilippe volgt makkelijk

   7. 17 uur 04. Schachmann haakt zijn wagon aan die van Trentin en brengt in zijn zog de groep met Lambrecht terug. Dat is het sein voor Kwiatkowski om te vertrekken.
   8. 17 uur 03. Gepraat vooraan. Fuglsang nestelt zich in het wiel van Alaphilippe, die zijn gezel uit zijn kot probeert te lokken. Ze sparen allebei hun benen voor de sprint, maar daarin is Alaphilippe normaal gesproken zegezeker.
   9. 17 uur 02. Van der Poel gaat in de tegenaanval op 7 kilometer van het einde.

    Van der Poel gaat in de tegenaanval op 7 kilometer van het einde

   10. 17 uur 01. De jonge Bjorg Lambrecht rijdt een stevige koers. Hij knokt met onder anderen Van der Poel voor een dichte ereplaats.
   11. 17 uur . Fuglsang demarreert ferm, maar Alaphilippe afschudden zit er niet in.
   12. 16 uur 59. Fuglsang krijgt Alaphilippe er niet af op de Bemelerberg.

    Fuglsang krijgt Alaphilippe er niet af op de Bemelerberg

   13. 16 uur 58. Nog vijf kilometer! Alaphilippe en Fuglsang zitten op de uitloper van de Bemelerberg. De twee breiden hun voorsprong uit en hebben straks dus nog de tijd voor een fantasietje.
   14. 16 uur 56. Alaphilippe deelt een prikje uit, maar Fuglsang heeft een olifantenhuid. Hij blijft gewoon doorstomen.
   15. 16 uur 55. Ik heb op geen enkel moment de indruk gehad dat Fuglsang iets aan het verzinnen is. Michel Wuyts.
   16. 16 uur 54. De twee koplopers beginnen zo onderhand aan de Bemelerberg, de laatste helling van de koers. Als Fuglsang wil winnen, moet hij stilaan afscheid nemen van Alaphilippe.
   17. 16 uur 51. Trentin is terug! Matteo Trentin wil van geen wijken weten en pikt opnieuw aan bij Kwiatkowski. Mathieu van der Poel heeft een troostprijs beet, hij krijgt de Herman Krott Trofee als meest strijdlustige renner.
   18. 16 uur 50. Frankrijk en Denemarken hebben allebei twee overwinningen in de Gold Race. Stablinski en Hinault waren de Franse laureaten, Riis en vorig jaar Valgren deden de Deense fans juichen.
   19. 16 uur 50. Fuglsang trekt stevig door op de Cauberg, ook Vanendert toont zich in de achtergrond.

    Fuglsang trekt stevig door op de Cauberg, ook Vanendert toont zich in de achtergrond

   Onder een heerlijk zonnetje kregen we in het eerste uur een felle strijd om weg te geraken. In drie schuiven vertrokken elf man om de eerste paaseitjes te rapen. Onze landgenoten waren met Sprengers, Verwilst, Van Asbroeck en Baugnies het best vertegenwoordigd in de lange vlucht, die nooit veel meer dan acht minuten kreeg.

    

   In het peloton knapten Deceuninck-Quick-Step en Astana, de ploegen van het voorjaar tot dusver, het grootste deel van het werk op. Terwijl de kilometers en vooral de bergjes zich opstapelden, haakten er voorin steeds meer pionnetjes af.  Van der Poel kon zich niet langer bedwingen en sloeg samen met Izagirre een kloofje, maar die aanval was geen lang leven beschoren.

    

   Dan leek het manoeuvre van Quick-Step beter getimed. Devenyns effende op de Eyserbosweg het pad voor Alaphilippe, die vastberaden doorging. De Franse topfavoriet kreeg met de altijd gulle Fuglsang ook de ideale kameraad mee. Achter die twee weigerden twee mannetjes te plooien, Kwiatkowski en de kranige Trentin bleven echter plakken op een twintigtal seconden.

    

   Op de laatste Cauberg van de dag ging het er steeds meer op lijken dat Alaphilippe het in de spurt simpel zou gaan halen van Fuglsang, maar plots stokte het tempo bij de koplopers. Onder de vod viel Kwiatkowski hen op de nek en in de laatste kilometers spoelde ook het groepje met de verloren gewaande andere favorieten over de twee vluchters.

    

   Van der Poel, die voor zijn schijnbaar nutteloze actie eerder in de koers de troostprijs voor de strijdlust had gekregen, begon zijn fenomenale spurt op  300 meter van de streep en kletste de rest genadeloos uit zijn wiel. Clarke strandde op ruim een lengte, Fuglsang mocht als derde het podium op, maar alle aandacht van de uitzinnige oranje menigte ging naar Mathieu van der Poel, de eerste Nederlandse winnaar van de Amstel sinds 2001.