• home
 • video
 • pas verschenen

  Valgren is favorieten te slim af in Amstel Gold Race

  Amstel Gold Raceeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekMaastricht - AankomstBerg en Terblijt -
  Afstand263 km
  04080120160200263

   Michael Valgren Andersen heeft na een beklijvende finale de Amstel Gold Race gewonnen. In een spurt met zijn tweeën versloeg de Astana-Deen Roman Kreuziger. De twee reden in de slotkilometers weg uit een elitegroepje. Gasparotto werd 3e, Sagan klopte Valverde en Wellens in de spurt voor plek 4. 

   De Amstel Gold Race in een notendop

   • Een pluim voor: Preben Van Hecke, die bijna 250 kilometer lang in de aanval reed. Toen de grote kanonnen kwamen aansluiten, trok Van Hecke nog eens in het offensief op de laatste helling. Hoedje af.
   • Sleutelmoment: Wanneer Valverde en een ander favorietenkransje de sprong maakt naar Van Avermaet, ontstaat de beslissende breuk in het favorietenpeloton (16 km voor de streep). Teuns en Gilbert zijn niet mee, net als Van Avermaet die zijn inspanning cash betaalt. Wellens is wel mee.
   • Opvallende statistiek: 7 weken geleden blonk Valgren op het podium van de Omloop, vandaag wint hij de Amstel. De laatste die hem dat voordeed, was Eddy Merckx in 1973.

   Wellens mee in elitegroep

   Door een versnelling van Greg Van Avermaet brandde de Amstel Gold Race op 15 kilometer van de streep helemaal los. Een groepje met wereldkampioen Sagan en Valverde maakte de brug naar Van Avermaet. 

    

   Een actie later draaide Valverde alle kraantjes open. Tim Wellens beet zijn tanden kapot en ging mee. Van Avermaet haakte af.

    

   Met 13 apostelen doken we de absolute finale in. Valverde, Sagan, Alaphilippe, Wellens, Gasparotto, Kreuziger, Valgren Andersen en  ook vroege aanvaller Preben Van Hecke waren mee.

   Valgren dropt 2 bommetjes

   Op 3 kilometer voor de streep deelde Valgren Andersen een prikje uit. Wellens probeerde de Deen binnen schot te houden, maar moest passen.

    

   Valgren werd toch nog opgepeuzeld, maar dropte een kilometer later weer een bommetje. Enkel Kreuziger kon de oversteek maken naar de sterke Deen van Astana.

    

   Tweevoudig winnaar Gasparotto probeerde nog in zijn eentje naar de kop van de koers te rijden, maar kwam te laat. In de sprint veegde Valgren gemakkelijk de vloer aan met Kreuziger.

   Valgren: "Mijn vrouw belde net... Grapje, het was Vino"

   Valgren Andersen is een lolbroek. Zo kreeg hij in de winnaarsstoel een telefoontje van teammanager Vinokoerov. “Dat was mijn vrouw”, lachte hij. “Neen neen, Vino wenste me proficiat. Hij zag een heel goed team vandaag."

    

   "Laurens (De Vreese) werkte superhard in het begin. Jakob (Fuglsang) hielp me in de finale. Het was een perfecte dag voor ons.”

    

   Valgren wint vandaag, Mads Pedersen werd 2e in de Ronde van Vlaanderen. Het gaat goed met het Deense wielrennen? “We werken al jaren goed. We misten wel de grote zeges, maar die beginnen nu te komen. We leerden heel goed koersen bij de nationale ploeg. Veel van onze renners zijn nog jong. De toekomst lacht het Deense wielrennen tegemoet.”