Ga naar de inhoud
Van Aert
Wout van Aert groet het publiek in Nice.

Renners in de Tour voorgesteld tijdens sobere ceremonie in Nice

 do 27 augustus 2020 20:14

Corona of niet: tradities zijn er om in stand te houden. Zo ook de ploegenvoorstelling vlak voor de start van de Tour. Met iets minder toeters en bellen, en zeker met veel minder publiek, dan normaal.

De voorstelling van de renners uit de Tour brengt steevast een massa mensen op de been - denken we maar aan de presentatie van vorig jaar op de Grote Markt in Brussel. Door de bekende omstandigheden was het deze keer allemaal iets kleinschaliger.

 

Mondjesmaat waren de mensen op het plein voor het podium toegelaten. De ceremoniemeester deed zijn uiterste best, maar een uitgelaten sfeer kregen we helaas nooit.

 

De voorstelling van de teams was ook een beetje in mineur. Om praktische redenen bleef het meestal gewoon bij het afroepen van de naam van de renner. De zeldzame keer dat er toch iemand een vraag mocht beantwoorden - Sagan, Pinot, Alaphilippe, Bardet en Bernal - kregen we niet meer te horen dan wat gemeenplaatsen.

 

Het meest emotionele moment kregen we bij de hommage van de Franse chouchou Poupou, ofwel Raymond Poulidor. Zijn dood eind vorig jaar kon natuurlijk niet onvermeld passeren, zeker niet aangezien Poulidor zowel als actieve renners maar zeker ook nadien ongekend populair was in de Tour en zeker ook ver daarbuiten.

Eerbetoon aan de overleden Franse wielerheld Raymond Poulidor

Fase per fase

20:15

"Vive Le Tour"

Met een samenwerking tussen de BMX'ers, trommelaars en beatboxers en zowaar met bescheiden vuurwerk komt er een einde aan deze ploegenvoorstelling. "Vive Le Tour!", sluit de ceremoniemeester de avond af.

20:11

Ondanks de hobbelige aanloop naar deze Tourstart maakt Egan Bernal nog een behoorlijk ontspannen indruk. "Ik ben er klaar voor", zegt hij.

20:06

Ineos Grenadiers

Vorig jaar werd Sky vlak voor de Tour Ineos, nu verandert de ploeg niet alleen van naam, maar ook van outfit.

Als allerlaatste wordt natuurlijk titelverdediger Egan Bernal voorgesteld. Hij moet het doen zonder Froome en Thomas, maar wel met Carapaz en Sivakov in steun.

20:03

Deceuninck-Quick Step met Alaphilippe

De laatste 2 teams worden elk apart op het podium geroepen, met als eerste Deceuninck-Quick Step. Vorig jaar won Julian Alaphilippe ei zo na het eindklassement, maar hij zakte in de laatste 2 ritten door het ijs.

19:59

In memoriam Raymond Poulidor

Pinot is een publiekslieveling, maar niemand was populairder in Frankrijk dan Raymond Poulidor, ook na zijn carrière. Uiteraard kan de organisatie van de Tour het overlijden van Poupou, de grootvader van Mathieu van der Poel, niet ongemerkt laten voorbijgaan.

19:56

Publiekslieveling Pinot

Het grootste applaus bij Groupama-FDJ is uiteraard voor Thibaut Pinot. Als alles eindelijk eens meezit voor hem, kan hij misschien wel een aanval doen op het podium.

19:54

Jumbo-Visma

De kwaliteit van de ploegen neemt steeds meer toe. Met Jumbo-Visma zien we de ploeg waarvan misschien wel het meest verwacht wordt, met Roglic en Dumoulin als mogelijke afmakers.

19:48

UAE en Sunweb

UAE-Team Emirates legt zijn boontjes te week op Tadej Pogacar, de jonge Sloveen. Bij Sunweb wordt Tiesj Benoot door de organisatie als de grote blikvanger naar voren geschoven.

19:43

B&B Hotels-Vital Concept

B&B Hotels doet het met de tweetand Coquard (sprints) en Rolland (ritten en/of klassement). Jens Debusschere is de Belgische lijm tussen voor de rest enkel Fransen.

19:42

Movistar

Zoals gewoonlijk komt Movistar met een resem kopmannen aan de start, al lijken die allemaal wat in de soep te draaien. Zelfs bij Valverde beginnen de jaren stilaan te wegen.

19:40

We pauzeren even met een beatbox-groep, die het speeksel vrolijk in het rond laat vliegen. "Move your body" roepen ze de toeschouwers op, maar iedereen moet gewoon braaf op zijn of haar stoeltje blijven zitten.

19:36

AG2R

Bij AG2R uiteraard veel aandacht voor Romain Bardet, de bolletjestrui van vorig jaar. Wij kijken vooral uit naar Oliver Naesen, die iets meer de vrije hand zou krijgen.

19:35

Het wordt een loodzware Tour de France met dit parcours, maar het zal leuk worden om te volgen.

Romain Bardet
19:32

Mitchelton-Scott

Mitchelton-Scott profileert zichzelf als een ploeg vol avonturiers, een tactiek die vorig jaar goed uitpakte. Succes wordt verwacht van bijvoorbeeld van Adam Yates, die voor de Tour al aankondigde volgend jaar voor Ineos te zullen rijden.

19:28

2 Belgen bij Trek-Segafredo

Trek-Segafredo heeft met Mollema en Porte twee ervaren rotten geselecteerd. Stuyven en Theuns mogen zich wentelen in de vrijbuitersrol.

19:26

Bahrein-McLaren

Enkele stuntrijders op de BMX moeten plaats maken voor Bahrein-McLaren. Zonder Dylan Teuns, want die kreeg op het laatste moment te horen niet geselecteerd te zijn. Bahrein doet het met Landa en Poels in de bergen en Colbrelli in de sprints.

19:21

Het wordt geen makkelijke start van de Tour, met die klimmetjes in de eerste rit.

Caleb Ewan
19:17

Lotto-Soudal

Total Direct Energie kunnen we nu al opschrijven voor zowat elke vlucht van de dag de komende 3 weken, maar wij hebben meer interesse in de ploeg die daarna volgt: Lotto-Soudal start met 5 Belgen, maar toch zal veel afhangen van het vormpeil van Caleb Ewan. Vorig jaar won de Australiër 3 ritten.