VIDEO: Remco Evenepoel blaast bergop kleppers als Yates, Landa en Carapaz weg

  Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) heeft de tegenstand gedegradeerd in de eerste bergrit van de Ronde van Burgos. De nog altijd maar 20-jarige Belg reed iedereen in de vernieling op een col buiten categorie. Als kers op de taart veroverde hij de leiderstrui. "Ik vond het toch zwaar", zei Evenepoel achteraf.

  Waaiers krijgen Evenepoel niet klein

  Met aankomst op een klim stond er vuurwerk op het menu in Spanje en dat kregen we ook. Zelfs vroeger in de rit.

   

  Op weg naar de Picon Blanco sloegen Ineos (voor Carapaz) en BORA (voor Grossschartner) de handen in mekaar. Geholpen door de wind beukten de 2 teams zo hard dat het peloton in stukken brak.

   

  Remco Evenepoel had de trein gemist. Zijn ploeg plooide zich dubbel om Ineos en BORA bij te benen, met succes.

   

  Ondertussen reed er een Belg voorop. Samen met 8 anderen was Edward Theuns meteen na de start in de aanval getrokken. Pas op de slotklim zag hij de favorieten voorbijsnellen.

   

  De mannen van Mitchelton-Scott haalden stevig uit op de Picon Blanco. Eerst ging ex-Vueltawinnaar Simon Yates, daarna de kwieke Colombiaan Chaves.

   

  Evenepoel gaf ze lik op stuk. Op 2 km van de streep plaatste hij zijn demarrage. Niemand zag hem nog terug. Ook kleppers als Landa of Girowinnaar Carapaz niet.

   

  Evenepoel finishte solo en stofte demonstratief zijn werkplunje af. Hij had ze allemaal weggeveegd.

  VIDEO: De aanval en de finish van Remco Evenepoel

  Remco Evenepoel komt solo boven op de Picon Blanco.

  Evenepoel neemt even de tijd om de schouders af te stoffen.

  Evenepoel: "En nu de leiderstrui verdedigen"

  "Ik vond het erg hard", reageerde Remco Evenepoel. "Vooral de wind maakte het zwaar. Tijdens mijn aanval stond er zelfs tegenwind, maar dat was natuurlijk voor iedereen zo."

   

  Aan ritwinst had Evenepoel vanochtend niet gedacht, zei hij. "Ik wilde vooral geen tijd verliezen, maar onderweg kreeg ik vertrouwen. En als je niet probeert, win je ook niet."

   

  Morgen is het weer aan de sprinters in Burgos, zaterdag volgt de slotrit met opnieuw een aankomst bergop. "We doen er nu alles aan om de trui te verdedigen tot het einde, maar het is nog niet binnen", sprak de kopman van Deceuninck-Quick Step voorzichtig.

  Remco Evenepoel doet zijn verhaal.

  uitslag rit 3
  1. Remco Evenepoel in 3u59'09"
  2. George Bennett (NZe) op 18"
  3. Mikel Landa (Spa) 32"
  4. Esteban Chaves (Col)  
  5. Joao Almeida (Por)  
  6. Ben Hermans 52"
  7. Richard Carapaz (Ecu)  
  8. Fabio Aru (Ita) 1'03"
  9. Joel Nicolau (Spa) 1'20"
  10. Mikel Nieve (Spa)  
  algemeen klassement
  1. Remco Evenepoel  in 11u35'16"
  2. George Bennett (NZe) op 18"
  3. Mikel Landa (Spa) 32"
  4. Esteban Chaves (Col) 35"
  5. Joao Almeida (Por) 45"
  6. Richard Carapaz (Ecu) 52"
  7. Ben Hermans  
  8. Fabio Aru (Ita) 1'03"
  9. David De La Cruz (Spa) 1'33"
  10 Mikel Nieve (Spa) 1'35"

  Ben Hermans probeert het vroeger op de slotklim.

  Ronde van Burgos: rit 3

  1. 16 uur 47.
  2. 16 uur 45. Winnaar én leider Evenepoel. Remco Evenepoel slaat een dubbelslag op de Picon Blanco. Hij wint alleen de eerste etappe bergop, hij mag morgen ook de leiderstrui aantrekken. En op de top van de col is storm op komst. Eentje die Evenepoel veroorzaakt heeft? .
  3. 16 uur 44. Remco Evenepoel wint! Hij steekt zijn vingers in de lucht en stoft zijn truitje nog even af: Remco Evenepoel heeft jongens met een groot palmares geklopt. George Bennett wordt 2e, Mikel Landa 3e. .
  4. 16 uur 43. Venga Evenepoel. Spaanse aanmoedigingen voor Remco Evenepoel.
  5. 16 uur 42.
  6. 16 uur 41. Slotkilometer. Nog 1 km: met een opengeritste trui is Remco Evenepoel op weg naar zijn 6e zege van het seizoen. Wat een klasbak. .
  7. 16 uur 40.
  8. 16 uur 38. Demarrage Evenepoel! Terwijl ze leider Adria bijbenen, demarreert Remco Evenepoel! Yates, Landa, Carapaz, Chaves, Bennett... hij rolt ze allemaal op. .
  9. 16 uur 36. Evenepoel met Chaves en Bennett. Chaves (Mitchelton) valt twee keer aan. Evenepoel (Deceuninck) gaat samen met Bennett (Jumbo) in de achtervolging. .
  10. 16 uur 33. Evenepoel met Yates, Carapaz en Landa. Terwijl Ben Hermans eraan is voor de moeite, blijft Remco Evenepoel knap standhouden tussen kleppers als Simon Yates, Mikel Landa en Richard Carapaz. .
  11. 16 uur 33.
  12. 16 uur 31. Mondmaskers. Op de klim spotten we enkele supporters, allemaal keurig met een mondmasker op de snoet. Een voorspel voor de Tour? .
  13. 16 uur 30. Nog 4 km en een bonus van 1'45" voor koploper Adria. .
  14. 16 uur 29. De ploeg van Simon Yates (Mitchelton-Scott) roept Contreras tot de orde. .
  15. 16 uur 27. De Colombiaan Contreras van Astana snelt weg uit de groep en gaat op zoek naar Ben Hermans. Onze landgenoot rijdt in 2e positie. .
  16. 16 uur 25.
  17. 16 uur 24. Leider lost. Voor titelverdediger Sosa (Ineos) is het voorbij. Hij moet lossen in de groep der favorieten, net als leider Grossschartner. .
  18. 16 uur 23. Attente Evenepoel. Simon Yates neemt over. Ook Remco Evenepoel is attent. .
  19. 16 uur 22. Achter Hermans krijgen we heel wat klinkende namen. Carapaz trekt de groep op een lint. .
  20. 16 uur 21. Aanval Ben Hermans. Ben Hermans valt als eerste aan op de Picon Blanco. De Belg van Israël Start-Up Nation heeft er zin in. .