• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Italiaanse Paternoster spurt naar U23-goud met dank aan Frankrijk

  Met Letizia Paternoster heeft een van de favorietes zich tot Europees beloftekampioen gekroond bij de vrouwen. De 20-jarige Italiaanse mag haar ploegmate Elisa Balsamo danken, maar vooral de Franse ploeg, die een razend tempo aanhield in de laatste ronde. Paternoster klopte uiteindelijk de Poolse Marta Lach en de Nederlandse Lonneke Uneken. Shari Bossuyt was de beste Belgische op de 13e plaats.

  De zon bleef opnieuw achterwege en de weg lag er niet droog bij, al bleef de harde regen van vanochtend bij de juniores achterwege. Er werd ook veel minder gevallen door de iets oudere vrouwen.

   

  Op het technische en smalle parcours rekende België op Bossuyt voor de sprint. En de Belgische kopvrouw zat er op het eind ook nog bij, maar ze zat iets te ver: ze moest vrede nemen met een 13e plaats.

   

  België was er op 2 ronden van het einde niet bij in een mooie kopgroep met zijn achten, maar Italië vertrouwde Pirrone niet en mende zelf de achtervolging. De laatste vluchter, de Britse Pfeiffer Georgi, werd teruggehaald door een stevig Frans compartiment.

   

  Frankrijk reed de hele slotronde met 4 rensters vol op kop en liet niemand meer ontsnappen. Maar toen het er in de laatste kilometer op aankwam, waren de Fransen nergens meer te bespeuren. Een beetje bizar. 

   

  Paternoster maalde er niet om. Balsamo, die andere favoriete bij Italië, trok de spurt voor haar aan en de profrenster van Trek-Segafredo maakte het af. Uneken zorgde met brons voor de 9e EK-medaille al voor het gastland.

  Uitslag U23 vrouwen:
  1. Letizia Paternoster (Ita) 92 km in 2u15'00"
  2. Marta Lach (Pol) z.t.
  3. Lonneke Uneken (Ned)  
  4. Maria Martins (Por)  
  5. Franziska Koch (Dui)  
  13. Shari Bossuyt  op 4"
  27. Alana Castrique 10"
  34. Lone Meertens     20"
  48. Britt Knaven 1'21"
  DNF Marthe Truyen