• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Italiaan Dainese spurt naar U23-goud, Thijssen "dacht te veel na"

  Net als bij de U23-vrouwen heeft Italië ook het EK-goud bij de U23-mannen te pakken: Alberto Dainese was met overmacht de snelste van de pelotonspurt in Alkmaar. Hij kon profiteren van zijn landgenoot Alexander Konyshev, die 60 km in de aanval reed en pas op 2 km gegrepen werd. Gerben Thijssen was de beste Belg op de zesde plaats.

  Verslag in Het Journaal:

  Wind speelt hoofdrol

  Waar gisteren de regen de koers bepaalde, was dat vandaag de felle wind met snelheden tot 45 km/u. De organisatie deed een extra veiligheidsinspectie, waardoor de start 10 minuten verlaat werd. De reclamepanelen en -doeken werden waar nodig verwijderd om het gevaar van de wind in te dijken.

   

  Voor de start was er een minuut stilte voor Bjorg Lambrecht, de betreurde profrenner hoorde nog tot de leeftijdscategorie van de beloften. De Belgische ploeg stond daarbij vooraan.

  Wind decimeert peloton, Dainese bereikt doel

  Het was een minuut stilte voor de storm, want al na 500 meter was het koers met de eerste ontsnappingen. Op het technische en smalle parcours met veel draaien en keren in de wind kostte dat snel zijn tol: halfweg koers bleven er van de 152 starters nog maar dik 50 over. En bij de pelotonspurt na 138 km telden we nog maar 33 finishers.


  Italië zat in een zetel, want na 6 van de 12 ronden muisde Alexander Konyshev er met de Noor Hvideberg vanonder. De Belgen waren bedrijvig in de achtervolging en haalden met de Deen Jorgensen en de Tsjech Kelemen twee tegenvluchters terug, maar het kopduo was sterk.

   

  In de voorlaatste ronde was de pijp van Hvideberg toch uit en stond Konyshev er alleen voor. De zoon van de Russische ex-prof Dmitri Konysjev hield verrassend lang stand en werd pas op 1.700 meter van de finsh bijgehaald onder impuls van Nederland en vooral Polen.

   

  Het beste van de Belgen was eraf: Thijssen sleepte nog een 6e plaats uit de brand, maar had geen verhaal tegen Dainese. De Italiaan, die van dit EK zijn hooffdoel van het jaar had gemaakt, zat even ingesloten, maar kwam er nadien flink uit. De Deen Niklas Larsen en de Est Rait Arm mochten mee op het podium.

   

  Het is het derde EK-goud voor Italië, na Letizia Paternoster gisteren bij de U23-vrouwen en Andrea Piccolo in de tijdrit bij de junioren. Nederland doet nog beter met 4 keer goud.

  Uitslag EK U23:
  1. Alberto Dainese (Ita) 138 km in 3u08'53"
  2. Niklas Larsen (Den) z.t.
  3. Rait Ärm (Est)  
  4. Stanislaw Aniolkowski (Pol)  
  5. Nils Eekhoff (Ned)  
  6. Gerben Thijssen  
  7. Stefan Bisseger (Zwi)  
  8. Robin Froidevaux (Fra)  
  9. Michele Gazzoli (Ita)  
  10. Matthew Walls (GBr)  

  Thijssen: "Miste zelfvertrouwen. Ik dacht te veel na door Lambrecht"

  Thijssen had het graag beter gedaan dan de zesde plaats: de renner van Lotto Soudal was de vooruitgeschoven sprinter van de Belgische ploeg, maar miste zelfvertrouwen. "Heb ik dat wel, dan sprint ik hier sowieso naar een tweede plaats en dat is doodjammer, want ik wilde Bjorg eren met een mooi resultaat."

   

  "Ik heb de hele koers afgezien, liet dat ook weten aan de bondscoach en zat heel vaak achteraan dat eerste pelotonnetje", begon Thijssen. "Ik schoof wel op, maar verzeilde weer achteraan, iedere keer opnieuw."

   

  "Ik mis gewoon vertrouwen in de koers, want aan mijn benen lag het niet. Ik had echt toegewerkt naar dit EK. Door wat gebeurd is met Bjorg, was ik volledig van de kaart. Dat speelt al de hele week, het was mentaal heel zwaar. Ik wilde hem eren met een mooi resultaat, maar ik dacht gewoon te veel na tijdens de koers en dat mag je niet doen. Ik liet me voortdurend wegdrummen en dat mag je niet laten gebeuren."

   

  "Ik vertelde ook dat ik niet wou sprinten, want ik voelde me slecht, maar uiteindelijk was dat niet waar, want ik had nog enorm veel kracht in die sprint.  In de finale pepte Stan Dewulf me op, zei hij me dat ik toch mee moest sprinten", vervolgde Thijssen.

   

  "En op het eind pakten we die vluchters nog. Ik had er wel vertrouwen in dat we hen nog zouden grijpen. In de sprint zat ik veel te ver, 25e of 30e positie. Toen ik aanzette, zat er nog veel "macht" op, kwam ik nog heel dicht, maar ik kwam gewoon van te ver. Ook in de sprint dacht ik nog te veel na en dat mag eigenlijk ook niet. Maar dat is normaal na wat er gebeurd is. Ik moet echt werken aan mijn mentale sterkte, want dat moet beter in de volgende koersen."

  Tweets over de wedstrijd:

  Fase per fase

  1. 11 uur 04. De organisatie heeft er alles aan gedaan om de koers in veilige omstandigheden te laten plaatsvinden. Er zijn winden tot 6 Beaufort voorspeld, dus de meeste reclamepanelen en doeken zijn weggehaald, zodat die minder makkelijk wind kunnen vangen. Renaat Schotte.
  2. 11 uur 02. Commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. Vanaf 11u kunt u de koersbeelden volgen met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. De uitzending op Eén wordt gestreamd op deze pagina.
  3. 10 uur 04. 138 km voor beloften. De U23-mannen werken vanochtend hun EK af: om 9u zijn ze vertrokken voor 138 km (12 rondjes van 11,5 km). Het is slecht weer in Alkmaar: de wegen liggen er nat en glad bij en de wind waait fel (45 km/u).