• home
 • video
 • pas verschenen

  Dylan Groenewegen knalt naar de winst in Koolskamp Koers

  Dylan Groenewegen heeft de 103e editie van Koolskamp Koers gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was in de massasprint duidelijk sneller dan John Degenkolb en Jasper Stuyven.

  Kroniek van een aangekondigde sprint

  Het wedstrijdverloop van Koolskamp koers lag binnen de lijn van de verwachtingen. Een kleine groepje kreeg wat vrijheid en op het einde werd er gesprint voor de overwinning.

   

  In de 103e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen waren het 4 renners die al vroeg in de koers het hazenpad kozen: Boucher, Bugter, De Bock en Meijers werkten goed samen en fietsen een maximale voorsprong van ruim 4 minuten bij elkaar.

   

  In de achtervolging regelden de sprintersploegen het tempo. Lotto-Soudal had met André Greipel ook een kanshebber in de gelederen, maar dat Duitser voelde zich niet lekker en stapte onderweg in de volgwagen.

   

  Het liedje van de vluchters was uit op 18 kilometer van de streep en dat was het sein voor een drie vrijbuiters om weg te springen. Onder meer Van Keirsbulck kon nog de aansluiting maken, maar de sprintersploegen roken de overwinning.

   

  In de voorspelde massaspurt had Groenewegen geen gankmaker nodig om naar de zege te knallen. Met sprekend gemak zette hij Trek-renners Degenkolb en Stuyven op een lengte.

  "Ideale trein van Trek"

  Dylan Groenewegen snelde naar zijn 13e zege van het seizoen. "Ik moest in de laatste rechte lijn nog even een omweg maken om het te halen. Trek-Segafredo was voor mij mijn ideale trein", vertelt de 25-jarige Nederlander.

   

  "Ik zat in het wiel van John Degenkolb en wou eerst langs rechts gaan maar zag dat er daar geen plaats was dus besloot ik om even in te houden en vol op links door te gaan. Met het gekende gevolg."

   

  "Ik kan alleen maar tevreden zijn met mijn seizoen. Dat begon al met een overwinning in de Ronde van Dubai en nu in september kan ik het nog steeds. De komende dagen hoop ik mijn aantal nog wat op te krikken."

  Uitslag Koolskamp Koers (1.1)

  1. Dylan Groenewegen (Ned) 186 km in4u14'33"
  2. John Degenkolb (Dui) z.t.
  3. Jasper Stuyven  
  4. Emiel Vermeulen  
  5. Bram Welten (Ned)  
  6. Jonas Van Genechten  
  7. Baptiste Planckaert  
  8. Kenny Dehaes  
  9. Sean De Bie  
  10. Yoeri Havik (Ned)  

  Fase per fase

  1. 17 uur 10. Groenewegen wint! Dylan Groenewegen maakt het af en sprint autoritair naar de zege. De Nederlander is sneller dan Degenkolb en Stuyven.
  2. 17 uur 09. We gaan naar een sprint. Op een rotonde heeft het peloton de vluchters bij de nek. Nog 1 km tot aan de streep en de verwachte massasprint zit er aan te komen.
  3. 17 uur 08. Het is nog 2 km en het peloton heeft het gat nog altijd niet dicht. Nu moeten ze toch stilaan gaan komen.
  4. 17 uur 07. Alerte Stuyven. Ook Jasper Stuyven zit op het vinkentouw in het peloton. Groenewegen zit in het wiel van de Belg.
  5. 17 uur 06. LottoNL-Jumbo in het verweer. De ploegmaats van Dylan Groenewegen, op papier de snelste man in de koers, zetten zich nu op kop van het peloton. Fietsen zij het gaatje dicht? Het is nog 3 km tot aan de streep.
  6. 17 uur 05. Het gaatje blijft 5 seconden, het peloton heeft de zes in het vizier. Nog 4 km te gaan. Het wordt bijzonder moeilijk voor de dappere vluchters om voorop te blijven.
  7. 17 uur 04. Onder impuls van een gretige Van Keirsbulck jassen de 6 leiders stevig door. Nog 5 km.
  8. 17 uur 04. Zes koplopers. Met twee renners in zijn zog heeft Van Keirsbulck het gaatje met de drie vluchters toegereden. Het peloton volgt op een vijftal seconden.