• home
 • video
 • pas verschenen

  Ackermann houdt Stuyven af na chaotische sprint in Brussels Cycling Classic

  Duits kampioen Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) heeft de Brussels Cycling Classic op zijn erelijst gezet. De Duitser was de snelste in een chaotische massasprint, die ontsierd werd door een valpartij. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) eindigde op de tweede plaats.

  Bekijk de slotkilometer: Ackermann wint de sprint

  Naesen voert show op, Ackermann wint ontregelde sprint

  Oliver Naesen had de Brussels Cycling Classic uitgekozen voor een doorgedreven training. De Belgische kampioen van vorig jaar trok al na 5 kilometer in de aanval met 4 kompanen. Naesen speelde dan nog even een spelletje met tegenaanvaller Cavagna, maar daarna liet hij begaan.

   

  De laatste vluchter, Lars Bak, werd op 10 kilometer van de finish gegrepen en een massasprint leek onvermijdbaar. Dries De Bondt deed nog een schuchtere poging, maar de sprintersploegen lieten niet begaan.

   

  Bora-Hansgrohe en FD-Groupama hadden het sterkste treintje, maar hun sprint werd nog ontregeld door een valpartij. Twee renners van AG2R reden tegen elkaar en verbrodden zo ook de sprint van Jakobsen en Démare.

   

  Pascal Ackermann had daar geen last van. De Duitse kampioen van Bora snelde naar de zegebloemen en behaalde zijn eerste zege in België. Jasper Stuyven was nog zijn dichtste belager op enkele lengtes. 

  Uitslag:

  1. Pascal Ackermann (Dui) 201 km in 4u33'12"
  2. Jasper Stuyven z.t.
  3. Thomas Boudat (Fra)  
  4. Florian Sénéchal (Fra)  
  5. Juan José Lobato (Spa)  
  6. Lorenzo Manzin (Fra)  
  7. Kenny Dehaes  
  8. Bert Van Lerberghe  
  9. Timothy Dupont  
  10. Jonas Koch (Dui)  

  Jasper Stuyven: "Ik denk niet dat er meer inzat"

  Ackermann: "Heel blij met mijn eerste zege in België"

  Fase per fase

  1. 16 uur 20. "Ik denk niet dat er meer inzat". Jasper Stuyven strandde op de tweede plaats. "De sprint was ontregeld door de valpartij", zegt de Belg van Trek. "Ik heb daardoor even getwijfeld en Ackermann had meteen een grote kloof. Ik denk niet dat er meer inzat.".
  2. 16 uur 18. Top 10. 1. Pascal Ackermann (Dui) 2. Jasper Stuyven 3. Thomas Boudat (Fra) 4. Florian Senechal (Fra) 5. Juan José Lobato (Spa) 6. Lorenzo Manzin (Ita) 7. Kenny Dehaes 8. Bert Van Lerberghe 9. Timothy Dupont 10. Jonas Koch (Dui).
  3. 16 uur 18. "Eerste zege in België". "Het was een zware wedstrijd, maar mijn ploegmaats hebben hard gewerkt", was de eerste reactie van winnaar Ackermann. "Het is mijn eerste zege op Belgische bodem, hopelijk volgen er nog.".
  4. 16 uur 12. De renners van AG2R waren de grootste slachtoffers van de valpartij: onder meer Barbier en Dillier lagen op de grond.
  5. 16 uur 11. Ackermann wint! Pascal Ackermann snelt naar de zege in de massasprint, ontsierd door een grote val. De Duitse kampioen houdt Jasper Stuyven af.
  6. 16 uur 11. Massale val in de sprint. .
  7. 16 uur 10. Démare en Ackermann zitten in uitstekende positie in de slotkilometer.
  8. 16 uur 10. Laatste rechte lijn. Welke ploeg kan de rode loper uitlopen voor zijn sprinter?
  9. 16 uur 09. AG2R, Trek, Quick Step en Bora delen de lakens uit in het peloton.
  10. 16 uur 08. Peloton slokt De Bondt op. De aanval van De Bondt was gedoemd om te mislukken. Op 3 kilometer van de finish snelt het peloton hem voorbij.
  11. 16 uur 07. De Bondt krijgt het moeilijk en hapt naar adem.
  12. 16 uur 06. Aanval De Bondt. Dries De Bondt heeft nog wat energie in zijn tank zitten en valt aan op 4 kilometer van de finish. Kan onze landgenoot het volhouden tot aan de finish?
  13. 16 uur 06. De ploegen proberen allemaal een treintje op te zetten om hun sprinter in stelling te brengen. Dat levert veel gewriemel op in het peloton.
  14. 16 uur 01. De wedstrijd lijkt af te stevenen op de verwachte sprint in Brussel. Quick Step-Floors en FDJ-Groupama hebben het heft in handen genomen.
  15. 15 uur 54. Bak is ingelopen. Het lange avontuur van Lars Bak is voorbij. De laatste vluchter is daarmee gegrepen.
  16. 15 uur 54. Turgis gaat onhandig tegen de vlakte in een bocht en sleurt Sprengers mee in zijn val.

   Turgis gaat onhandig tegen de vlakte in een bocht en sleurt Sprengers mee in zijn val

  17. 15 uur 53. Val Turgis en Sprengers. Turgis gaat onhandig tegen de vlakte in een bocht en sleurt Sprengers mee in zijn val. Bak rijdt nu alleen op kop.
  18. 15 uur 51. Het peloton laat de vluchters nog wat spartelen. Dat is het sein voor Sprengers, Bak en Turgis om weg te rijden van Naesen en Cavagna.
  19. 15 uur 42. Naesen en Cavagna beseffen dat het geen zin meer heeft en laten hun ex-medevluchters terugkeren. het peloton is niet echt ver op 20 seconden.
  20. 15 uur 40. Speldenprik Naesen. Cavagna en Naesen werken niet echt goed samen. Naesen wil na de versnellingen van Cavagna niet overnemen en valt dan aan van achter de rug van de Fransman. Die dicht wel weer de kloof.
  21. 15 uur 39. Cavagna valt aan. Het gaat niet snel genoeg voor de Fransman Cavagna. Op de korte hellingen voelt hij zich in zijn sas. Oliver Naesen is de enige die kan volgen.
  22. 15 uur 27. Samensmelting voorin. De twee groepjes voorin zijn bij elkaar gekomen. We hebben een kopgroep van 8 renners.
  23. 15 uur 26. Situatieschets op 35 km van de finish. De 4 koplopers (Naesen, Bak, Gregaard, Van der Lijke) hebben nog 22" voorsprong op 5 achtervolgers (Turgis, Cavagna, Sprengers, Gradek, Wirtgen) en 40" op het peloton, waar Bora werkt.
  24. 15 uur 26. Naesen kan maar net aanrijding met motor vermijden.

   Naesen kan maar net aanrijding met motor vermijden

  25. 15 uur 20. Naesen trekt door. Op de laatste helling van de dag, de Sollenberg, verhoogt Naesen het tempo en zijn medevluchters hebben alle moeite van de wereld om zijn wiel te houden. Wirtgen moet lossen.
  26. 15 uur 16. De drie tegenaanvallers naderen tot op 22 seconden van de kopgroep. Vooral Cavagna van Quick Step-Floors maakt indruk.
  27. 15 uur 10. "Die Cavagna heeft er wel zin in". Commentator Christophe Vandegoor.
  28. 15 uur 09. Drie tegenaanvallers. Cavagna, Sprengers en Gradek zijn weggereden uit het peloton.
  29. 15 uur 02. Quick-Step Floors maakt de wedstrijd hard in het peloton. Dat is geen goed nieuws voor de kopgroep, want zo daalt de voorsprong onder de minuut.
  30. 14 uur 57.

  31. 14 uur 56. Auto op parcours. De 5 vluchters schrikken even op wanneer een auto plots in tegengestelde richting het parcours opdraait.
  32. 14 uur 55. Alsemberg. De vijf vluchters snijden de Alsemberg, vroeger de scherprechter in de Brabantse Pijl, aan. Hierna volgen nog 3 hellingen.
  33. 14 uur 52. In het peloton zijn de sprintersploegen nu echt wakker geworden. Groupama-FDJ (Démare) en UEA (Kristoff) verhogen het tempo. De achterstand van het peloton slinkt: 1'35".
  34. 14 uur 45. Een uitgekiend plan zit er niet achter de uitval van Oliver Naesen. "Gewoon een beetje koersen, jongen", was het antwoord toen Ruben Van Gucht, onze man op de motor, ernaar vroeg.
  35. 14 uur 35. Livestream. De uitzending op Eén en de livestream zijn gestart. Christophe Vandegoor en Gianni Meersman zitten in het commentaarhokje.
  36. 14 uur 28. Voorsprong slinkt. Het peloton knabbelt aan de bonus van de koplopers. Naesen en co hebben nog 2'20".
  37. 13 uur 09. Oliver Naesen is de grote motor in de kopgroep. Een uitgekiend plan lijkt zijn vroege aanval niet. "Een beetje koersen, jongen", antwoordde hij aan man op de motor Ruben Van Gucht.
  38. 13 uur 03. De kopgroep heeft de Avenues des Boignees bereikt, de derde helling van de dag. De top van de helling ligt op 142 kilometer van de finish.
  39. 13 uur 02. Bak in de kopgroep. Oliver Naesen heeft vooraan het gezelschap van onder meer Lars Bak. De Deen rijdt nu nog voor Lotto-Soudal, maar verlaat de ploeg op het einde van het jaar.
  40. 12 uur 17. Oliver Naesen is op pad getrokken met 5 gezellen onder wie de Kazak Yevgeni Giditsj van Astana.
  41. 12 uur 07. Aanvalspogingen. Op de Vossemberg en de Smeysberg proberen meerdere renners het peloton te ontvluchten, maar voorlopig is er nog geen definitieve afscheiding.
  42. 12 uur 06. In en rond Brussel gaan we op zoek naar een opvolger voor Arnaud Démare. De Fransman was vorig jaar de beste op de Houba De Strooperlaan. Krijgen we opnieuw een sprint?