Portugal wint titanengevecht met Uruguay en mag naar de 1/8e finales

  1. 44' - Geel - Mathías Olivera
  2. 42' - Verv. Nuno Mendes door Raphaël Guerreiro
  3. 38' - Geel - Rúben Neves
  4. 6' - Geel - Rodrigo Bentancur
  1. 90+3' - Doelpunt strafschop - Bruno Fernandes (2 - 0)
  2. 89' - Geel - Rúben Dias
  3. 86' - Verv. Mathías Olivera door Matías Viña
  4. 82' - Verv. William Carvalho door João Palhinha
  5. 82' - Verv. Cristiano Ronaldo door Gonçalo Ramos
  6. 82' - Verv. João Félix door Matheus Nunes
  7. 77' - Geel - João Félix
  8. 73' - Verv. Edinson Cavani door Luis Suárez
  9. 72' - Verv. Darwin Núñez door Maximiliano Gómez
  10. 69' - Verv. Rúben Neves door Rafael Leão
  11. 62' - Verv. Matías Vecino door Giorgian de Arrascaeta
  12. 62' - Verv. Diego Godín door Facundo Pellistri
  13. 54' - Doelpunt - Bruno Fernandes (1 - 0)
  54'goalBruno Fernandes1 - 0
  90+3'penalty goalBruno Fernandes2 - 0

  Portugal heeft na Ghana ook Uruguay aan de kant gezet en plaatst zich zo voor de volgende ronde op het WK. In een kansrijke wedstrijd ontpopte niet Cristiano Ronaldo maar Bruno Fernandes zich tot de afwerker met dienst bij Portugal.

  Portugal - Uruguay in een notendop:

  • Sleutelmoment: Een kwartier voor het einde wordt de aanhoudende druk van Uruguay net niet beloond. Op aangeven van Pellistri haalt Maxi Gomez vanuit het halve maantje in één tijd verschroeiend uit, maar zijn pegel strandt op de paal. Kort daarna is ook Suarez dicht bij de 1-1, hij mikt van dichtbij in het zijnet.

  • Man van de match: Ronaldo zal knarsetanden dat de eerste goal uiteindelijk op naam van Bruno Fernandes kwam, maar er valt niks af te dingen aan de prestatie van zijn ex-ploegmaat bij Manchester United. Fernandes zette in de slotfase ook de zelf afgedwongen penalty om en flirtte zelfs nog twee keer met een hattrick.

  • Opvallend: Na twee speeldagen op dit WK is Bruno Fernandes de enige speler die meerdere assists én goals heeft. Tegen Ghana leidde hij twee goals in, tegen Uruguay trof hij zelf twee keer raak. In zijn laatste vijf wedstrijden voor Portugal was Bruno Fernandes betrokken in acht doelpunten. Hij scoorde vijf keer en gaf drie assists. 

  Sporza: FIFA WK voetbal 2022

  Bekijk de volledige match tussen Portugal en Uruguay (0-2)
  vr 18 november 2022 148 min

  Bentancur vergeet kunststukje te bekronen

  Portugal tegen Uruguay, dat was een heruitgave van de 1/8e finale op het vorige WK. Toen trok Uruguay aan het langste eind dankzij twee treffers van Cavani en die kreeg vandaag bij de Celeste de voorkeur op Luis Suarez. Bij Portugal werd dan weer de 39-jarige Pepe nog eens van stal gehaald om de geblesseerde Danilo te vervangen.

  Portugal had in de eerste helft het leeuwendeel van het balbezit, maar puurde daar amper kansen uit. Een volley van Carvalho, een afgeweken schot van Félix. Niet onaardig allemaal, maar ook niet gekadreerd. Het felle Uruguay hield de deuren goed dicht en kwam zelf ook niet verder dan een kopbal van Gimenez op het dak van het doel.

  Rond het halfuur pakte Bentacur plots uit met een heerlijke klasseflits. Hij zette Dias en Carvalho in de wind met een magistrale dribbel, maar vergat zijn actie te bekronen. Oog in oog met Costa kreeg hij de bal net niet voorbij de doelman. De schreeuw van frustratie galmde door het Lusail-stadion.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fernandes loodst Portugal naar 1/8e finales

  Een veldbestormer met een regenboogvlag zorgde voor de eerste opwinding na de rust, maar enkele minuten later eiste Ronaldo de aandacht op. Hij aaide een voorzet van Bruno Fernandes en verlengde de bal in doel. Of dat wou hij iedereen toch laten geloven. De beelden toonden een ander verhaal, de openingsgoal kwam op naam van Fernandes.

  Cavani kreeg enkele minuten later al een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar zijn volley ging helemaal de mist in. Met enkele frisse krachten tussen de lijnen voerde Uruguay de druk stelselmatig op. Een pegel van Maxi Gomez strandde op de paal, Suarez besloot van dichtbij in het zijnet, De Arrascaeta botste op doelman Costa.

  Portugal zag af en toe sterretjes, maar trok finaal toch het laken helemaal naar zich toe. In de slotfase ging de bal op de stip voor hands van Gimenez en Bruno Fernandes zette de penalty feilloos om. Bijna werd het zelfs nog een hattrick voor de middenvelder, doelman Rochet en de paal staken er een stokje voor.

  Portugal is dankzij de 6 op 6 nu al zeker van een plek in de 1/8e finales. Voor Uruguay wordt het op de slotspeeldag nog flink knokken in de wedstrijd tegen Ghana.

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 101 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 101. Einde. Portugal heeft zijn ticket voor de 1/8e finales te pakken. Na Ghana klopt het nu ook Uruguay. Bruno Fernandes opende met wat meeval de score en besliste de wedstrijd helemaal met een penaltytreffer in de extra tijd. Uruguay maakte nochtans lang aanspraak op de gelijkmaker, maar Costa en de paal staken er een stokje voor. .
  3. Fernandes op de paal! Opnieuw een kans voor Bruno Fernandes en wéér is hij dicht bij een derde goal. Hij haalt hard uit vanaf de rand van de zestien, maar zijn schot strandt op de paal. . tweede helft, minuut 99.
  4. tweede helft, minuut 99. Doelman en paal houden Fernandes van een hattrick.

   Doelman en paal houden Fernandes van een hattrick

  5. tweede helft, minuut 98. Geen derde goal voor Fernandes. Bijna een hattrick voor Bruno Fernandes. Hij haalt aan de tweede paal in één tijd uit vanuit een scherpe hoek, maar raakt de bal niet helemaal goed. Rochet moet toch redding brengen. .
  6. tweede helft, minuut 97. Fernandes zorgt voor zekerheid vanaf de stip: 2-0.

   Fernandes zorgt voor zekerheid vanaf de stip: 2-0

  7. tweede helft, minuut 94. 9 minuten extra. We zijn intussen al een eind gevorderd in de extra tijd. In totaal komen er 9 minuten bij. .
  8. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 93 door Bruno Fernandes van Portugal. 2, 0.
  9. tweede helft, minuut 93. Fernandes met zijn tweede! Bruno Fernandes dwong de penalty zelf af met een knappe actie en zet die ook feilloos om met zijn kenmerkende sprongetje. Rochet kiest de verkeerde kant, Uruguay hangt in de touwen. .
  10. tweede helft, minuut 91. Penalty! De beelden laten geen twijfel mogelijk, de bal gaat op de stip voor Portugal. Is dit de genadeslag voor Uruguay? .
  11. Penalty voor Portugal? Bruno Fernandes claimt een penalty na hands van de glijdende Gimenez in de zestien. Scheidsrechter Faghani laat begaan, maar wordt door de VAR naar de monitor geroepen. . tweede helft, minuut 90.
  12. Gele kaart voor Rúben Dias van Portugal tijdens tweede helft, minuut 89
  13. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Uruguay, Matías Viña erin, Mathías Olivera eruit
  14. tweede helft, minuut 85.
  15. tweede helft, minuut 82. Ronaldo naar de kant. De wedstrijd van Ronaldo is voorbij. Hij wordt naar de kant gehaald. Geen doelpunt dus voor hem, de treffer is door de FIFA officieel toegewezen aan Fernandes. Ook Felix en Carvalho worden gewisseld. Palhinha, Ramos en Nunes mogen de slotfase volmaken. .
  16. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Portugal, João Palhinha erin, William Carvalho eruit
  17. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Portugal, Gonçalo Ramos erin, Cristiano Ronaldo eruit
  18. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Portugal, Matheus Nunes erin, João Félix eruit
  19. tweede helft, minuut 81. Druk van Uruguay houdt aan. De Uruguayaanse aanvalsgolven blijven nu komen. Varela gooit de bal in de zestien en daar brengt Cancelo redding voor Portugal. Hij kopt de bal weg voor de neus van Suarez. .
  20. De Arrascaeta niet voorbij Costa. Het is nu toch bibberen voor Portugal. Valverde stuurt de uitstekend ingevallen De Arrascaeta de zestien in. Die probeert iets moois, maar krijgt de bal niet voorbij Costa. . tweede helft, minuut 80.