Portugal ontsnapt in het slot tegen Ghana.

Portugal bibbert naar zege tegen Ghana, Ronaldo opent spektakelmatch met mijlpaal

 do 24 november 2022 18:39
 1. 45' - Geel - Mohammed Kudus
 1. 49' - Geel - André Ayew
 2. 57' - Geel - Alidu Seidu
 3. 65' - Doelpunt strafschop - Cristiano Ronaldo (1 - 0)
 4. 66' - Verv. Alidu Seidu door Tariq Lamptey
 5. 73' - Doelpunt - André Ayew (1 - 1)
 6. 77' - Verv. Mohammed Kudus door Osman Bukari
 7. 77' - Verv. André Ayew door Jordan Ayew
 8. 78' - Doelpunt - João Félix (2 - 1)
 9. 80' - Doelpunt - Rafael Leão (3 - 1)
 10. 88' - Verv. Cristiano Ronaldo door Gonçalo Ramos
 11. 89' - Doelpunt - Osman Bukari (3 - 2)
 12. 90+1' - Geel - Danilo Pereira
 13. 90+5' - Geel - Bruno Fernandes
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 24/11/22 - 17:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
65'
Cristiano Ronaldo
65'
Cristiano Ronaldo
1 - 0
73'
André Ayew
1 - 1
André Ayew
73'
78'
João Félix
78'
João Félix
2 - 1
80'
Rafael Leão
80'
Rafael Leão
3 - 1
89'
Osman Bukari
3 - 2
Osman Bukari
89'

Het stond in de sterren geschreven dat Cristiano Ronaldo de spotlights zou opeisen. De Portugees opende tegen Ghana de score met een historische (en discutabele) penaltytreffer. Een gelijkmaker deed de schaduwfavoriet twijfelen, maar Bruno Fernandes gidste Joao Felix en Rafael Leao naar cruciale goals. Een enorme flater van Portugal-doelman Diogo Costa in de slotminuut zorgde nog bijna voor de 3-3.

Portugal - Ghana in een notendop:

 • Sleutelmoment: Portugal schrikt even bij de gelijkmaker van Ayew, maar de troepen van Fernando Santos antwoorden scherp. In twee minuten tijd weten de Portugezen twee keer te scoren. Het is nog even bibberen, maar Ghana komt niet verder dan de 3-2.
 
 • Man van de match: Bruno Fernandes regisseerde zijn land in de tweede helft naar de zege. Hij bediende eerst Joao Felix voor de 2-1 en deed dan hetzelfde voor Leao bij de 3-1.
 
 • Opvallend: Een nieuw record voor de doelpuntenmachine. Cristiano Ronaldo zette een elfmeter om en is zo de eerste speler in de geschiedenis die op 5 verschillende WK's kon scoren.
 
 • Opvallend (bis): Ronaldo kreeg bijna een hartinfarct. In het ultieme slot kon Inaki Williams doelman Diogo Costa bijna op een sluwe manier verschalken. Zo ver kwam het uiteindelijk niet.

Twijfelachtige duwfout, twijfelachtige strafschop

Portugal en Ghana stonden nog maar één keer tegenover elkaar. Dat was op het WK in Brazilië en wie scoorde toen de beslissende treffer? Juist ja, Cristiano Ronaldo. De Portugese superster, momenteel zonder club, eiste acht jaar later ook de hoofdrol op. 

 

Eerst liet hij oog in oog met doelman Zigi de openingstreffer nog liggen waarna hij ook nog naast kopte. Niet veel later was het toch raak, al ging dat feestje wel niet door. Scheidsrechter Ismail Elfath had een duwfout gezien op Djiku. Hoogst twijfelachtig.

 

Maar Ronaldo was op een missie. Hij wilde als eerste scoren op vijf verschillende WK's en dat lukte hem ook. De ref wees na een lichte duwfout van Salisu plots naar de stip."Dit is compensatie", doelde commentator Peter Vandenbempt op die afgekeurde goal in de eerste helft. Ronaldo maalde er niet om en zette de elfmeter feilloos om. "Siuuu", weerklonk het in het stadion.

Portugal komt met de schrik vrij

Het was nog maar het begin van een bijzonder aantrekkelijke tweede helft, want uit het niets stond het plots 1-1. Kudus, prima partij, met het overzicht en Ayew met het kattenpootje: 1-1.


Iets waar ze bij Portugal geen rekening mee hielden, maar de reactie bleef niet lang uit. Joao Felix pakte uit met een stiftballetje voor de 2-1 waarna de ingevallen Leao de boeken dicht leek te doen.


Wedstrijd gespeeld dacht Santos en hij haalde Ronaldo, Bernardo Silva en Felix naar de kant. Het venijn zat echter nog bijna in de staart. Bukari met de 3-2 en een viering op z'n Ronaldo's.

 

Die laatste gooide er vanop de bank een stevige Portugese vloek tegenaan. In de allerlaatste minuut was Inaki Williams doelman Diogo Costa bijna te slim af, maar bij het afdrukken gleed de speler van Athletic de Bilbao onderuit. Het was nipt, maar Portugal heeft de eerste driepunter dan toch op zak.

Fase per fase

18:58

Einde

Portugal heeft de drie punten op zak, maar het heeft daar wel voor moeten knokken. In de tweede helft wiste Ayew de openingstreffer van Ronaldo uit. De Portugezen liepen dan uit tot 3-1, maar Ghana kwam nog even terug. Verder dan de 3-2 kwamen de Afrikanen niet meer.

18:58

Bijna Williams met de 3-3!

Inaki Williams verstopt zich achter doelman Diogo Costa en kan zo bijna profiteren van een onoplettendheid. Maar de speler van Athletic de Bilbao glijdt net op het verkeerde moment uit.

90+11' tweede helft
90+10'

Onwaarschijnlijke slotseconde! Ghanees probeert het sluw te spelen en snoept doelman de bal af, maar glijdt dan weg

90+5'
90+5'

Er heerst nervositeit bij de Portugezen.

Peter Vandenbempt
90+2'

9' extra

De partij zit er nog niet helemaal op. We krijgen nog 9 minuten extra tijd. Nog wel een poos voor Ghana om op zoek te gaan naar de gelijkmaker. 

90+1'
90+1'

Toch nog spanning? Ghana scoort late aansluitingstreffer: 3-2

90+1'

9 - extra time

Er komen 9 minuten extra tijd bij.
90'

Bukari maakt er 3-2 van!

Wedstrijd gespeeld? Niet dus, want Ghana leeft nog. De ingevallen Bukari kopt het leer prima binnen en viert dan op z'n Ronaldo's. Die laatste vloekt eens stevig op de bank.

88'

De wedstrijd is gespeeld, zo weet ook Fernando Santos. Hij haalt Ronaldo, Felix en Bernardo Silva naar de kant. 

86'

Leao heeft maar 1 baltoets nodig om de 3-1 op het bord te zetten

85'
83'

Ronaldo zet zijn turbo een keer op gang. Hij stormt op Zigi af, maar die heeft het laatste woord. Er wordt wel gefloten voor buitenspel, maar dat was toch twijfelachtig. 

81'

En daar is Leao met de 3-1!

Portugal schakelt een versnelling hoger. Bruno Fernandes krijgt andermaal veel ruimte en speelt perfect in op Leao. De invaller maakt, randje buitenspel, meteen zijn eerste WK-treffer.