Ga naar de inhoud
Het WK eindigt voor de Belgen in de groepsfase.

Wat een ontgoocheling: WK eindigt in poules voor Rode Duivels, ondanks grote kansen Lukaku

 do 1 december 2022 17:53
Kroatië
einde
0-0
België
  1. 64' - Verv. Andrej Kramaric door Mario Pašalic
  2. 67' - Geel - Leander Dendoncker
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 01/12/22 - 16:00

  Het WK van de Rode Duivels is nu al voorbij. In een meeslepende partij tegen Kroatië bleven de Belgen overeind, maar kwamen ze evenmin tot scoren. Romelu Lukaku liet tot vier keer toe een enorme kans liggen. Was dit nu het einde van onze Gouden Generatie?

  Kroatië-België in een notendop:
  • Sleutelmoment: Pas na de inbreng van Romelu Lukaku in de tweede helft maken de Rode Duivels iets klaar voorin. Tot vier keer toe krijgt hij de bal niet in doel, waardoor de Belgen het toernooi moeten verlaten.
   
  • Man van de Match: De jonge Josko Gvardiol hield bijna in zijn eentje de Kroaten in de wedstrijd in het slot. De 20-jarige centrale verdediger zal de Europese topclubs voor het uitkiezen hebben na dit WK.
   
  • Opvallend (I): Voor het eerst in de 21e eeuw zijn de Rode Duivels er niet in geslaagd de groepsfase van een groot toernooi (EK/WK) te overleven. Onaanvaardbaar voor de nummer 2 van de wereld.
   
  • Opvallend (II): In drie groepswedstrijden scoorden de Belgen slechts één doelpunt. Het is al van 1938 geleden dat de Rode Duivels zo weinig scoorden op een WK.

  Lag een basiself van de Rode Duivels ooit al zo onder de loep als die tegen Kroatië?


  De bal lag bij Roberto Martinez, die de gedurfde keuzes niet schuwde. Plots was er een basisplaats voor Dries Mertens en Leandro Trossard, ook Yannick Carrasco en Axel Witsel kregen het vertrouwen.


  Eden Hazard en Romelu Lukaku? Jokers voor de tweede helft.


  Het was een gok waarbij het dubbeltje na amper 8 seconden al bijna verkeerd viel. Perisic knalde meteen een kans zo’n metertje naast. Binnen dezelfde openingsminuten kwamen de Kroaten nog eens gevaarlijk opduiken - zonder gevaar.


  Criticasters slepen de messen al, believers zagen dat de Duivels nog leefden.


  Én rond het kwartier zelfs goeie mogelijkheden op een openingstreffer forceerden. Er was een schotje van Carrasco, maar vooral een huizenhoge kans voor Mertens. Eindelijk verstuurde De Bruyne eens zo’n typische splijtende pass naar de pocketspits. Alleen kon Mertens een gebrek aan hoogvorm niet verbloemen: zijn plaatsbal verdween ver over.

  Zonde.


  Zeker toen enkele minuten later - we waren nog steeds het openingskwartier - Kroatië een strafschop kreeg. Weer een ongelukkige fout van Carrasco in de zestien.

  Gelukkig begon in de controlekamer van de VAR een lampje te knipperen. De buitenspelmachine had offside gezien die met het blote oog eigenlijk niet zichtbaar was.


  Wij klaagden - in tegenstelling tot de voetbalromantici - niet.

  Lukaku als joker

  Na een waanzinnige openingsfase viel er een relatieve rust over de match. Ondanks de controle bij de Kroaten gingen de Duivels met 0-0 rusten.


  Het Perfect Plan van Martinez lag nog op schema. Enter de eerste joker: Romelu Lukaku - nog maar eens de redder van het vaderland?


  Op aangeven van zijn bloedbroeder KDB leverde dat toch onmiddellijk een kopkans op. Aan de overkant moest Courtois drie keer redding brengen. In zijn honderdste match zou de jubilaris niet gevloerd worden.


  Alleen moesten de Duivels wel zélf nog scoren.


  Hoe vaak zal dat ene moment in minuut 60 in de toekomst nog door de Belgische hoofden spoken?


  De Bruyne zonderde Carrasco perfect af voor doel, maar die botste alweer op Livakovic. De lastige rebound krulde Lukaku vol op de paal.

  Last Dance is slow geworden

  Zouden er nog zo’n kansen komen?


  Ja, dus. Vijf minuten voor tijd verdween een voorzet van Meunier via Lukaku ongelukkig naast. En in minuut 90 was er hét moment van de ingevallen Thorgan Hazard. Romelu had hem maar binnen te duwen, maar besloot kansloos met de borst.


  Maanden zonder wedstrijdritme wis je nu eenmaal niet zomaar uit …


  Symptomatisch voor het WK van de Rode Duivels. Te veel sleutelspelers haalden niet hun topniveau. Twee compleet ondermaatse en één prima prestatie: veel te weinig.


  Qatar was geen sierlijke last dance van de Gouden Generatie, maar een slow waarbij geregeld op tenen werd getrapt.


  Hoe ziet de toekomst van onze nationale ploeg - zonder Martinez, bleek achteraf - er straks uit als de eerste ontgoocheling is gaan liggen? 

  Bondscoach Kroatië: "We hebben afgezien en hadden geluk"

  Bondscoach Zlatko Dalic stak niet onder stoelen of banken dat zijn Kroatië aan een uitschakeling is ontsnapt. "Het was een heel lastige match. We wisten dat België geen 3 slechte matchen op een rij kon spelen."

   

  "We hebben enkele kansen tegen gekregen, maar hadden geluk dat die niet werden afgewerkt. We hebben nooit gespeculeerd op een gelijkspel, wilden winnen. Nu moeten we recupereren, want we zijn doodmoe."

  Fase per fase
  90+7'

  Het WK gaat dus voort zonder de Belgen. Marokko is groepswinnaar in groep F, Kroatië gaat als tweede mee naar de achtste finales.

  90+6'
  Het is niet vandaag dat de Belgen de kwalificatie verspeelden. De tweede helft was er één om het toernooi met opgeheven hoofd te verlaten.
  Peter Vandenbempt
  90+6'

  De tweede helft van de Belgen was veel beter dan de eerste. Een doelpunt (van Lukaku) hing in de lucht, maar het mocht niet zijn.

  90+5'
  Lukaku is ontroostbaar

  De Gouden Generatie der Belgen is ontroostbaar. Lukaku staat snikkend voorover gebogen, Henry probeert hem te troosten.

  90+5' tweede helft
  90+4'
  Einde WK!

  De Belgen zijn er niet in geslaagd om te scoren in de tweede helft. Het is 0-0 gebleven en dat betekent dat het WK van de Belgen erop zit na de groepsfase.

  90+4'
  Kroaat redt de meubelen net voor de neus van Lukaku
  90+3'

  De slotminuut is ondertussen ingegaan. Het lijkt 0-0 te blijven.

  90+3'
  Gvardiol redt Kroatie!

  De Belgen blijven komen nu. Gvardiol moet alles uit de kast halen om Lukaku het scoren te beletten. Wat een geweldige verdedigende actie van de 20-jarige. 

  90+2'
  Lukaku kan het zelf ook niet geloven.
  Peter Vandenbempt
  90+1'

  Lukaku wordt nog een keer in beeld genomen. Zijn 69e doelpunt had België altijd naar de 1/8e finales van het WK gebracht.

  90+1'

  Waar is de toegevoegde tijd als je hem nodig hebt? We tellen er nu maar 4 minuten bij.

  90+1'
  4 - extra time
  Er komen 4 minuten extra tijd bij.
  90+1'
  Lukaku mist monsterkans in het slot
  90+1'
  Lukaku toch!

  Ai ai ai. Lukaku krijgt nog maar eens een uitstekende kans om de score te openen, maar met zijn buik krijgt hij de bal er niet in. Livakovic raapt op.

  89'

  Livakovic leest een vrije trap van De Bruyne gemakkelijk. De toegevoegde tijd is in in zicht.

  88'

  De Kroaten zijn nu toch al een tijdje tevreden met het gelijkspel. Als alles zo blijft zoals het nu is, dan is Marokko zowaar groepswinnaar. 

  88'
  Lukaku devieert de bal net naast