Duitsland verlaat Qatar al in de groepsfase.

Nieuw Duits WK-drama in groepsfase ondanks zege tegen Costa Rica

 do 1 december 2022 21:56
 1. 10' - Doelpunt - Serge Gnabry (0 - 1)
 1. 58' - Doelpunt - Yeltsin Tejeda (1 - 1)
 2. 70' - Doelpunt - Juan Vargas (2 - 1)
 3. 73' - Doelpunt - Kai Havertz (2 - 2)
 4. 76' - Geel - Óscar Duarte
 5. 85' - Doelpunt - Kai Havertz (2 - 3)
 6. 89' - Doelpunt - Niclas Füllkrug (2 - 4)
 7. 90+3' - Verv. Niklas Süle door Matthias Ginter
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 01/12/22 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
10'
Serge Gnabry
0 - 1
Serge Gnabry
10'
58'
Yeltsin Tejeda
58'
Yeltsin Tejeda
1 - 1
70'
Juan Vargas
70'
Juan Vargas
2 - 1
73'
Kai Havertz
2 - 2
Kai Havertz
73'
85'
Kai Havertz
2 - 3
Kai Havertz
85'
89'
Niclas Füllkrug
2 - 4
Niclas Füllkrug
89'

Na België moet met Duitsland opnieuw een Europees topland het WK-toneel verlaten. Tegen Costa Rica sleepte het maar nipt een zege uit de brand. Kai Havertz zette orde op zaken in het slot, maar moet wel vervroegd zijn koffers pakken in Qatar door de Japanse zege tegen Spanje. 

Costa Rica-Duitsland kort samengevat:

 • Sleutelmoment: In Japan-Spanje wordt het net na de rust 2-1. Duitsland is op dat moment uitgeschakeld en even het noorden kwijt. Costa Rica profiteert om op voorsprong te komen, maar lang duur dat feestje niet. De Duitsers herpakken zich, maar hulp van Spanje krijgen ze niet meer.
 
 • Man van de Match: Wat gaan we Jamal Musiala missen tijdens de rest van het WK. Het 19-jarige supertalent heeft zich tegen Costa Rica nog maar eens op zijn best aan de hele wereld getoond.
 
 • Statistiek: Het is voor Duitsland de tweede opeenvolgende uitschakeling in de eerste ronde. Voor 2018 schopte viervoudige wereldkampioen het 16 keer na elkaar tot minstens de achtste finales.

Duitsland heeft alles onder controle

Duitsland begon met een duidelijke opdracht aan het duel tegen Costa Rica: winnen én liefst met zoveel mogelijk doelpunten verschil.

 

De Mannschaft begon zonder echte diepe spits, maar al na tien minuten kraaide niemand nog om Füllkrug en Havertz. Gnabry kopte een perfecte voorzet van Raum netjes tegen de touwen.

 

Net als tegen Spanje, dat op zijn beurt op voorsprong kwam tegen Japan in de andere wedstrijd, stond Navas in een schiettent. Op pogingen van Goretzka en Kimmich stond hij pal.

 

Ook de jonge Musiala, die alweer een gesel was voor de verdediging, speelde uitstekend. Tien minuten voor de rust had hij de 0-2 aan de voet, maar zijn prachtige dribbel kreeg geen vervolg voor doel. Ook Gnabry krulde naast met zijn rechter.

 

Vlak voor de rust antwoordde Costa Rica dan toch een keer. Raum en Rüdiger gingen achteraan aan het klungelen, maar Fuller profiteerde niet.

Knotsgek scenario na de rust

Meteen na rust werd het heel stil in het Al Bayt Stadium, vooral langs de Duitse zijde. In drie minuten tijd ging Japan op en over Spanje en daardoor kon Duitsland virtueel zijn boeltje pakken.

 

Op basis van het doelpuntensaldo kon het onmogelijk nog over Spanje naar de tweede plaats wippen en dus sloeg de paniek toe achterin bij de Mannschaft.

 

Costa Rica maakte op het uur gelijk via Tejeda, die alert reageerde na een goede kopbal van Campbell, en tien minuten later kwam het zelfs op voorsprong na een bal in de kluts van Vargas, die door Neuer in eigen doel werd gewerkt.

 

De Duitsers vonden nadien wel hun tweede adem dankzij invallers Havertz (2 goals) en Füllkrug (assist en goal), maar de 2-4-eindstand volstond niet voor een plaats in de achtste finales.

 

Spanje scoorde niet meer en dus is Japan verrassend groepswinnaar in de Groep des Doods van dit WK. Net als in Rusland druipen de Duitsers af na de eerste ronde. Zonde van al dat talent, maar achterin stond het gewoon niet goed genoeg bij de viervoudige wereldkampioen.

Fase per fase

90+11'

Duitsland heeft zijn eigen ramen ingegooid op dit WK.

Filip Joos
90+11' tweede helft
90+10'

Einde

Het zit erop in Al Bayt. Duitsland heeft met veel moeite Costa Rica opzij gezet met 2-4, maar door de zege van Japan tegen Spanje mag het niet naar de volgende ronde. Het WK is na de Belgen nog een smaakmaker/schaduwfavoriet kwijt.

90+9'

Het is al lang geen wedstrijd meer. Frappart zou beter affluiten.

Filip Joos
90+8'

Japan wint!

In Japan-Spanje is afgefloten. Het is er 2-1 gebleven en dus zit het WK van Duitsland erop na de groepsfase.

90+7'

Musiala komt na een goede bal van Kimmich nog oog in oog te staan met Navas. De terugkeer van Salas voorkomt de 2-5.

90+6'

De Duitsers blijven met de moed der wanhoop aanvallen. Füllkrug kan koppen, maar de bal valt op het dak van het doel.

90+5'

Net als in Rusland gaan de Duitsers de groepsfase niet overleven. Dat is jammer voor het voetbal, want met Musiala hebben ze toch een van de beste spelers van het toernooi in hun rangen. Wat een genot om naar te kijken.

90+3'

Navas voorkomt de 2-5 nog

Havertz maakt zijn hattrick nog bijna vol. Navas komt goed uit zijn goal en voorkomt de 2-5.

90+3'
90+3'

10 minuten toegevoegde tijd

Er komen liefst 10 minuten toegevoegde tijd bij. Duitsland moet nog 5 keer scoren wil het op basis van het doelsaldo voorbij Spanje. Een goal om de twee minuten: moet lukken.

90+2'

De toegevoegde tijd is ondertussen begonnen. De Duitsers gaan winnen, maar worden niet geholpen door Spanje. Het blijft voorlopig 2-1 voor Japan in de andere groepswedstrijd.

90+1'

Ook Füllkrug pikt zijn goaltje mee

Füllkrug maakt er nog 2-4 van met een binnentikker. Er werd eerst gevlagd voor buitenspel, maar dat is zeker niet het geval. De spits van Werder Bremen pikt toch weer zijn goaltje mee.

90+1'

10 - extra time

Er komen 10 minuten extra tijd bij.
89'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
88'

Alle Duitsers in het stadion zijn enkel nog bezig met Japan-Spanje. Daar is het nog altijd 2-1 voor Japan.

88'

2-4! Ook Fullkrug pikt zijn goaltje mee