En in de 95e minuut winnen 10 Duitsers

  1. 32' - Doelpunt - Ola Toivonen (0 - 1)
  2. 31' - Verv. Sebastian Rudy door Ilkay Gündogan
  1. 90+7' - Geel - Sebastian Larsson
  2. 90+5' - Doelpunt - Toni Kroos (2 - 1)
  3. 90' - Verv. Marcus Berg door Isaac Thelin
  4. 87' - Verv. Jonas Hector door Julian Brandt
  5. 82' - Geel 2 - Jérôme Boateng
  6. 78' - Verv. Ola Toivonen door John Guidetti
  7. 74' - Verv. Viktor Claesson door Jimmy Durmaz
  8. 71' - Geel - Jérôme Boateng
  9. 52' - Geel - Albin Ekdal
  10. 48' - Doelpunt - Marco Reus (1 - 1)
  32'Ola Toivonen0 - 1
  48'Marco Reus1 - 1
  90+5'Toni Kroos2 - 1

  Duitsland heeft 94 minuten op de rand van de uitschakeling gebalanceerd tegen Zweden, tot Toni Kroos alsnog de winning goal kon binnentrappen. Bij een gelijkspel had de wereldkampioen een ticket voor de 1/8e finales niet meer in eigen handen.

  Bekijk de goals uit Duitsland - Zweden (2-1)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Duitsland - Zweden kort samengevat

  • Sleutelmoment: Voetbal is geen simpele optelsom, maar de niet-gefloten strafschopfout van Boateng op Berg had de bijna onwrikbare Zweden misschien wel een niet te overbruggen voorsprong bij de rust kunnen opleveren.
  • Man van de Match: Toni Kroos leed vanavond meer balverlies dan in de rest van zijn carrière samengeteld en had boter op zijn hoofd bij de 0-1. Hij schudde de zorgen van zich af met de schitterende late 2-1  en redde zo het toernooi van Duitsland.
  • Opvallend: Vier keer wereldkampioen, op het podium bij de laatste vier edities en minstens in de kwartfinales op elk toernooi sinds 1954: je kán die dekselse Duitsers gewoon niet uitschakelen in de eerste ronde, zo lijkt het wel.

  Toivonen pakt onzeker Duitsland koud

  Na de nederlaag tegen Mexico was de insteek van de Duitsers duidelijk. De Mannschaft greep Zweden van bij de aftrap bij de keel, maar het waanzinnige balbezit leverde eigenlijk weinig kansen op. Toch leek het alsof een overdonderd Zweden voor een lange avond stond.

   

  De Scandinaviërs hadden echter aandachtig naar Mexico gekeken en loerde op de tegenaanval. Berg had een strafschop verdiend na een fout van Boateng, maar scheids Marciniak noch de VAR greep in. Zweden deed het dan maar volledig op eigen kracht. Kroos verloor de bal en enkele seconden later lepelde Toivonen het leer over Neuer in doel. 0-1 en Duitsland was met stomheid geslagen.

   

  De vloeiende combinaties waren verdwenen en het Duitse vertrouwen leek serieus aangetast. Müller kreeg nog een kansje, maar moest zich in een rare bocht wringen en miste dus. Aan de overzijde wilde Claesson het te mooi doen en redde Neuer prachtig een kopstoot van Berg.

  Kroos slaat Zweedse dromen stuk

  De peptalk van Löw en de inbreng van Gomez deed Duitsland zichtbaar deugd. Weer was er een stormachtige start die deze keer wel wat opleverde. Reus werkte een botsende voorzet met zijn knie langs doelman Olsen. Na een gevaarlijke kopbal van Müller gooiden de Zweden er de beuk in om het Duitse ritme te breken.

   

  Die aanpak werkte slechts een paar minuten. Duitsland bleef kansen bij elkaar voetballen, maar Kroos, Gomez en Werner slaagden er niet in om het kader te vinden. Tussendoor vloog een vluchtschot van Forsberg regelrecht in de armen van Neuer.

   

  Tien minuten voor tijd mochten de boeken dicht voor de Mannschaft, zo leek het. Boateng liep domweg tegen zijn tweede gele kaart aan en dat konden de Duitsers, die moesten winnen om hun lot in eigen handen te houden, echt niet gebruiken. Neuer voorkwam dat invaller Guidetti het op aangeven van Granqvist helemaal onmogelijk maakte.

   

  De tien overgebleven Duitsers gaven - zoals het de Mannschaft betaamt - niet op en bleven komen. Het was alsof de duivel ermee gemoeid was, want Olsen redde een staalharde kopstoot van Gomez en een knal van Brandt stierf tegen de paal. In de allerlaatste minuut van de toegevoegde tijd bevestigde Kroos dan toch alle voetbalclichés met een magistrale krul in de winkelhaak: 2-1.

  "Velen hadden Duitsland er graag zien uitgaan"

  • Matchwinnaar Toni Kroos: "Natuurlijk ben ik schuldig aan de eerste goal. Als je 400 passes geeft per match, kunnen er wel 1 of 2 niet aankomen waar je wil. Nu moeten we aan de recuperatie denken, want we hebben niet veel tijd om Zuid-Korea te kloppen. Algemeen beschouwd vind ik dat we bij momenten echt goed gespeeld hebben, maar we grepen onze kansen niet. We kregen heel veel kritiek, soms terecht, en heel wat mensen in Duitsland zouden blij geweest zijn mochten we vandaag gewipt zijn."
  • Duits bondscoach Joachim Löw: "De zege kwam er in de extra tijd en toen we met zijn tienen stonden. Maar wij verdienden het, want we zijn er altijd in blijven geloven. We bleven in de match. We hebben karakter getoond. Zweden had maar 2 kansen. Je ziet dat zelfs een speler als Kroos een fout kan maken, daarom ben ik zo blij dat hij de tweede goal maakt. Vandaag liep ons passenspel heel wat beter dan tegen Mexico. Als je aanvalt zoals wij gedaan hebben, kan een fout altijd tot een tegengoal leiden. Dit was een van de moeilijkste matchen uit mijn loopbaan."
  • Thomas Müller: "We zijn tot de laatste seconde blijven zoeken naar een doelpunt. Daarvoor werden we beloond. De tegengoal behoorde niet tot het wedstrijdplan. Het was niet vanzelfsprekend om dat nog om te buigen. En zo zie je maar dat op een WK alles mogelijk is. Je kan van de hel in de hemel terechtkomen."
  • Zweeds bondscoach Janne Andersson: "We hebben een prima wedstrijd gespeeld. We hadden een penalty kunnen krijgen en die strafschop kwamen we misschien tekort om stand te houden tegen Duitsland.  Ik neem niemand iets kwalijk, maar dit was wellicht het meest ellendige einde van een wedstrijd uit mijn carrière."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 98. Einde. Duitsland heeft als bij wonder zijn vel gered. Zweden waande zich al in de kwartfinales en de titelverdediger was zo goed als uitgeschakeld, maar een vrijschop van Kroos redde diep in de toegevoegde tijd het toernooi van de Mannschaft.
  3. Gele kaart voor Sebastian Larsson van Zweden tijdens tweede helft, minuut 97
  4. tweede helft, minuut 96. Kroos doet het! Toni Kroos krult een vrije trap vanuit een schier onmogelijke hoek in de verste winkelhaak en bevestigt alle voetbalclichés. Met Duitsers ben je dus echt nooit klaar. Wat een sensationeel einde van de wedstrijd!
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 95 door Toni Kroos van Duitsland. 2, 1.
  6. tweede helft, minuut 94. De gelaatsuitdrukkingen van Löw en Reus na alweer een gerateerde voorzet spreken boekdelen. Met de moed der wanhoop trekken de Duitsers ten strijde.
  7. tweede helft, minuut 93. Pech voor Brandt! Julian Brandt is een pechvogel, dat is nu wel zeker. Net als tegen Mexico vliegt een loeier van de jonge middenvelder tegen de staak. De wereld had er heel anders kunnen uitzien voor Duitsland.
  8. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij Zweden, Isaac Thelin erin, Marcus Berg eruit
  9. tweede helft, minuut 90. Isaac Kiese Thelin van Waasland-Beveren mag mee beton gieten in de toegevoegde tijd. Zweden is o zo dicht bij een fantastisch resultaat tegen Duitsland, maar er worden nog vijf minuten bijgeteld.
  10. tweede helft, minuut 88. Save van Olsen! Gomez torent boven Granqvist uit en kopt staalhard. Gelukkig voor Zweden vliegt de bal in het midden van het doel en heeft Olsen bovendien een gepast antwoord klaar.
  11. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij Duitsland, Julian Brandt erin, Jonas Hector eruit
  12. tweede helft, minuut 87. Löw heeft wel ballen. Hij roept Hector naar de bank en dus staan er nog maar twee verdedigers op het veld bij de Mannschaft. Brengt die gok iets op?
  13. tweede helft, minuut 86. Joachim Löw heeft nog één troef achter de hand. De bondscoach hoopt dat Brandt de tien man van Duitsland alsnog aan de broodnodige zege kan helpen.
  14. tweede helft, minuut 83. De Zweden buiten het numerieke overwicht bijna uit. Granqvist klimt hoog en knikt naar het hoekje, Neuer is er eerder bij dan Guidetti.
  15. Tweede gele kaart voor Jérôme Boateng van Duitsland tijdens tweede helft, minuut 82
  16. tweede helft, minuut 82. Rood voor Boateng. Boateng denkt te ontsnappen na een brute overtreding op Berg, maar wellicht heeft de VAR Marciniak iets ingefluisterd. Twee keer geel is rood en dus moet Boateng ophoepelen.
  17. tweede helft, minuut 81. Poging van Werner. Kimmich trekt de bal strak voor doel. Daar heeft Werner een halve vierkante meter om zijn zin te doen, maar hij verlengt de voorzet een halve meter over de winkelhaak. Duitsland heeft een tweede doelpunt nodig, maar valt dat nog?

  Khedira: "Spelers vervangen zal niet alles oplossen"

  Duitsland bereikte op de voorbije 16 WK's (sinds 1954) altijd minstens de kwartfinales. Als het verliest van Zweden en Mexico wint van Zuid-Korea zit het avontuur van de Mannschaft in Rusland er op in de groepsfase. Dat zou historisch zijn.

   

  Tegen Zweden neemt Jonas Hector normaal zijn plaats op de linksachter opnieuw in. De aanvoerder van FC Köln miste de wedstrijd tegen Mexico, waardoor Marvin Plattenhardt van Hertha Berlijn zijn kans kreeg in de basiself.

   

  Wellicht wijzigt Joachim Löw op nog een aantal plaatsen. Zo lijkt Marco Reus zeker van een basisplaats. "Maar spelers vervangen, zal niet alles oplossen", zegt Sami Khedira. "Als we met dezelfde mentaliteit spelen zoals tegen Mexico zal er niets veranderen."

   

  De wedstrijd wordt gespeeld in het Olympisch Stadion in Sotsji. In dat stadion won Duitsland vorig jaar al zijn wedstrijden op de Confederations Cup. "Dat is leuk voor de jongens die er toen bij waren, maar dit is een volledig ander toernooi", zegt teammanager Oliver Bierhoff.

  Sami Khedira.

  Sami Khedira (rechts) in actie.

  Centrale verdediger Lindelöf opnieuw in de ploeg bij Zweden?

  Na de 1-0-zege tegen Zuid-Korea is het vertrouwen bij Zweden groot. Tegen Duitsland zullen ze meer dan waarschijnlijk een gele muur optrekken. "We hebben een compact team en vallen niet zo vaak aan", zegt middenvelder Emil Forsberg. "We willen eerder vermijden dat de tegenstander doelrijpe kansen creëert." 

   

  Centrale verdediger Victor Lindelöf (foto) miste de eerste wedstrijd van Zweden door ziekte. Hij trainde ondertussen opnieuw met de ploeg en zal er tegen Duitsland dan ook meer dan waarschijnlijk bij zijn.

   

  Zweden en Duitsland speelden in het verleden al 36 keer tegen elkaar, 15 keer won Duitsland, 13 keer ging de zege naar Zweden. De laatste Zweedse zege dateert wel al van 31 maart 1988.

  Victor Lindelöf

  Victor Lindelöf miste de wedstrijd tegen Zuid-Korea door ziekte.