• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Knikje van Ronaldo volstaat voor Portugese 3-punter, Marokko uitgeschakeld

  1. 40' - Geel - Medhi Benatia
  2. 4' - Doelpunt - Cristiano Ronaldo (1 - 0)
  1. 90+2' - Geel - Adrien Silva
  2. 89' - Verv. João Moutinho door Adrien Silva
  3. 86' - Verv. Karim El Ahmadi door Faycal Fajr
  4. 75' - Verv. Younès Belhanda door Mehdi Carcela-González
  5. 70' - Verv. João Mário door Bruno Fernandes
  6. 69' - Verv. Khalid Boutaïb door Ayoub El Kaabi
  7. 59' - Verv. Bernardo Silva door Gelson Martins

  Portugal heeft na de 3-3 tegen Spanje een overwinning geboekt tegen Marokko. Een kopbaltreffer van Cristiano Ronaldo na 4 minuten volstond voor de volle buit. Marokko blijft achter met 0 op 6 en is - als eerste land op deze Wereldbeker - uitgeschakeld voor de 1/8e finales.

  Bekijk de goal uit Portugal - Marokko

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Portugal - Marokko in een notendop:

  • Sleutelmoment: Exact vier minuten had Cristiano Ronaldo nodig om zijn vierde doelpunt van dit WK binnen te koppen. Het vroege doelpunt bepaalde het spelbeeld en bleek genoeg voor de overwinning.
  • Man van de match: De Portugese wereldster was opnieuw bepalend, maar Nordin Amrabat was de gevaarlijkste man op het veld. Het Marokkanse nummer 16 liep tegen Iran nog een hersenschudding op, maar vandaag was het zijn tegenstander Guerreiro die sterretjes zag.
  • Opvallend: Ronaldo scoorde al 85 keer voor Portugal. Geen enkele Europese speler deed ooit beter voor zijn land. Met zijn kopbal stootte hij die andere Real-legende Ferenc Puskas van de troon.

  Ronaldo kopt Portugal al snel op voorsprong

  Na de verrassende nederlaag tegen Iran moest Marokko vol aan de bak tegen Portugal. De Leeuwen van de Atlas begonnen goed met een kopbal van Boutaïb, maar na amper vier minuten toonde de onvermijdelijke Cristiano Ronaldo hoe het moest. Met een buffelstoot liet hij Munir geen kans en moest Marokko al achtervolgen.

   

  Met veel overtuiging en knap combinatievoetbal knokten de Noord-Afrikanen zich terug in de wedstrijd en dat zou linksachter Raphaël Guerreiro geweten hebben. Keer op keer werd hij gepasseerd door Nordin Amrabat, maar de laatste pass bleef telkens uit.

   

  Bijna viel het doelpunt nog aan de overkant. Ronaldo loodste spitsbroeder Guedes knap door de Marokkaanse verdediging, maar met een knappe handreflex hield Munir zijn team in de wedstrijd. Vlak voor de pauze liet Benatia het nog na om de kopbal van Belhanda in doel te verlengen en zo kon Portugal met de kleinste voorsprong gaan rusten.

  Kapitein Benatia mikt zeldzame kansen over en naast

  Hetzelfde spelbeeld kregen we na de rust te zien. Amrabat werd nadrukkelijk gezocht, maar de grootste kansen kwamen er op stilstaande fases. Vlak voor het uur moest Rui Patricio zich helemaal strekken om de kopbal van Belhanda uit zijn doel te duiken. Enkele minuten later viel een vrije trap van Boussoufa voor de voeten van Benatia, maar die knalde over.

   

  Het gevaar kwam niet meer van de Portugezen, die tevergeefs zochten naar een snelle counter. Mehdi Benatia bleef de kansen aan elkaar rijgen, maar op aangeven van Ziyech belandde de bal via zijn rug naast het doel. In de absolute slotfase trapte diezelfde Benatia een zoveelste afvallende bal blind over en zo was het doelpunt van Ronaldo genoeg voor een Portugese zege.

   

  Ondanks een knappe prestatie staat Marokko puntenloos laatst in zijn groep. Het Noord-Afrikaanse land is zelfs als eerste uitgeschakeld voor de volgende ronde, wat er ook gebeurt in het duel tussen Iran en Spanje. 

  Marokkaanse bondscoach: "Getoond dat we kunnen voetballen"

  Hervé Renard, de bondscoach van Marokko, was ondanks het verlies trots op zijn team. "We hebben durf getoond en offensief gespeeld tegen een ploeg die uitblinkt op de counter", zegt de Fransman.

   

  Bij Portugal maakte Cristiano Ronaldo opnieuw het verschil, terwijl het duidelijk was dat Marokko een afwerker mist. "Het is zeker makkelijker voetballen met iemand die aan 1 kans genoeg heeft om te scoren", weet Renard. "We hadden veel kansen, maar we kunnen niemand iets verwijten. Dat is voetbal. Portugal was efficiënter voor doel en heeft gewonnen."

   

  "Het hele Marokkaanse volk mag trots zijn op deze ploeg. Tweeënhalf jaar geleden zijn we samen aan een avontuur begonnen. We waren 81e op de FIFA-ranking, nu zijn we 41e. En na 20 jaar afwezigheid heeft Marokko zich nog eens kunnen plaatsen voor een WK. We hebben hier getoond dat we kunnen voetballen."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde. Portugal rekent af met Marokko. Na vier minuten maakte Ronaldo het enige doelpunt. Marokko liet knap voetbal zien, maar dat leverde geen gelijkmaker op.
  3. tweede helft, minuut 93. Benatia kan maar niet scoren! Na een zoveelste vrije trap valt de bal opnieuw voor de voeten van Benatie, maar ook deze keer trapt hij blind over!
  4. Gele kaart voor Adrien Silva van Portugal tijdens tweede helft, minuut 92
  5. tweede helft, minuut 91. Ziyech toont zich nog eens. Ziyech kapt en draait zich de zestien meter in, maar zijn poging gaat via het hoofd van een woeste Pepe over de achterlijn.
  6. tweede helft, minuut 89. Met Adrien Silva komt de laatste Portugese wisselspeler binnen de lijnen. Joao Moutinho heeft zijn werk gedaan en mag gaan rusten.
  7. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Portugal, Adrien Silva erin, João Moutinho eruit
  8. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Marokko, Faycal Fajr erin, Karim El Ahmadi eruit
  9. tweede helft, minuut 86. Amrabat stond ruim een meter voor zijn ploegmaats in de muur, maar Ronaldo trapt toch. Opnieuw raakt de Portugees niet verder dan het muurtje.
  10. tweede helft, minuut 84. Vrije trap Portugal. Bruno Fernandes blijft veel te lang lopen met de bal. Met een gelukje kan Ronaldo nog met het leer aan de haal, maar dan begaat Da Costa een domme overtreding. Kan Ronaldo deze vrije trap wel over de muur krullen?
  11. tweede helft, minuut 83. Bruno Fernandes heeft even tijd en ruimte om uit te halen, maar in zijn hoofd zal hij iets beters in gedachten hebben gehad dan dit gekraakte schot.
  12. tweede helft, minuut 82.
  13. tweede helft, minuut 81. Carcela kan Soares niet in verlegenheid brengen, maar zijn inspanning levert toch een hoekschop op.
  14. tweede helft, minuut 78. Benatia met de rug. Een nieuwe vrije trap van Ziyech belandt opnieuw bij Benatia, maar via zijn rug valt de bal naast het doel. De Marokkaanse kapitein heeft toch al wat halve kansen gekregen vandaag.
  15. tweede helft, minuut 76. Carcela krijgt zijn eerste minuten. Younes Belhanda maakt plaats voor een nieuwe Marokkaanse Belg. Kan Mehdi Carcela de bakens verzetten voor Marokko?
  16. tweede helft, minuut 75. Vervanging bij Marokko, Mehdi Carcela-González erin, Younès Belhanda eruit
  17. tweede helft, minuut 74. Ronaldo wijst waar Bruno Fernandes moet lopen. De nieuwe kracht gehoorzaamt, maar zijn voorzet lijkt nergens op. Portugal heeft het evenwicht ietwat hersteld.
  18. tweede helft, minuut 70. Wissels langs beide kanten. In de Marokkaanse voorhoede wordt Boutaïb vervangen door El Kaabi. Bij Portugal komt Bruno Fernandes in de plaats van Joao Mario.
  19. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Portugal, Bruno Fernandes erin, João Mário eruit
  20. tweede helft, minuut 69. Vervanging bij Marokko, Ayoub El Kaabi erin, Khalid Boutaïb eruit

  Marokko won de enige vorige ontmoeting met Portugal

  Marokko, vooraf door heel wat kenners getipt als één van de mogelijke verrassingen van het toernooi, heeft wat goed te maken na zijn openingswedstrijd. Met Ziyech, Boussoufa, Belhanda en Carcela heeft het heel wat talent in de rangen, maar dat kwam er niet uit tegen Iran.

   

  Na een owngoal van Bouhaddouz in de toegevoegde tijd verloor Marokko verrassend met 0-1 van Iran. Nieuw puntenverlies kunnen de Afrikanen zich dus niet permitteren, willen ze nog kansmaken op een plaats in de volgende ronde.

   

  Portugal kon dan weer met een veel beter gevoel toeleven naar zijn tweede wedstrijd. Tegen Spanje was het niet de beste ploeg, maar dankzij een hattrick van Cristiano Ronaldo sleepte het toch een punt uit de brand.

   

  Marokko en Portugal speelden in het verleden nog maar één keer tegen elkaar. Op het WK in 1986 won Marokko met 3-1. Slechts vier spelers uit de huidige Marokkaanse selectie waren op dat moment al geboren: Mbark Boussoufa, Karim El Ahmadi, Nabil Dirar en Manuel Da Costa.

  Marokko

  De Marokkanen op training.