Spanje wint met kleinste verschil van moedig Iran

  1. 90+2' - Geel - Omid Ebrahimi
  2. 89' - Verv. Diego Costa door Rodrigo
  3. 86' - Verv. Vahid Amiri door Saman Ghoddos
  4. 80' - Verv. Lucas Vázquez door Marco Asensio
  5. 79' - Geel - Vahid Amiri
  6. 75' - Verv. Karim Ansarifard door Alireza Jahanbakhsh
  7. 71' - Verv. Andrés Iniesta door Koke
  8. 69' - Verv. Ehsan Hajsafi door Milad Mohammadi
  9. 54' - Doelpunt - Diego Costa (0 - 1)
  54'goalDiego Costa0 - 1

  Spanje heeft in zijn tweede groepsmatch gedaan wat het moest doen: winnen van Iran. De zege kwam er wel niet zonder moeite, want Iran bleek een stuggere tegenstander dan de Spanjaarden verwacht hadden. Een geluksdoelpunt van Diego Costa maakte het verschil.

  Bekijk de goal uit Iran-Spanje (0-1)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Iran - Spanje in een notendop:

  • Sleutelmoment: Net na het uur kopt Ezatolahi de Iraniërs op gelijke hoogte, maar het doelpunt wordt door de VAR afgekeurd voor buitenspel. Bij een gelijkstand had Iran de geliefkoosde muur opnieuw kunnen optrekken.
  • Man van de match: Diego Costa scoorde met meer geluk dan kunde, maar zorgt wel voor drie gouden punten en komt tot op één doelpunt van topschutter Cristiano Ronaldo.
  • Opvallend: De Spaanse spits mikte dit WK nog maar drie ballen tussen de palen, maar elk van die ballen leverde wel een doelpunt op. Over doeltreffendheid gesproken.

  Spanje tikt Iran tureluurs, maar creëert geen kansen

  Het duel tussen Spanje en Iran werd aangekondigd als een clash tussen twee totaal verschillende stijlen. Met een eerste overwinning op zak kon Iran zijn een dubbele afweergordel opzetten om het frivole tiki-taka van de Spanjaarden op te vangen en zo geschiedde.

   

  De troepen van Fernando Hierro tikten er op los, maar kregen geen barsten in de Iraanse muur gebeukt. Ondanks 80% balbezit en bijna 400 passes kwam Spanje voor de rust niet veel verder dan een zwakke vrije trap en een afgeweken afstandsschot van David Silva.

   

  Na de rust kregen we meer van hetzelfde te zien, maar de Spanjaarden hadden duidelijk nog een versnelling hoger geschakeld. Piqué zag zijn kopbal nog van de lijn gekeerd en niet veel later moest doelman Beiranvand zich reppen om de inzet van Busquets uit zijn hoek te ranselen.

  Costa scoort met geluk, Iraanse gelijkmaker afgefloten

  Plots stak Iran de neus aan het venster, maar Ansarifard trapte de zeldzame kans in het zijnet. Aan de overkant was het eindelijk toch raak, al had Spanje daar een flinke portie geluk voor nodig. Rezaeian trapte de bal vol tegen het been van Costa, waardoor Beiranvand zich alsnog moest omdraaien.

   

  Iran liet zich niet van de wijs brengen en ging op zoek naar de gelijkmaker. Net na het uur leken ze daar ook in te slagen, maar de treffer van Ezatolahi werd door de VAR afgekeurd wegens buitenspel van een van zijn landgenoten.

   

  Spanje bleef zijn typische spel hanteren, maar soms kwam Iran toch onder de druk uit. Tien minuten voor tijd tikte Amiri de bal netjes door de benen van Piqué voor de voorzet op het hoofd van Taremi te schilderen, maar die kon zijn kopbal niet laag houden. Zo wint Spanje zijn tweede groepswedstrijd en zet het zich op gelijke hoogte met Portugal.

  Bondscoach Iran: "Ben er zeker van dat fans trots zijn op onze prestatie"

  • Fernando Hierro (bondscoach Spanje): "Dit was een heel moeilijke wedstrijd tegen een ploeg die heel goed kan verdedigen. We konden het tempo niet in de match houden. Er waren zoveel onderbrekingen. We moeten ons niveau omhoog krijgen. Maar we hebben de drie punten gepakt en daar ben ik blij mee."
  • Diego Costa (doelpuntenmaker): "We wisten dat we geduldig moesten zijn en het goede moment moesten afwachten. De Iraniërs speelden zeer gegroepeerd en wonnen geregeld tijd. Het was niet makkelijk, maar winnen telt. Mijn doelpunt? Er was wat geluk mee gemoeid."
  • Carlos Queiroz (bondscoach Iran): "Ik ben zeker dat onze fans trots zijn op onze prestatie. Op het einde van de match verdienden we misschien iets meer. Dan heb ik het over de vechtlust van mijn spelers, die een punt hadden kunnen sprokkelen. Spelen tegen Spanje was een mooie les. Ondanks de nederlaag hebben we respect gewonnen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Diego Costa trapt Spanje met een gelukje voorbij Iran en gaat zo samen met Portugal als leider naar de laatste groepswedstrijd.
  3. tweede helft, minuut 94. Mohammadi heeft een speciale ingooi in gedachten maar bedenkt zich.

   Mohammadi heeft een speciale ingooi in gedachten maar bedenkt zich

  4. Gele kaart voor Omid Ebrahimi van Iran tijdens tweede helft, minuut 92
  5. tweede helft, minuut 92. Rezaeian gunt zichzelf ruimte om voor te zetten, maar met zijn mindere linker belandt het leer in de veilige handen van De Gea.
  6. Omid Ebrahimi (Iran) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Rodrigo (Spanje). tweede helft, minuut 92.
  7. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  8. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Spanje, Rodrigo erin, Diego Costa eruit
  9. Saman Ghoddos (Iran) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Sergio Busquets (Spanje). tweede helft, minuut 88.
  10. tweede helft, minuut 87. Spanje krijgt steeds meer ruimte, maar die wordt niet voldoende benut. .
  11. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Iran, Saman Ghoddos erin, Vahid Amiri eruit
  12. Vrije trap voor Iran. Diego Costa (Spanje) hield Omid Ebrahimi vast en dat had de scheidsrechter gezien. tweede helft, minuut 85.
  13. Mehdi Taremi (Iran) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Isco (Spanje). tweede helft, minuut 83.
  14. tweede helft, minuut 82. Taremi kopt de gelijkmaker over! Amiri tikt de bal door de benen van Pique en zet perfect voor, maar Taremi mikt de kopbal net over!
  15. tweede helft, minuut 82. Taremi laat de gelijkmaker liggen.

   Taremi laat de gelijkmaker liggen

  16. Mehdi Taremi (Iran) zet zijn hoofd tegen de bal, maar hij kan niet kadreren. tweede helft, minuut 82.
  17. tweede helft, minuut 82. Iran heeft nog 10 minuten. De Aziaten zijn al even niet meer in de buurt van het Spaanse doel geweest, maar opgeven doen ze niet.
  18. De vlag van de lijnrechter gaat de hoogte in: Diego Costa (Spanje) stond buitenspel. tweede helft, minuut 82.
  19. tweede helft, minuut 80. Lucas Vazquez heeft hard gewerkt en wordt vervangen door die andere jonkie van Real, Marco Asensio.
  20. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Spanje, Marco Asensio erin, Lucas Vázquez eruit

  De eerste wedstrijd van Spanje werd nog overschaduwd door het plotse ontslag van bondscoach Julen Lopetegui. "Het was een moeilijke situatie, maar we moeten dat nu achter ons laten", zegt Andres Iniesta. "Nu moeten we ons focussen op het voetbal, daarvoor zijn we hier."

   

  Lopetegui's opvolger Fernando Hierro is op zijn hoede voor Iran. "We hebben hun wedstrijd tegen Marokko bekeken. Het wordt moeilijk, maar we geloven in onze eigen kwaliteiten", aldus Hierro, die ook de blunderende doelman De Gea in bescherming nam. "Hij zal spelen. We vertrouwen hem voor de volle 100%."

  Iran: "We zullen moeten afzien"

  De Iranezen hebben een boost gekregen met hun late overwinning tegen Marokko en kijken uit naar de confrontatie met Spanje. "Het is een privilege en een eer om tegen Spanje te mogen voetballen. Zij zijn een van de favorieten om de Wereldbeker te winnen", zegt bondscoach Carlos Queiroz.

   

  "Voor onze spelers is dit een unieke gelegenheid om te leren en sterker te worden. Als er een magisch drankje om Spanje af te stoppen te koop was voor 1 miljoen dan zouden we het kopen. Nu zijn we aangewezen op onze vechtlust. We zullen moeten afzien en het als ploeg doen."