Zuid-AfrikaItalië
María Carvajal
Sky Stadium
14967

Zuid-Afrika kwalificeert zich voor 1/8e finales op WK voetbal na thriller tegen Italië

wo 2 augustus 2023 09:00
  1. 11' - Doelpunt strafschop - Arianna Caruso (0 - 1)
  2. 32' - Own goal - Benedetta Orsi (1 - 1)
  1. 64' - Verv. Lucia Di Guglielmo door Elisa Bartoli
  2. 64' - Verv. Barbara Bonansea door Cristiana Girelli
  3. 67' - Doelpunt - Hildah Magaia (2 - 1)
  4. 74' - Doelpunt - Arianna Caruso (2 - 2)
  5. 84' - Verv. Chiara Beccari door Sofia Cantore
  6. 84' - Verv. Arianna Caruso door Giada Greggi
  7. 90+2' - Doelpunt - Thembi Kgatlana (3 - 2)
  8. 90+5' - Verv. Lebohang Ramalepe door Tiisetso Makhubela
  9. 90+5' - Verv. Hildah Magaia door Wendy Shongwe
  10. 90+10' - Verv. Benedetta Orsi door Benedetta Glionna
  11. 90+15' - Verv. Karabo Dhlamini door Sibulele Holweni
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap - speeldag 3 - 02/08/23 - 9:00
11'
Arianna Caruso
0 - 1
11'
32'
Benedetta Orsi
32'
1 - 1
67'
Hildah Magaia
67'
2 - 1
74'
2 - 2
74'
90+2'
Thembi Kgatlana
90+2'
3 - 2

Zuid-Afrika heeft zich in het absolute slot geplaatst voor de 1/8e finales op het WK voetbal voor vrouwen. In een geweldige wedstrijd tegen Italië waarin de virtuele tweede plaats meerdere keren van eigenaar veranderde, trokken de Zuid-Afrikaanse vrouwen aan het langste eind. Thembi Kgatlana bevrijdde haar land met een doelpunt in de extra tijd. Zuid-Afrika treft Nederland in de volgende ronde.

Een rechtstreeks duel voor de tweede plaats: spannender wordt het niet in de groepsfase. Italië had tegen Zuid-Afrika voldoende aan een gelijkspel, de Zuid-Afrikaanse vrouwen gingen alleen door bij winst.

Italië wilde duidelijk niks riskeren en opende vanop de stip al vroeg de score. Op het halfuur ging het licht echter volledig uit bij Benedetta Orsi. Haar knullige owngoal (zie Gerelateerd) zorgde ervoor dat Zuid-Afrika terug in de wedstrijd kwam.

De Zuid-Afrikaanse vrouwen geloofden er weer volop in en in minuut 67 viel de bal goed. Magaia zette Zuid-Afrika op voorsprong en zo waren zij virtueel gekwalificeerd.

Lang duurde de Zuid-Afrikaanse vreugde echter niet. Slechts 7 minuten later zorgde Caruso met haar tweede doelpunt van de wedstrijd voor de gelijkmaker, 2-2. Met nog een kwartier te spelen leek Italië opnieuw op weg naar de volgende ronde.

Dat was buiten Thembi Kgatlana gerekend.

De spits schonk Zuid-Afrika helemaal op het einde van dichtbij de 3 punten en de bijbehorende kwalificatie. In de volgende ronde wacht Nederland, Italië moet teleurgesteld naar huis.