1. 29' - Doelpunt - Olga Carmona (1 - 0)
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 20/08/23 - 12:02
29'
Olga Carmona
29'
1 - 0

Niet Engeland maar Spanje is voor het eerst wereldkampioen voetbal bij de vrouwen geworden. Olga Carmona scoorde het enige doelpunt in de finale. De Spaanse vrouwen hadden met groter verschil kunnen winnen, maar de Engelse doelvrouw stopte nog een strafschop.

Een clash van stijlen. Tikitaka tegen kracht. Kortom, een droomaffiche tussen toplanden Spanje en Engeland in de finale van het WK voetbal.

Die vereist een grondige studieronde. Eenmaal die erop zat, spelde Spanje zijn tegenstander de les van het tikitakavoetbal. Al werd de leraar even opgeschrikt door een pegel op de lat.

"Hoog tijd om onze dominantie om te zetten in een voorsprong", dachten de Spaanse vrouwen. Linksachter Olga Carmona stormde haar flank af en gaf de Engelse doelvrouw geen kans met een overhoekse knal.

Eigenlijk moest Spanje met een dubbele voorsprong gaan rusten na een belegering. Ruwe diamant Paralluelo duwde op slag van rust een gigakans naast.

Dat gaf de Engelse vrouwen de kans om orde op zaken te zetten. Lauren Hemp was de bedrijvigste en aarzelde niet van zodra ze in een schietpositie kwam. Erg succesvol waren haar pogingen niet.

Dus loerde Spanje op het juiste moment om de wedstrijd af te maken. Een penalty van Hermoso moest de wedstrijd beslissen, maar doelvrouw Earps was onstuitbaar in de tweede helft.

De Engelse uitblinkster gaf haar ploeg de kans om zich terug in de wedstrijd te knokken, tevergeefs.

Spanje schrijft na een bewogen voorbereiding – met ervaren speelsters die afhaakten door de trainingsmethodes van bondscoach Jorge Vida – een onverwacht sprookje met de wereldtitel.

14:03

Spanje is wereldkampioen!

Een sprookje. Na maanden van onrust in het Spaanse kamp - met heel wat vrouwen die niet meer terugkeerden bij de nationale ploeg - pakt het nu de wereldtitel tegen Engeland.

Spanje domineerde de finale met technisch voetbal en bekroonde dat meesterschap met een goal op het halfuur. Engeland probeerde aan te dringen, maar miste finesse in de afwerking.

90+15' tweede helft
90+15'

Coll pakt laatste mogelijkheid

Spanje is op weg om wereldkampioen te worden. Doelvrouw Coll plukt een hoekschop uit de lucht. De tijd is zo goed als verstreken.

90+11'

Greenwood holt achter Hernandez aan en maait ze omver met een uitstekende tackle op de bal. Aan vechtlust geen gebrek bij Engeland. Enkel de finesse in de laatste meters van het veld ontbreekt.

90+8'

Een strijd op het middenveld is nu het schouwspel in de finale. Bitsig vechten voor elke morzel grond. Kan Engeland hier nog een goede aanval uit puren?

90+2'

Earps weer cruciaal

Batlle stoomt door over haar rechterflank en trapt naar doel. Hij schot wijkt af op een Engelse voet, doelvrouw Earps is weer alert en redt knap.

90+1'

13 minuten extra!

Engeland heeft eigenlijk nog een kleine verlenging om de gelijkmaker te scoren. Door de blessurebehandeling en VAR-fase spelen we maar liefst 13 minuten langer.

90+1'

13 - extra time

Er komen 13 minuten extra tijd bij.
89'

Engeland dropt torens in de spits in een poging om de score in evenwicht te brengen. Meer dan wat wanhoopspogingen levert het voorlopig niet op. Sterker nog: Hermoso versiert een grote kans aan de overkant, die in hoekschop verdwijnt.

87'
85'

Spanje zet alle zeilen bij om Engeland - en vooral een bedrijvige James - af te remmen. Abelleira kapt op de enkels van de Engelse en haalt zo de angel uit een omschakeling.

83'

De 22 hoofdrolspeelster voetballen weer. Greenwood bijt door op karakter, Engeland blijft het Spaanse doel belegeren.

80'

Hoofdblessure Greenwood

In een duel met Paralluelo heeft Greenwood een knie in haar gezicht gekregen. De Engelse verdedigster moet genaaid worden op het veld.

76'

James toont zich voor het eerst

Daar is Lauren James! Zonder twijfelen haalt ze uit met haar linkervoet. De Spaanse doelvrouw moet een hoekschop toestaan.