Ga naar de inhoud

Beerschot zet puntjes op de i en kroont zich tot 1B-kampioen

Beerschot heeft Oud-Heverlee Leuven een tweede keer geklopt in de promotiefinale en promoveert als kampioen van eerste klasse B. Geen nood voor OHL, na het gepalaver van de voorbije maanden in de Pro League maken ook zij de overstap. Volgende week mogen ze er al aan beginnen op het hoogste niveau.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd:

OH Leuven morst met kansen

Bijna 5 maanden na de heenmatch in de 1B-finale stond zondagavond dan toch de terugwedstrijd op het programma. Enkel nog met de titel als inzet, want van de promotie waren beide teams sinds vrijdag al zeker.

 

Beerschot, dat de heenmatch op het Kiel met 1-0 gewonnen had, schoot het best uit de startblokken. Na schuchtere pogingen van Tissoudali en Noubissi nam OH Leuven wel gaandeweg de controle over.

 

In een betere periode van de thuisploeg was het plots alle hens aan dek achterin bij Beerschot. Maertens en Henry zetten Vanhamel aan het werk en een pegel van Sowah spatte uit elkaar op de lat.

Beerschot scoort op het juiste moment

Beerschot kreunde, maar kwam vlak voor de rust vanuit het niets toch op voorsprong. Een scherp aangesneden corner van Holzhauser werd door de ongelukkige Schuermans in eigen doel verlengd. De 0-1 bij de rust was dan ook gevleid.


OH Leuven moest nu al minstens 3x scoren, maar het miste de efficiëntie die de bezoekers wel hadden. Tissoudali strafte geklungel in de OHL-defensie genadeloos af en Noubissi mikte vanuit een scherpe hoek de 0-3 binnen.


Invaller Perbet slaagde er tien minuten voor tijd nog wel in om de nul weg te vegen, al was dat slechts een pleister op een houten been. In de extra tijd dikte Placca nog aan tot 1-4. Feest dus bij Beerschot, dat de titel in 1B op zijn palmares kan zetten. OHL kan zich troosten met de wetenschap dat het ook mag promoveren naar de Jupiler Pro League.

OH Leuven - Beerschot 1-4

Doelpunten: 43' Schuermans 0-1 (own), 52' Tissoudali 0-2, 62' Noubissi 0-3, 79' Perbet 1-3, 90+4' Placca 1-4

VIDEO: Feest bij Beerschot-fans op het Kiel

Vanhamel: "Het geluk van de kampioen"

"Deze wedstrijd reflecteert perfect wat we in de tweede periode gebracht hebben", sprak Beerschot-doelman Mike Vanhamel bij de collega's van Proximus Sports. "Ik denk dat we de terechte kampioen zijn op basis van de tweede periode en deze finale."

 

"In de 1e helft had OH Leuven wel wat kansen. Misschien hadden we daar wel het geluk van de kampioen. We maakten de 0-1 op een heel belangrijk moment. Vanaf dan zaten we in de wedstrijd en dan hebben we een ongelooflijke ploeg om dat uit te spelen en te counteren. Daarmee hebben we OHL veel pijn kunnen doen."

 

"Het was een goeie collectieve prestatie en het is fantastisch om het seizoen zo te kunnen afsluiten. Zelf ben ik niet zo'n feestvierder. Ik ben de kapitein op het veld, maar de kapitein van het feest zal ik zeker niet zijn. Daar zijn andere jongens voor. Maar we zullen het sowieso rustig aan doen, uit respect voor de regels en omdat volgende week het nieuwe seizoen al begint. We willen meteen een goed figuur slaan in 1A."

Dom: "Fantastisch weekend voor Antwerpse voetbal"

"Het was de afgelopen maanden een echte rollercoaster", zegt Beerschot-speler Joren Dom. "Op de duur ben ik gewoon gestopt met het allemaal te volgen. We hebben deze match gewoon voorbereid en vandaag hebben we de kroon op het werk gezet."

 

"OHL heeft het ons zeker moeilijk gemaakt, maar wij hebben geprobeerd om onze sterktes en hun zwaktes uit te buiten. We zijn wel een paar keer goed weggekomen. Toch stond het defensief wel goed bij ons."

 

"In de voorbereiding scoorden we moeilijk, maar ik wist dat het vanavond wel eens kermis kon zijn. Hier zullen we vandaag en morgen nog wat van genieten, dat verdienen we wel. Het is een fantastisch weekend voor het Antwerpse voetbal. Ik ben er vrij zeker van dat we klaar zijn voor 1A. Ik hoop dat we veel ploegen zullen kunnen verrassen."

OHL-speler Maertens: "Overdreven score"

"1-4 is een overdreven score. In de 1e helft waren wij heer en meester, maar we misten een tikkeltje geluk", zucht OHL-speler Mathieu Maertens bij Sporza.

 

"Als we voorkomen, verliezen wij niet. Maar zij scoren dan wel. Dat is spijtig. Zo is voetbal."

 

"We hebben er alles aan gedaan en zeker in de 1e helft kunnen we onszelf niks verwijten. Het zat gewoon niet mee."

 

"Het is jammer, want we hadden echt naar deze match toegeleefd. We wilden sportief overgaan naar 1A. Nu zullen we moeten voortbouwen op onze 1e helft."

VIDEO: Het journaal laat met beelden van OHL - Beerschot en de GP van Groot-Brittannië

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96. Einde. Het zit erop: een efficiënt Beerschot wint ook de terugmatch van de 1B-finale en mag zich de kampioen van het seizoen 2019-2020 noemen. OH Leuven kan zich troosten met de wetenschap dat het ook in 1A aan de bak mag volgend seizoen. .
 2. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 94. Ook Placca pikt nog een goaltje mee. Diep in de extra tijd duwt Beerschot het mes nog wat dieper in de wonde. Invaller Placca knalt de 1-4 op het bord. Zware cijfers voor de thuisploeg. .
 4. tweede helft, minuut 90. Vanhamel heeft nog even tijd voor een nummertje. Hij houdt een balletje even hoog om dan te klemmen. De Beerschot-doelman heeft duidelijk goeie voeten. .
 5. tweede helft, minuut 86. Croizet probeert Vanhamel te verschalken met een overhoeks schot. De bal wordt nog aangeraakt en verdwijnt in hoekschop. Die blijft zonder gevolg. .
 6. tweede helft, minuut 80. De derde wissel bij de bezoekers: Aloe komt in de plaats van Bourdin. De ene Fransman voor de andere dus. .
 7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 80 door Jérémy Perbet van OH Leuven. 1, 3.
 8. tweede helft, minuut 79. Perbet veegt de nul weg. Het heeft niet lang geduurd of Perbet doet waarvoor hij in het veld gebracht wordt. De Fransman knikt een voorzet van Maertens in de verste hoek binnen: 1-3. .
 9. tweede helft, minuut 77. OHL lijdt balverlies op het middenveld en Tissoudali heeft meteen gezien dat Keet ver voor zijn doel staat. Hij probeert het van heel ver, maar de bal waait over. .
 10. tweede helft, minuut 76.
 11. tweede helft, minuut 76. Doelpuntenmaker Noubissi mag gaan rusten en krijgt een staande ovatie van de Beerschot-bank. Placca mag de wedstrijd volmaken. .
 12. tweede helft, minuut 72. Invaller Limbombe al naar de kant. Een pijnlijk moment voor Limbombe: zo'n 25 minuten na zijn invalbeurt mag de middenvelder opnieuw naar de kant. Brys gooit er met Perbet nog een goaltjesdief in. .
 13. Hands? Geen hands. De VAR kijkt nog even naar een mogelijke handsbal van de bezoekers, maar de bal gaat niet op de stip. In de Serie A hadden ze dit ongetwijfeld een loepzuivere penalty gevonden. . tweede helft, minuut 66.
 14. Sowah heeft geen geluk. Het zit OH Leuven ook niet mee vanavond. Voor de tweede keer deze wedstrijd mikt Sowah op het doelkader. . tweede helft, minuut 65.
 15. tweede helft, minuut 64. Vervanging bij Beerschot, Yan Vorogovskiy erin, Gregory Grisez eruit
 16. tweede helft, minuut 61. Tshimanga loopt tegen een gele kaart aan. Hij werkt Tissoudali iets te fel tegen het gras. .
 17. tweede helft, minuut 58. Geel voor Frans. Frans gaat op de bon na een overtreding op Maertens. .
 18. tweede helft, minuut 56. Daar is nummer 3. Het gaat van kwaad naar erger voor OH Leuven. Vanuit een scherpe hoek neemt Noubissi Keet te grazen met een overhoeks schot: 0-3. .
 19. tweede helft, minuut 51. Tissoudali verdubbelt de voorsprong. OH Leuven staat achterin te klungelen en dat wordt afgestraft door Tissoudali, die van dichtbij de 0-2 binnen prikt. De VAR kijkt de beelden nog even na, maar van buitenspel is geen sprake. De titel wenkt voor Beerschot! .
 20. tweede helft, minuut 50. OHL krijgt voor het eerst deze wedstrijd een corner. De bal wordt aan de eerste paal weg gekopt door de Beerschot-defensie. .