Jupiler Pro League - speeldag 29 - 10/03/24 - 18:32
65'
1 - 1

Niemand helemaal tevreden. Union en KAA Gent hebben de punten gedeeld en daar schiet eigenlijk niemand iets mee op. Uitgerekend ex-Buffalo Alessio Castro-Montes wiste de openingsgoal van Pieter Gerkens uit. De eindbalans: Anderlecht sluipt dichter bij de leider, voor Gent wordt de top 6 héél moeilijk.

Union - KAA Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Ruim 10 minuten na de openingstreffer van Gerkens komt Union uit het niks langszij. Brown laat zich op een voorzet van Lapoussin te makkelijk aftroeven door Castro-Montes en die kopt van dichtbij raak.

• Man van de match: Vieren deed hij niet tegen zijn ex-ploeg, maar Alessio Castro-Montes zette met zijn gelijkmaker wel de kroon op een sterke wedstrijd. Eén van de weinige uitblinkers bij Union, waar sterkhouders als Puertas en Amoura onder hun niveau bleven.

• Opvallend: Union slaagt er al voor de derde keer op een rij niet in om Gent te verslaan. Eind november werd het in de KAA Gent Arena ook al 1-1 en ook vorig seizoen moest Union vrede nemen met een 1-1-gelijkspel in Gent.

Gent laat de kansen liggen

Twee ploegen onder hoogspanning in het Joseph Marienstadion, al zat er bij KAA Gent toch wat meer druk op de ketel. In de strijd voor de Champions' Play-offs kon Gent zich geen nieuw puntenverlies veroorloven, Union voelde in de titelstrijd dan weer de hete adem van eerste achtervolger Anderlecht in zijn nek.

Bij een flink gewijzigd Gent greep Vanhaezebrouck terug naar de succesformule van het competitiebegin met acht starters van de thuiswedstrijd tegen Union op het veld. Die formule sloeg niet meteen aan, Union begon het best aan de wedstrijd zonder evenwel grote kansen af te dwingen.

Een grote kans kwam er op het kwartier wél en ze was voor de bezoekers. Na een knap passje van De Sart had Tissoudali de 0-1 aan zijn voet, maar hij besloot slap op Moris. Enkele minuten later kreeg de Marokkaanse spits op aangeven van Hong een herkansing, maar weer speelde hij het niet goed uit.

Gent had het evenwicht hersteld en verzamelde zelfs de beste kansen. Tot grote ergernis van Vanhaezebrouck bleven ze die ook de nek omwringen. Gerkens besloot te overhaast en verknoeide zo een knap uitgespeelde omschakeling.

Castro-Montes snoept ex-team overwinning af

Droomstart voor Gent in de tweede helft. Na een knappe combinatie tussen Tissoudali en Hong kwam de bal via Burgess en Tissoudali in de kluts voor de voeten van Gerkens en die werkte het van dichtbij af: 0-1.

Union had niet meteen een antwoord, maar Gent stak ruim 10 minuten na die openingstreffer een handje toe. Brown liet zich op een voorzet van Lapoussin te makkelijk aftroeven door Castro-Montes en die kende geen genade met zijn ex-ploeg.

Gent viel plots weer uit de top zes en de twijfel sloeg toe. De bezoekers riepen het onheil over zich af, maar oog in oog met Roef kreeg Lazare de bal niet voorbij de doelman en ook Puertas botste op een redding van Roef. Diep in de extra tijd deed ook Ayensa Gent nog even bibberen, zijn schot ging voorlangs.

Union ziet door de puntendeling zijn voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht van 8 tot 6 punten slinken. Voor Gent is de schade groter, het heeft zijn lot niet meer in eigen handen in de strijd voor een plek in de Champions' Play-offs.

Vanhaezebrouck: "We hadden hier met één of meer goals kunnen winnen"

• Alexander Blessin (trainer Union): "We hebben te veel fouten gemaakt, maar daar zijn ook verklaringen voor. Het is altijd de vraag hoe je reageert na een tegendoelpunt en we zijn teruggekomen. In de laatste 20 minuten toonden we ook meer honger om de wedstrijd naar ons toe te trekken en op het einde hadden we nog enkele goede kansen. We moeten vrede nemen met een punt, dat is geen probleem. Ik wil mijn team beschermen, er zijn redenen waarom we niet ons normale niveau haalden. Kijk gewoon naar ons wedstrijdschema. Er waren vandaag makkelijke fouten die mijn spelers normaal gezien niet maken. We moeten nu nog twee wedstrijden afwerken en dan komt er een break die we echt nodig hebben."

• Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): " Ik ben zeer ontgoocheld. Voor de spelers en de supporters. We hadden veel meer moeten scoren, we hebben in de eerste helft verschillende goede kansen gekregen. Ook in de tweede helft waren er nog een paar mogelijkheden waar we te weinig mee deden. Je gaat één keer in de fout en daardoor heb je maar een gelijkspel. Dat is spijtig, want we verdienden absoluut meer. We moeten efficiënter zijn. We hadden hier met één of meer goals kunnen winnen. Nu moeten we weer kijken naar de rest, we hebben opnieuw de zaken niet meer in eigen handen. De tegengoal was absoluut vermijdbaar. We stonden nog te roepen en toch konden ze het niet opbrengen om de binnenkant te sluiten. Om die manier is het moeilijk om een clean sheet te halen. We verdedigen zo goed en dan pak je zo'n doelpunt. Ik denk wel dat we de juiste keuzes hebben gemaakt, want dit was weer een weerbaar elftal. Een ploeg die zich naast de leider heeft gezet en zelfs de betere kansen had."

• Alessio Castro-Montes (Union): "Het was zeker niet onze beste wedstrijd, maar we moeten geen excuses zoeken. We waren niet goed genoeg en moeten vrede nemen met een punt. Ik ben zeer blij met mijn doelpunt, maar ik had liever gewonnen. We moeten vooral naar onszelf kijken. We hebben nog altijd zes punten voorsprong en alles in eigen handen. Het zal gewoon heel belangrijk zijn om goede play-offs te spelen. 8 of 6 punten, dat maakt niet zoveel uit. We moeten gewoon 100 procent klaar zijn voor die play-offs."

• Pieter Gerkens (KAA Gent): "De ontgoocheling is enorm groot. We speelden een goede eerste helft met goede kansen. We kwamen op voorsprong en dan hoop je toch eens de nul te kunnen houden, maar dat gebeurde dan toch niet. Met een punt schieten we weinig op. Het is het probleem van de laatste weken. We spelen relatief goed voetbal en creëren genoeg kansen, maar we pakken nooit de drie punten. We hebben onszelf in de laatste wedstrijden niet beloond en daarom staan we nu in deze situatie. We moeten erin blijven geloven."