Jupiler Pro League - speeldag 14 - 12/11/23 - 19:16
54'
Loic Lapoussin
54'
3 - 0

Union is herfstkampioen. De Brusselse club heeft zich herpakt na zijn Europese uitschuiver en won relatief gemakkelijk met 3-0 van Kortrijk. Kevin Rodriguez was met twee treffers de smaakmaker bij de thuisploeg, die met een kloof van zes punten eenzaam aan de leiding komt van de Jupiler Pro League.

Union - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Net voor de rust breekt Kevin Rodriguez dan toch de ban in een matige eerste helft. Met zijn eerste treffer voor Union effende hij het pad in wat nog een makkelijke zege zou worden voor de Brusselaars.

• Man van de Match: Geen één zonder twee. Het werd meteen een tweeklapper voor Rodriguez, die de weg naar het doel vanavond vlot vond. De Ecuadoraan ving de afwezigheid van goaltjesdieven Amoura en Nilsson perfect op.

• Opvallend: Een knappe reeks van 24 op 24 voor Union, dat ook de perfecte reeks tegen KV Kortrijk in stand houdt. Sinds de terugkeer op het hoogste niveau wonnen de Unionisten alle confrontaties tegen de West-Vlamingen.

Union zkt. Doelpuntenmaker - en vindt die

Union en KV Kortrijk, ofwel de eerste tegen de laatste, stonden tegenover elkaar voor de afsluiter van speeldag 14. De Brusselaars konden een goede zaak doen door het gelijkspel tussen eerste achtervolgers AA Gent en Anderlecht.

Tot veel dadendrang inspireerde dat Union echter niet. We moesten aanvankelijk meer kaarten noteren dan kansen in een soms bitsige eerste helft.

“Doelpuntenmaker gezocht”, was de boodschap om de wedstrijd open te breken bij de thuisploeg door de afwezigheid van volleerde prijsschutters Amoura en Nilsson.

Kevin Rodriguez was de meest gretige om op dat zoekertje in te gaan. De Ecuadoraan, die tegen Club Brugge vorige week nog een elfmeter miste, ging op zoek naar zijn eerste goals voor Union.

Vandenberghe Tom verhinderde dat nog bij zijn eerste twee pogingen, de derde keer was het wel prijs.

Loic Lapoussin had een zee van ruimte na een splijtende pass van Rasmussen, de rebound viel via Vandenberghe voor de voeten van Rodriguez. Die kon van dichtbij niet meer missen en zette zo net voor rust de 1-0 op het bord.

Een eerste treffer die bevrijdend werkte voor de spits. Enkele minuten later kon Rodriguez op de tegenaanval nog eens toeslaan. Geen één zonder twee, hij liet Vandenberghe kansloos met een geplaatst schot.

Zo kon Union na een matige eerste helft toch met een dubbele voorsprong de kleedkamer induiken.

Rodriguez was de doelpuntenmaker van dienst vanavond bij Union.

Snelle 3-0 legt wedstrijd helemaal in beslissende plooi

Als die 2-0 nog niet geruststellend was, dan was de 3-0 kort na rust dat wel.

Op rechts kon Cameron Puertas zich sterk doorzetten. Zijn harde voorzet voor doel werd door Lapoussin binnengeduwd. 3-0, de boeken konden toe.

Het festival van wissels dat volgde, zorgde voor kansen aan beide zijden. Al was de 4-0 voortdurend dichterbij dan de 3-1.

Vooral de bedrijvig ingevallen Ayensa ging nog op zoek naar zijn doelpuntje, net als Puertas, die zijn 2 assists wou afkruiden met een goal.

De netten trilden niet meer, waardoor het toch nog een makkelijke zege werd voor Union. Het vergroot zijn kloof op eerste achtervolgers Anderlecht en Gent en mag zich herfstkampioen noemen als zekere leider na de heenronde.

Kortrijk blijft ook na speeldag 14 de eigenaar van de rode lantaarn.

De Boeck: "Geweldig leermoment", Blessin: "Rodriguez had deze goals echt nodig"

• Glen De Boeck: “We hebben een heel jonge ploeg. De eerste 40 minuten spelen we goed georganiseerd. Na het tegendoelpunt hebben ze het moeilijk om mentale veerkracht te tonen. Dat moeten ze nog leren. Voor mij is dit een geweldig leermoment voor deze jonge ploeg. Ik kan de jongens niks verwijten, ze zijn tot het einde blijven lopen en vechten.”

• Alexander Blessin: “Ik heb vertrouwen in al mijn spelers. We hebben geen vaste elf, dat heb ik al vaker gezegd. Het begin van de wedstrijd was moeilijker, maar dat is logisch als je zoveel wissels doet. Minuut per minuut ging het beter en dankzij die mooie goals werd het steeds makkelijker. Rodriguez had deze goals echt nodig, hij is een spits. Hij was zó droevig toen hij die penalty miste tegen Club Brugge. Alle spitsen hadden al gescoord voor vandaag. Hij werkt en loopt heel veel en ik ben blij voor hem.”

21:13

EINDE: Eenvoudige overwinning voor Union, dat zijn leidersplaats verstevigt

Net voor de rust effende Kevin Rodriguez het pad voor Union met zijn eerste treffers in Brusselse loondienst. Met een doelpunt van Lapoussin net na de pauze was de wedstrijd helemaal beslist.

Kortrijk kwam amper gevaarlijk opzetten in de buurt van Moris, het meeste gevaar kwam nog van Union dat naar de 4-0 op zoek ging.

Die vierde goal viel niet meer, maar de herfsttitel en een voorsprong van 6 punten op eerste achtervolger Anderlecht zijn wel binnen voor de Brusselaars. Kortrijk blijft helemaal achteraan staan na 14 speeldagen.

90+1'

Kabangu te hard

Bijna kan Ayensa nog eens afdrukken voor zijn doelpunt dat hij heel de avond al zo graag wil maken. De pass van Kabangu is veel te hard. Nog 4 minuten toegevoegde tijd.

90+1'

88'

Puertas gaat na 2 assists nog eens voor zijn eigen kans, afleggen was een beter idee geweest.

87'

Ook Terho is naar de kant verdwenen bij de thuisploeg. Mac Allister mag nog even meedoen in een wedstrijd die helemaal doodgebloed is. De 4-0 lijkt er niet meer te gaan komen.

82'

Nog een vervanging van de hand van De Boeck. Mbayo neemt de plaats van Ojo in.

82'
80'

Rasmussen net naast

Rasmussen komt naar binnen vanop rechts en zoekt naar een gaatje in de Kortrijkse afweer. Hij vindt dat ook, maar knalt het leer wel net naast.

77'

De misstap in Europa is zo toch al wat doorgespoeld voor Union. De herfsttitel is binnen.

Bert Sterckx op Radio 1
76'

Kadri zijn wedstrijd zit erop, Sissako komt de moegestreden spelmaker vervangen.

75'

De defensieve organisatie bij Kortrijk is helemaal zoek, ze gaan blind op zoek naar de 3-1. Daardoor ligt er bij (het vele) balverlies veel ruimte voor Union. Voorlopig zonder de 4-0, die wel echt in de lucht hangt.

74'

Ayensa schiet naast

Op een kansrijke tegenaanval gaat Ayensa nog maar eens zijn eigen kans, nu had hij misschien beter kunnen afleggen. Zijn poging hobbelt naast het doel van Vandenberghe.

71'

Weer niet voor Ayensa! Het wil maar niet lukken voor de Duitse invaller, die opnieuw op Vandenberghe stuit.

70'

Moris redt!

De Union-doelman is nog wakker, zo zien we na een poging van Bruno. Hij probeert het vanuit een scherpe hoek, Moris kan in hoekschop duwen.

66'

Ayensa gaat meteen op zoek naar de 4-0, maar kan niet tussen de palen besluiten.