RWDMUnion
Bert Put
Edmond Machtensstadion
7000

Union lacht het laatst in Zwanzederby tegen RWDM, na goal van Lapoussin in 96e minuut

do 28 september 2023 20:34
2-3
  1. 13' - Doelpunt - Gustaf Nilsson (0 - 1)
  2. 33' - Doelpunt - Mohamed Amoura (0 - 2)
  3. 41' - Verv. Florian Le Joncour door Moussa Sissako
  4. 43' - Doelpunt - Makhtar Gueye (1 - 2)
  5. 45+1' - Doelpunt - Pierre Dwomoh (2 - 2)
  13. 89' - Verv. Kevin Mac Allister door Ross Sykes
  14. 90+6' - Doelpunt - Loic Lapoussin (2 - 3)
Jupiler Pro League - speeldag 5 - 28/09/23 - 18:30
13'
Gustaf Nilsson
0 - 1
13'
33'
Mohamed Amoura
0 - 2
33'
43'
Makhtar Gueye
43'
1 - 2
45+1'
Pierre Dwomoh
45+1'
2 - 2
90+6'
Loic Lapoussin
2 - 3
90+6'

De eerste Zwanzederby in 54 jaar op het hoogste niveau is een prooi geworden voor Union. RWDM leek lange tijd af te stevenen op een gelijkspel, nadat het een 0-2-achterstand had opgehaald in 3 minuten tijd. Maar diep in de extra tijd ging Union toch nog met de verdiende 3 punten lopen. "Als we elke week zo spelen, verlies ik mijn haar", zei coach Alexander Blessin achteraf.

RWDM - Union in een notendop:

• Sleutelmoment: Union lijkt enkele klassen te sterk, maar op slag van rust knokt RWDM zich in de match met twee doelpunten. We hebben weer een derby.

• Man van de match: Amoura belichaamt de aanvalsdrift van Union, Defourny houdt RWDM lang in de match met zijn saves, maar op het einde gaat Lapoussin met de prijs lopen. At the buzzer beslist hij de match met zijn eerste van het seizoen.

• Weetje: de laatste Zwanzederby dateerde van 1969 toen Union en Daring, de voorloper van RWDM, het op 0-0 hielden. 54 jaar later leverde de Brusselse strijd meer spektakel op.

RWDM bijt van zich af

Union maakte het verschil in klasse snel duidelijk in de Zwanzederby. Het was nauwelijks niet te zien, maar binnen het kwartier had Nilsson de bezoekers op voorsprong gebracht met een stifter (die nipt over de doellijn ging).

Castro-Montes breidde uit, maar dat doelpunt telde niet. Amoura stond buitenspel.

De Algerijnse aanvaller deed het dan maar zelf. Met een knappe draai in de verste hoek maakte hij er 0-2 van.

RWDM was er nauwelijks aan te pas gekomen, tot het op slag van de rust twee keer toesloeg. Gueye schoof de 1-2 binnen, Antwerp-huurling Dwomoh stond op de juiste plaats om de gelijkmaker in doel te duwen.

Het team uit Molenbeek had zelfs kunnen gaan rusten met een voorsprong. Gueye kopte nog op de lat.

Lapoussin beslist de derby voor Union

Na de rust nam Union de regie weer over. RWDM kwam er nauwelijks nog aan te pas.

Of het moest Defourny zijn. Met puike saves hield de doelman zijn ploeg lang in de match.

Tot diep in de toegevoegde tijd Lapoussin uithaalde met een knal in de verste hoek (2-3). Zo keerde Union terug naar het zuiden van de hoofdstad met 3 punten.

Volgende week staat Liverpool op het menu in de Europa League, maar eerst moet de focus nog op Charleroi.

RWDM mag zich opmaken voor een thuismatch tegen leider KAA Gent.